Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Magyarországon a Magyar Élelmiszerbank és a Budapest Party Service együttműködése céges rendezvényekről csak az elmúlt másfél évben negyvenezer adag melegételt mentett meg, amelyek ahelyett, hogy a kukába kerültek volna mind a rászorulókhoz jutottak el.

2005 óta működik Magyarországon a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, akiknek célja az élelmiszerpazarlás csökkentése és a nélkülözők támogatása. Kezdetben élelmiszergyártókkal és -kereskedőkkel dolgoztak együtt, majd kiterjesztették tevékenységüket a vendéglátásra is.

A Budapest Party Service-zel való együttműködés keretében csak az elmúlt másfél évben rendezvényekről megmaradt ételeket juttattak el hajléktalanszállókra, civil szervezetekhez, valamint egyéb intézményekhez.

Cseh Balázs és Semsei Rudolf
Cseh Balázs és Semsei Rudolf
Fotó: SZT

Az utóbbi másfél év egyik legjelentősebb előrelépése volt, hogy már a rendezvényekről származó ételmaradékok biztonságos begyűjtéséről és szétosztásáról is gondoskodni tudnak, emelte ki Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület alapítója és elnöke a Hajléktalanokért Közalapítvány épületében tartott sajtótájékoztatón. Mint elmondták, azért erre a helyszínre esett a választás mert egyébként itt található az Élelmiszerbank egyik sokkoló hűtője, amelyben élelmiszerbiztonsági szempontoknak megfelelően tudják tárolni a rendezvényeken, iskolákban, éttermekben kiszolgálásra nem került, még a konyhában megmentett ételeket, és ahol aztán kiosztásra is kerül az tárolt étel.

Szigorú szabályok, hatékony munka

Az ételmentési program részeként az élelmiszer-biztonsági szabályokat szigorúan betartják, magyarázza Cseh Balázs, és hozzáteszi, hogy egy különleges útmutató alapján működnek, amelyet együttműködve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (NÉBIH), minisztériumokkal és szakmai szervezetekkel dolgoztak ki, és amely garantálja, hogy az ételek megfelelő minőségben és biztonságosan jussanak el a rászorulókhoz.

A sokkolóhűtő, ahol a megmentett ételek tárolásra kerülnek
A sokkolóhűtő, ahol a megmentett ételek tárolásra kerülnek
Fotó: SZT

Ehhez az innovatív kezdeményezéshez csatlakozott másfél évvel ezelőtt a Budapest Party Service, amellyel közösen a rendezvényeiken keletkező ételmaradékokat olyan hajléktalanszállókra és átmeneti otthonokba juttatják el, ahol nagy szükség van rájuk.

 „Gyerekkoromban úgy nőttem fel, hogy az volt a természetes, hogy ételt nem dobunk ki.” – folytatja Semsei Rudolf, a Budapest Party Service vezetője – Ezt a szemléletet négygyerekes családapaként is próbálom folytatni, és a szívem megszakad, amikor a kukában landol egy étel, amit mi nem ettünk meg – főleg az üzleti rendezvények világában."

Az ételmentés menete

A rendezvényeken felszolgálásra nem került, a konyhában megmaradó ételeket külön termo dobozokba helyezik, majd szállítóik és futárok segítségével az Élelmiszerbank központjába vagy például a Szobi utcában található Hajléktalanszállóra (illetve még számos más helyre) kerül elszállításra, ahol speciális hűtőberendezések segítségével tartják frissen. A hűtött ételeket a Magyar Élelmiszerbank Egyesület partnerei szállítják tovább és másnap már a rászorulók asztalán lehetnek.

 

„Fontos hangsúlyozni, hogy az ételek nem a vendégek által elfogyasztott maradékokból származnak, hanem a felszolgálatlan fogásokból.” – emelte ki Semsei Rudolf, és hozzátette: a program nemcsak az élelmiszerpazarlás csökkentéséhez járul hozzá, hanem közösségépítő és szemléletformáló hatása is van, és saját példájukból kiindulva elmesélte, hogy a Budapest Party Service munkatársai is rendezvények után örömmel vesznek részt az ételek becsomagolásában és eljuttatásában, mert tudják, hogy ezzel másokon segítenek és a kiváló minőségű ételeket is megmentik a kidobástól.

„A munkának hatalmas gyümölcse, hogy a vállalati kultúrákban egy igazi közösségi és szemléletformáló értéket teremt.”

- emelte ki.

A Magyar Élelmiszerbank nyilvántartási rendszere pontosan rögzíti, hogy mikor, hol és mennyi étel kerül mentésre majd továbbosztásra. Ez nemcsak az átláthatóságot biztosítja, hanem azt is, hogy a megfelelő mennyiségű és típusú étel jusson el a szükséget szenvedőkhöz. Ha például egy rendezvényről nagy mennyiségű étel érkezik, az akár több szervezet között is elosztásra kerülhet.

 


Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.
Bazalt Napok Badacsonytördemicen

Bazalt Napok Badacsonytördemicen  

A július 4-től 6-ig zajló Bazalt Napok eseménysorozat három napra megtölti a falut zenével, irodalommal, gasztronómiával és művészettel.
Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.