Étterem nyílik a Piarista gimnázium épületében

Várhatóan idén októberben nyitja meg kapuit a közönség előtt a Bábel étterem a Piaristák budapesti, Március 15. téren álló épületében - közölték a Studio Mertropolitana által szervezett szerdai, budapesti sajtótájékoztatón. Munkatársunktól

„Budapest sikertörténeteinek egyike előtt állunk” - fogalmazott Eszter Elemér a Studio Metropolitana Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, majd a háta mögé mutatott és így folytatta: egy épület áll mögöttem, mely 20 éven keresztül igen szomorkás állapotban volt, csakúgy, mint a tér, amelyen áll, a Március 15. tér”.

A Piaristák gimnáziuma

a hosszú egyetemi éveket és a kihasználatlanul állást követően utóbb már új köntösben feszít roppant tömegével az Erzsébet híd lábánál. Sőt, a Piaristák gimnáziuma már két hete megnyitotta kapuit a nebulók előtt. Az okatatási intézményt - melynek helyszínét illetően az érintettek ingadoztak a XII. kerület és a belváros között - persze fenn is kell tartani. Így adta magát a remek lehetőség, hogy az épület, Eszter Elemér megfogalmazása szerint üzletileg értékelhető négyzetmétereit, bérbe adják. A hatalmas házban több ezer ilyen négyzetméter akadt, melynek 75 százalékát már ki is adták. Többek közt a Bábel étteremnek, mely ősszel átköltözik ide eddigi Váci utcai sarkáról és nem csupán éttermet, hanem kávézót valamint egy tekintélyes méretű rendezvénytermet is üzemeltet majd bérleménye területén. A szinte beláthatatlan belmagasságú terem valaha a Piaristák díszteremeként élte napjait, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem itt székelő Bölcsészkarának tornaterme működött benne.

Az épületet száz százalékban

birtokló Piaristák olyan formában jutnak az iskola működtetéséhez szükséges pénzhez, hogy az épület ingatlanfejlesztését elvégző Portus Buda Group a kiadható négyzetmétereket bérbe véve főbérlőként adja tovább a helyiségeket az albérlőknek. Eszter Elemér, aki egyben az egyebek mellett kommunikációs és ingatlanfejlesztő céget magában foglaló Portus Buda Group ügyvezető igazgatója is, elmondta: a nonprofit és for profit fejlesztés ilyen formájának komoly társadalmi haszna van, mivel a Piaristák színvonalas oktatása újra termeli a „jó koponyákat”, melyből a egész ország húz hasznot. A gimnázium illetve a szintén a Pesti Barnabás utcai épületben működő rendház fizikailag elkülönül a kereskedelmi bérleményektől. A földszintet egy trendi hamburgeres, egy divatcikk üzlet, egy pékség és hamarosan a Bábel étterem uralja majd. Az 5-7. emeletek között kaptak helyet az irodák, míg a rendház a 4. illetve az 5. emelet egy részét használja, az iskola pedig a 2-4. szintek között nyitott meg.  Az épület fejlesztésének teljes költségvetése mintegy 5 milliárd forintot tett ki, melyet hitelből és önrészből egyaránt álltak, de 10 százaléknyi uniós forrás is szerepel a történetben.

A Turizmus Online birtokába jutott, nem megerősített információk szerint a következő ilyen jellegű egyházi ingatlanfejlesztés a budapesti Ferenciek téri Ferences rendházban várható, melynek földszintjén a Kárpátia étterem is működik. Hogy pontosan milyen funkciót kap az épület, még nem tudni, csupán annyit, hogy zajlik egy, a jövőre vonatkozó átgondolás.

A Fővárosi Önkormányzat által 1995-ben alapított Studio Metropolitana városfejlesztői, városmarketing feladatai mellett immár 4. éve az egy hónapon át tartó Urbitális Majális rendezvény egyik szervezője is. Mint Eszter Elemér ügyvezető elmondta: céljuk, hogy a saját környzetükben egyedit alkotó városi civil közösségeket összefűzzék és tevékenységükre egy programsorozatot építsenek fel. Ennek tematikája évről évre változik; 2011. hazánk uniós elnökségének jegyében telt, míg jövőre Budapest tematikus utcái kerülnek sorra. Ezen olyan utcákat kell érteni, melyek évek során kialakítottak valamit és arra húztak rá egy márkát, brendet, mint a Ráday utca. Vagy, amelyek megújulás előtt állnak, témát és funkciót keresnek maguknak.


Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.