A megkérdezettek 85%-a főz otthon, és mindössze a válaszolók negyede szokott étterembe járni, de csak nagyjából 10% az, aki inkább ezt preferálja az otthoni főzéssel szemben. Ehhez hasonló arányt ér el a munkahelyi étterem, bár az összes említés tekintetében már csak minden 8. ember mondta, hogy itt étkezik. A válaszolók közel harmada rendszeresen jár étterembe ebédelni, ennél valamivel magasabb azok aránya, akik vacsora céljából keresik fel az éttermet (39%). Megkérdezték, hogy átlagosan mennyit költenek egy adott alkalommal az étterembe látogatók, illetve, hogy mi az a maximális összeg, amit egy alkalommal hajlandók lennének elkölteni. A válaszadók legkevesebbet a hétköznapi ebédre költenek, átlagosan 1400 Ft-ot egy alkalommal, a legtöbbet pedig (4300 Ft-ot) egy ünnepi ebédért adnak ki. Ha a maximális összeget nézzük, nagyjából 1-2 ezerrel költenének többet egy étkezésre, ez alól csak a hétvégi éttermi ebéd kivétel, ahol kétszer annyit is (6400 Ft-ot) hajlandók lennének kiadni az étkezésért, mint amennyit jelenleg átlagosan költenek. A legtöbben családi esemény okán mennek étterembe (44%), ettől csak kevéssel (41%) marad el a barátokkal, ismerősökkel való találkozás.
A kérdezetteknek különböző étteremtípusokat is értékelni kellett egy 1-5-ig terjedő skálán aszerint, hogy mennyire szívesen ebédelnek azon a helyen. Ezt utána – a jobb átláthatóság kedvéért – egy 0-100-ig terjedő skálára vetítették ki. A belvárosiak kevésbé preferálják a gyorséttermeket, ezt támasztja alá két nagy amerikai típusú gyorsétterem-hálózat utolsó és utolsó előtti helyezése és 15 pont körüli pontszáma. Az élen toronymagasan (65 ponttal) a magyar konyhájú étterem végzett, tőle lemaradva (44 pont) az egzotikus konyhájú étterem (pl. mediterrán, ázsiai) következett, míg harmadik helyre a magyaros gyorsétkezde került. A pizzériák, a török és a kínai étterem is 25-32 pont között kapott. A hétvégi ebéd helyszínének kiválasztásakor rengeteg szempontot mérlegel általában az ember. A kérdezettek szerint a legfontosabb (96 pont) az étel minősége, ettől csak kicsit lemaradva (90 pont) következik a kiszolgálás udvariassága. Szintén egymáshoz elég hasonló eredményt ért el a következő három szempont: az étel fajtája (milyen konyha szerint főznek) (79 pont), a kiszolgálás gyorsasága (76 pont), és a választék nagysága (75 pont). Legutolsó helyre az a szempont került, hogy van-e élő zene az adott helyen, mindössze 16 pontra értékelték a válaszadók ennek a fontosságát. Ha az éttermekben játszott különböző zenék között szeretnénk valamilyen sorrendet felállítani, az látszik, hogy pozitív irányba leginkább a jazz befolyásolja (47 %- szerint ez pozitívum egy helyen), negatív irányba pedig a magyar nóta (44 % számára ez negatívum). A régi és a mai slágerek között nincsen lényeges különbség, valamivel többen örülnek a régi slágereknek, mint a maiaknak.
Étkezési és étteremlátogatási szokások Budapest belvárosában
A Forsense 2008 áprilisában telefonos közvélemény-kutatást végzett Budapest belvárosi lakóinak étteremhasználati és étkezési szokásairól. A felmérésben összesen 250 V. kerületi lakos mondhatta el a véleményét és oszthatta meg szokásait a témáról. A felmérés szerint a belvárosiak kevésbé preferálják a gyorséttermeket, az élen toronymagasan a magyar konyhájú étterem végzett.
Nincs fából vaskarika: búcsúzik a balatonfüredi étterem
Az étterem közösségi oldalán jelentette be, hogy fájó szívvel, de bezárják a vendéglátóegységet.
Programok és fejlesztések a villányi borvidéken
A következő pár évben összesen mintegy ötmilliárd forintnyi fejlesztés valósul meg Villányban.
Rajnai rizling a legjobb magyar borok között
A Pannonhalmi borvidék egyik legismertebb pincészeténél, a Cseri Pincészetnél jóideje fontos szerep jut a számoknak.
Hamarosan személyzet nélküli Auchant nyitnak Újbudán
Személyzet nélküli, okos üzletet nyit február végén a nemzetközi kiskereskedelmi üzletlánc.
Michelin-csillagok Ausztriának: kulináris kiválóságok díjazása a MICHELIN Guide-on
Mérföldkő az osztrák kulináris és turizmus helyzetben: 82 MICHELIN-csillag, 33 Zöld Csillag és 43 Bib-Gourmand-díj Ausztriának.
Felmérés: mennyit költenek fenntartás nélkül a vendégek egy étteremben?
A hazai vendéglátóipar számára érdekes adatokat szolgáltat az a kutatás, amelynek legfőbb megállapításait most ismertetjük.
Rangos elismerés a Törleynek
Alkoholmentes rosé pezsgőjük aranyérmet nyert a londoni Drinks Business által szervezett Global Low and No Alcohol Wine Masters 2024 versenyen.
Változnak a német étkezési szokások
A tendencia összhangban van a globális egészségtudatosság és fenntarthatóság iránti növekvő igénnyel.
Folytatódnak a koreai influenszer kulináris kalandjai Budapesten
Budapestre érkezett egy koreai influenszer, aki útra kelt a fővárosban, hogy felfedezze a magyar gasztronómia finomságait.
Meghökkentő édességeket készít egy magyar cukrász
Most például túrós csuszás csokoládéval kísérletezik.
Interjú
Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.