Étterem nyílik a Piarista gimnázium épületében

Várhatóan idén októberben nyitja meg kapuit a közönség előtt a Bábel étterem a Piaristák budapesti, Március 15. téren álló épületében - közölték a Studio Mertropolitana által szervezett szerdai, budapesti sajtótájékoztatón. Munkatársunktól

„Budapest sikertörténeteinek egyike előtt állunk” - fogalmazott Eszter Elemér a Studio Metropolitana Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, majd a háta mögé mutatott és így folytatta: egy épület áll mögöttem, mely 20 éven keresztül igen szomorkás állapotban volt, csakúgy, mint a tér, amelyen áll, a Március 15. tér”.

A Piaristák gimnáziuma

a hosszú egyetemi éveket és a kihasználatlanul állást követően utóbb már új köntösben feszít roppant tömegével az Erzsébet híd lábánál. Sőt, a Piaristák gimnáziuma már két hete megnyitotta kapuit a nebulók előtt. Az okatatási intézményt - melynek helyszínét illetően az érintettek ingadoztak a XII. kerület és a belváros között - persze fenn is kell tartani. Így adta magát a remek lehetőség, hogy az épület, Eszter Elemér megfogalmazása szerint üzletileg értékelhető négyzetmétereit, bérbe adják. A hatalmas házban több ezer ilyen négyzetméter akadt, melynek 75 százalékát már ki is adták. Többek közt a Bábel étteremnek, mely ősszel átköltözik ide eddigi Váci utcai sarkáról és nem csupán éttermet, hanem kávézót valamint egy tekintélyes méretű rendezvénytermet is üzemeltet majd bérleménye területén. A szinte beláthatatlan belmagasságú terem valaha a Piaristák díszteremeként élte napjait, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem itt székelő Bölcsészkarának tornaterme működött benne.

Az épületet száz százalékban

birtokló Piaristák olyan formában jutnak az iskola működtetéséhez szükséges pénzhez, hogy az épület ingatlanfejlesztését elvégző Portus Buda Group a kiadható négyzetmétereket bérbe véve főbérlőként adja tovább a helyiségeket az albérlőknek. Eszter Elemér, aki egyben az egyebek mellett kommunikációs és ingatlanfejlesztő céget magában foglaló Portus Buda Group ügyvezető igazgatója is, elmondta: a nonprofit és for profit fejlesztés ilyen formájának komoly társadalmi haszna van, mivel a Piaristák színvonalas oktatása újra termeli a „jó koponyákat”, melyből a egész ország húz hasznot. A gimnázium illetve a szintén a Pesti Barnabás utcai épületben működő rendház fizikailag elkülönül a kereskedelmi bérleményektől. A földszintet egy trendi hamburgeres, egy divatcikk üzlet, egy pékség és hamarosan a Bábel étterem uralja majd. Az 5-7. emeletek között kaptak helyet az irodák, míg a rendház a 4. illetve az 5. emelet egy részét használja, az iskola pedig a 2-4. szintek között nyitott meg.  Az épület fejlesztésének teljes költségvetése mintegy 5 milliárd forintot tett ki, melyet hitelből és önrészből egyaránt álltak, de 10 százaléknyi uniós forrás is szerepel a történetben.

A Turizmus Online birtokába jutott, nem megerősített információk szerint a következő ilyen jellegű egyházi ingatlanfejlesztés a budapesti Ferenciek téri Ferences rendházban várható, melynek földszintjén a Kárpátia étterem is működik. Hogy pontosan milyen funkciót kap az épület, még nem tudni, csupán annyit, hogy zajlik egy, a jövőre vonatkozó átgondolás.

A Fővárosi Önkormányzat által 1995-ben alapított Studio Metropolitana városfejlesztői, városmarketing feladatai mellett immár 4. éve az egy hónapon át tartó Urbitális Majális rendezvény egyik szervezője is. Mint Eszter Elemér ügyvezető elmondta: céljuk, hogy a saját környzetükben egyedit alkotó városi civil közösségeket összefűzzék és tevékenységükre egy programsorozatot építsenek fel. Ennek tematikája évről évre változik; 2011. hazánk uniós elnökségének jegyében telt, míg jövőre Budapest tematikus utcái kerülnek sorra. Ezen olyan utcákat kell érteni, melyek évek során kialakítottak valamit és arra húztak rá egy márkát, brendet, mint a Ráday utca. Vagy, amelyek megújulás előtt állnak, témát és funkciót keresnek maguknak.


Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.