Étkezési és étteremlátogatási szokások Budapest belvárosában

A Forsense 2008 áprilisában telefonos közvélemény-kutatást végzett Budapest belvárosi lakóinak étteremhasználati és étkezési szokásairól. A felmérésben összesen 250 V. kerületi lakos mondhatta el a véleményét és oszthatta meg szokásait a témáról. A felmérés szerint a belvárosiak kevésbé preferálják a gyorséttermeket, az élen toronymagasan a magyar konyhájú étterem végzett.

A megkérdezettek 85%-a főz otthon, és mindössze a válaszolók negyede szokott étterembe járni, de csak nagyjából 10% az, aki inkább ezt preferálja az otthoni főzéssel szemben. Ehhez hasonló arányt ér el a munkahelyi étterem, bár az összes említés tekintetében már csak minden 8. ember mondta, hogy itt étkezik. A válaszolók közel harmada rendszeresen jár étterembe ebédelni, ennél valamivel magasabb azok aránya, akik vacsora céljából keresik fel az éttermet (39%). Megkérdezték, hogy átlagosan mennyit költenek egy adott alkalommal az étterembe látogatók, illetve, hogy mi az a maximális összeg, amit egy alkalommal hajlandók lennének elkölteni. A válaszadók legkevesebbet a hétköznapi ebédre költenek, átlagosan 1400 Ft-ot egy alkalommal, a legtöbbet pedig (4300 Ft-ot) egy ünnepi ebédért adnak ki. Ha a maximális összeget nézzük, nagyjából 1-2 ezerrel költenének többet egy étkezésre, ez alól csak a hétvégi éttermi ebéd kivétel, ahol kétszer annyit is (6400 Ft-ot) hajlandók lennének kiadni az étkezésért, mint amennyit jelenleg átlagosan költenek. A legtöbben családi esemény okán mennek étterembe (44%), ettől csak kevéssel (41%) marad el a barátokkal, ismerősökkel való találkozás.
A kérdezetteknek különböző étteremtípusokat is értékelni kellett egy 1-5-ig terjedő skálán aszerint, hogy mennyire szívesen ebédelnek azon a helyen. Ezt utána – a jobb átláthatóság kedvéért – egy 0-100-ig terjedő skálára vetítették ki. A belvárosiak kevésbé preferálják a gyorséttermeket, ezt támasztja alá két nagy amerikai típusú gyorsétterem-hálózat utolsó és utolsó előtti helyezése és 15 pont körüli pontszáma. Az élen toronymagasan (65 ponttal) a magyar konyhájú étterem végzett, tőle lemaradva (44 pont) az egzotikus konyhájú étterem (pl. mediterrán, ázsiai) következett, míg harmadik helyre a magyaros gyorsétkezde került. A pizzériák, a török és a kínai étterem is 25-32 pont között kapott. A hétvégi ebéd helyszínének kiválasztásakor rengeteg szempontot mérlegel általában az ember. A kérdezettek szerint a legfontosabb (96 pont) az étel minősége, ettől csak kicsit lemaradva (90 pont) következik a kiszolgálás udvariassága. Szintén egymáshoz elég hasonló eredményt ért el a következő három szempont: az étel fajtája (milyen konyha szerint főznek) (79 pont), a kiszolgálás gyorsasága (76 pont), és a választék nagysága (75 pont). Legutolsó helyre az a szempont került, hogy van-e élő zene az adott helyen, mindössze 16 pontra értékelték a válaszadók ennek a fontosságát. Ha az éttermekben játszott különböző zenék között szeretnénk valamilyen sorrendet felállítani, az látszik, hogy pozitív irányba leginkább a jazz befolyásolja (47 %- szerint ez pozitívum egy helyen), negatív irányba pedig a magyar nóta (44 % számára ez negatívum). A régi és a mai slágerek között nincsen lényeges különbség, valamivel többen örülnek a régi slágereknek, mint a maiaknak.


Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme

Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme 

Az Alelí egy mediterrán vidékeken őshonos dísznövény - ezt a nevet adta a spanyol éttermének három Michelin-csillagot szerzett sztárséf, Dani García, aki Budapesten nyitotta meg brandjének legújabb egységét.
Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején

Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején 

Komplex élmények és különleges koktélok is várnak a Hilton Budapest tetején található White Raven skybarban.
Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon

Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon 

Átadták a skybart a WING fejlesztésű ibis&TRIBE Budapest Stadium Hotelben, teljes szolgáltatáspalettájával várja látogatóit a Libertyben lévő szálloda-duo.
Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben

Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben 

Május 15-én a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) vezetősége és tagsága a Gundel étteremben tartotta éves közgyűlését.
Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO

Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO 

A hely koncepciója a négy alapelem, a tűz, a víz, a föld, és a levegő köré rendeződött, ahol a vendég minden érzékszervére egyszerre hatnak a multikulturális gasztronómiai élmények.
Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?

Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?  

Azokat, akik sütögetni szoktak leginkább az ételek ízvilága, a jó idő, a társaság és a tűz hangulata csábítja a grillezésre.
Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán

Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán 

Művészet, kultúra és kikapcsolódás városlakóknak.
Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál

Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál 

A rajongók állítólag rohamosan felvásárolják a még piacon lévő készleteket.
BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait

BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait 

A BUD Wine címért öt kategóriában mérettettek meg a borászatok.
Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka

Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka 

Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-pinget egy 1949-es évjáratú Tokaji Aszúval ajándékozta meg.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.