Ellentrend vagy vicc: itt a húsalapú növény

Az Arby's amerikai gyorsétteremlánc bejelentette, hogy húsból zöldségformára mintázott termékvonal piacra dobását tervezik, megetebles néven. Az első termék a merrot, ami, bár pulykából készül, a napi ajánlott A-vitamin dózis 70 százalékát tartalmazza.

Ahogy egyre nyilvánvalóbbá válik a hústermelés ökológiai fenntarthatatlansága, illetve a vörös húsok túlzott fogyasztásának egészségi ártalmai, egyre nagyobb az igény a húsra kinézetükben, ízükben hasonló, mégsem húsból készült alternatívák iránt. egymás után jelentik be a korábban a húspogácsáik miatt népszerűvé vált gyorsétteremláncok a növényi alapú húspótlékaikat, bár az íz alapján ezeket még bajosan lehet az eredetivel összetéveszteni. Ahogy az Arby's gyorsétteremlánc húsalapú répájának ízét sem lehet az igazi répával összetéveszteni, de talán nem is ez volt a cél - írta az Index.hu.

Az Arby's egy külföldön kevéssé ismert amerikai gyorsétteremlánc. Korábban próbálkoztak külföldi expanzióval is, több-kevesebb (inkább kevesebb) sikerrel. Jelenleg Amerikában van 3300 éttermük, illetve a Közel-Keleten, Dél-Koreában és Japánban vannak jelen. Az étterem fő profilja pedig a hús.

Marketingeseik vélhetően érzékelték a konkurensek húspótlékkal kapcsolatos próbálkozásait, és úgy döntöttek, hogy ők markánsan eltérő úton indultak el. Bár a CNN-nek nyilatkozó Arby's-szóvivő kategorikusan tagadta, hogy a húsalapú répapótlékuk vicc lenne, ezt továbbra sem zárhatjuk ki teljes mértékben.

A cég blogján közzétett új termékvonalat megetables-nek nevezték el, amely az angol hús és a zöldség szavak összevonásából jött létre.

Mint írják, mindig is szembementek a trendekkel, és most is ezt teszik: ragaszkodnak a 100 százalékban húsból készült ételekhez. a markentingigazgatójuk így nyilatkozott motivációjukról: 

Mindenki tudja, hogy mindennap kellene zöldséget fogyasztanunk, de az amerikaiak 90 százaléka mégsem eszik elegendő zöldséget. Ezért mi azt mondjuk: miért ne csinálhatnánk zöldségeket a húsból? Az új paradigma első eredménye a marrot, vagyis a hús-répa, ami valójában répaalakúra vágott pulykamell, amit egy órán keresztül szuvidálnak. Ezután megforgatják (igazi) répából, illetve juharszirupból készült pácban (ettől lesz narancssárga). Ezután további egy órát sütik, majd petrezselyemmel díszítik, hogy a megjelenése megszólalásig (pontosabban megkóstolásig) emlékeztessen a répára. A hús-répában a napi ajánlott A-vitamin dózis 70 százaléka van, valamint 30 gramm fehérje.

Kérdésessé teszi azonban, hogy az egész mennyire vehető komolyan, az, hogy a terméket egyelőre nem dobják piacra, mivel “még a kísérletezés korai fázisában vannak”. Ugyanakkor ígérik, hogy további zöldségeket fognak alkotni húsból.

Forrás: Index


Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.