Ellentrend vagy vicc: itt a húsalapú növény

Az Arby's amerikai gyorsétteremlánc bejelentette, hogy húsból zöldségformára mintázott termékvonal piacra dobását tervezik, megetebles néven. Az első termék a merrot, ami, bár pulykából készül, a napi ajánlott A-vitamin dózis 70 százalékát tartalmazza.

Ahogy egyre nyilvánvalóbbá válik a hústermelés ökológiai fenntarthatatlansága, illetve a vörös húsok túlzott fogyasztásának egészségi ártalmai, egyre nagyobb az igény a húsra kinézetükben, ízükben hasonló, mégsem húsból készült alternatívák iránt. egymás után jelentik be a korábban a húspogácsáik miatt népszerűvé vált gyorsétteremláncok a növényi alapú húspótlékaikat, bár az íz alapján ezeket még bajosan lehet az eredetivel összetéveszteni. Ahogy az Arby's gyorsétteremlánc húsalapú répájának ízét sem lehet az igazi répával összetéveszteni, de talán nem is ez volt a cél - írta az Index.hu.

Az Arby's egy külföldön kevéssé ismert amerikai gyorsétteremlánc. Korábban próbálkoztak külföldi expanzióval is, több-kevesebb (inkább kevesebb) sikerrel. Jelenleg Amerikában van 3300 éttermük, illetve a Közel-Keleten, Dél-Koreában és Japánban vannak jelen. Az étterem fő profilja pedig a hús.

Marketingeseik vélhetően érzékelték a konkurensek húspótlékkal kapcsolatos próbálkozásait, és úgy döntöttek, hogy ők markánsan eltérő úton indultak el. Bár a CNN-nek nyilatkozó Arby's-szóvivő kategorikusan tagadta, hogy a húsalapú répapótlékuk vicc lenne, ezt továbbra sem zárhatjuk ki teljes mértékben.

A cég blogján közzétett új termékvonalat megetables-nek nevezték el, amely az angol hús és a zöldség szavak összevonásából jött létre.

Mint írják, mindig is szembementek a trendekkel, és most is ezt teszik: ragaszkodnak a 100 százalékban húsból készült ételekhez. a markentingigazgatójuk így nyilatkozott motivációjukról: 

Mindenki tudja, hogy mindennap kellene zöldséget fogyasztanunk, de az amerikaiak 90 százaléka mégsem eszik elegendő zöldséget. Ezért mi azt mondjuk: miért ne csinálhatnánk zöldségeket a húsból? Az új paradigma első eredménye a marrot, vagyis a hús-répa, ami valójában répaalakúra vágott pulykamell, amit egy órán keresztül szuvidálnak. Ezután megforgatják (igazi) répából, illetve juharszirupból készült pácban (ettől lesz narancssárga). Ezután további egy órát sütik, majd petrezselyemmel díszítik, hogy a megjelenése megszólalásig (pontosabban megkóstolásig) emlékeztessen a répára. A hús-répában a napi ajánlott A-vitamin dózis 70 százaléka van, valamint 30 gramm fehérje.

Kérdésessé teszi azonban, hogy az egész mennyire vehető komolyan, az, hogy a terméket egyelőre nem dobják piacra, mivel “még a kísérletezés korai fázisában vannak”. Ugyanakkor ígérik, hogy további zöldségeket fognak alkotni húsból.

Forrás: Index


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.