Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Magyarországon a Magyar Élelmiszerbank és a Budapest Party Service együttműködése céges rendezvényekről csak az elmúlt másfél évben negyvenezer adag melegételt mentett meg, amelyek ahelyett, hogy a kukába kerültek volna mind a rászorulókhoz jutottak el.

2005 óta működik Magyarországon a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, akiknek célja az élelmiszerpazarlás csökkentése és a nélkülözők támogatása. Kezdetben élelmiszergyártókkal és -kereskedőkkel dolgoztak együtt, majd kiterjesztették tevékenységüket a vendéglátásra is.

A Budapest Party Service-zel való együttműködés keretében csak az elmúlt másfél évben rendezvényekről megmaradt ételeket juttattak el hajléktalanszállókra, civil szervezetekhez, valamint egyéb intézményekhez.

Cseh Balázs és Semsei Rudolf
Cseh Balázs és Semsei Rudolf
Fotó: SZT

Az utóbbi másfél év egyik legjelentősebb előrelépése volt, hogy már a rendezvényekről származó ételmaradékok biztonságos begyűjtéséről és szétosztásáról is gondoskodni tudnak, emelte ki Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület alapítója és elnöke a Hajléktalanokért Közalapítvány épületében tartott sajtótájékoztatón. Mint elmondták, azért erre a helyszínre esett a választás mert egyébként itt található az Élelmiszerbank egyik sokkoló hűtője, amelyben élelmiszerbiztonsági szempontoknak megfelelően tudják tárolni a rendezvényeken, iskolákban, éttermekben kiszolgálásra nem került, még a konyhában megmentett ételeket, és ahol aztán kiosztásra is kerül az tárolt étel.

Szigorú szabályok, hatékony munka

Az ételmentési program részeként az élelmiszer-biztonsági szabályokat szigorúan betartják, magyarázza Cseh Balázs, és hozzáteszi, hogy egy különleges útmutató alapján működnek, amelyet együttműködve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (NÉBIH), minisztériumokkal és szakmai szervezetekkel dolgoztak ki, és amely garantálja, hogy az ételek megfelelő minőségben és biztonságosan jussanak el a rászorulókhoz.

A sokkolóhűtő, ahol a megmentett ételek tárolásra kerülnek
A sokkolóhűtő, ahol a megmentett ételek tárolásra kerülnek
Fotó: SZT

Ehhez az innovatív kezdeményezéshez csatlakozott másfél évvel ezelőtt a Budapest Party Service, amellyel közösen a rendezvényeiken keletkező ételmaradékokat olyan hajléktalanszállókra és átmeneti otthonokba juttatják el, ahol nagy szükség van rájuk.

 „Gyerekkoromban úgy nőttem fel, hogy az volt a természetes, hogy ételt nem dobunk ki.” – folytatja Semsei Rudolf, a Budapest Party Service vezetője – Ezt a szemléletet négygyerekes családapaként is próbálom folytatni, és a szívem megszakad, amikor a kukában landol egy étel, amit mi nem ettünk meg – főleg az üzleti rendezvények világában."

Az ételmentés menete

A rendezvényeken felszolgálásra nem került, a konyhában megmaradó ételeket külön termo dobozokba helyezik, majd szállítóik és futárok segítségével az Élelmiszerbank központjába vagy például a Szobi utcában található Hajléktalanszállóra (illetve még számos más helyre) kerül elszállításra, ahol speciális hűtőberendezések segítségével tartják frissen. A hűtött ételeket a Magyar Élelmiszerbank Egyesület partnerei szállítják tovább és másnap már a rászorulók asztalán lehetnek.

 

„Fontos hangsúlyozni, hogy az ételek nem a vendégek által elfogyasztott maradékokból származnak, hanem a felszolgálatlan fogásokból.” – emelte ki Semsei Rudolf, és hozzátette: a program nemcsak az élelmiszerpazarlás csökkentéséhez járul hozzá, hanem közösségépítő és szemléletformáló hatása is van, és saját példájukból kiindulva elmesélte, hogy a Budapest Party Service munkatársai is rendezvények után örömmel vesznek részt az ételek becsomagolásában és eljuttatásában, mert tudják, hogy ezzel másokon segítenek és a kiváló minőségű ételeket is megmentik a kidobástól.

„A munkának hatalmas gyümölcse, hogy a vállalati kultúrákban egy igazi közösségi és szemléletformáló értéket teremt.”

- emelte ki.

A Magyar Élelmiszerbank nyilvántartási rendszere pontosan rögzíti, hogy mikor, hol és mennyi étel kerül mentésre majd továbbosztásra. Ez nemcsak az átláthatóságot biztosítja, hanem azt is, hogy a megfelelő mennyiségű és típusú étel jusson el a szükséget szenvedőkhöz. Ha például egy rendezvényről nagy mennyiségű étel érkezik, az akár több szervezet között is elosztásra kerülhet.

 


 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.