Étterem nyílik a Piarista gimnázium épületében

Várhatóan idén októberben nyitja meg kapuit a közönség előtt a Bábel étterem a Piaristák budapesti, Március 15. téren álló épületében - közölték a Studio Mertropolitana által szervezett szerdai, budapesti sajtótájékoztatón. Munkatársunktól

„Budapest sikertörténeteinek egyike előtt állunk” - fogalmazott Eszter Elemér a Studio Metropolitana Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, majd a háta mögé mutatott és így folytatta: egy épület áll mögöttem, mely 20 éven keresztül igen szomorkás állapotban volt, csakúgy, mint a tér, amelyen áll, a Március 15. tér”.

A Piaristák gimnáziuma

a hosszú egyetemi éveket és a kihasználatlanul állást követően utóbb már új köntösben feszít roppant tömegével az Erzsébet híd lábánál. Sőt, a Piaristák gimnáziuma már két hete megnyitotta kapuit a nebulók előtt. Az okatatási intézményt - melynek helyszínét illetően az érintettek ingadoztak a XII. kerület és a belváros között - persze fenn is kell tartani. Így adta magát a remek lehetőség, hogy az épület, Eszter Elemér megfogalmazása szerint üzletileg értékelhető négyzetmétereit, bérbe adják. A hatalmas házban több ezer ilyen négyzetméter akadt, melynek 75 százalékát már ki is adták. Többek közt a Bábel étteremnek, mely ősszel átköltözik ide eddigi Váci utcai sarkáról és nem csupán éttermet, hanem kávézót valamint egy tekintélyes méretű rendezvénytermet is üzemeltet majd bérleménye területén. A szinte beláthatatlan belmagasságú terem valaha a Piaristák díszteremeként élte napjait, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem itt székelő Bölcsészkarának tornaterme működött benne.

Az épületet száz százalékban

birtokló Piaristák olyan formában jutnak az iskola működtetéséhez szükséges pénzhez, hogy az épület ingatlanfejlesztését elvégző Portus Buda Group a kiadható négyzetmétereket bérbe véve főbérlőként adja tovább a helyiségeket az albérlőknek. Eszter Elemér, aki egyben az egyebek mellett kommunikációs és ingatlanfejlesztő céget magában foglaló Portus Buda Group ügyvezető igazgatója is, elmondta: a nonprofit és for profit fejlesztés ilyen formájának komoly társadalmi haszna van, mivel a Piaristák színvonalas oktatása újra termeli a „jó koponyákat”, melyből a egész ország húz hasznot. A gimnázium illetve a szintén a Pesti Barnabás utcai épületben működő rendház fizikailag elkülönül a kereskedelmi bérleményektől. A földszintet egy trendi hamburgeres, egy divatcikk üzlet, egy pékség és hamarosan a Bábel étterem uralja majd. Az 5-7. emeletek között kaptak helyet az irodák, míg a rendház a 4. illetve az 5. emelet egy részét használja, az iskola pedig a 2-4. szintek között nyitott meg.  Az épület fejlesztésének teljes költségvetése mintegy 5 milliárd forintot tett ki, melyet hitelből és önrészből egyaránt álltak, de 10 százaléknyi uniós forrás is szerepel a történetben.

A Turizmus Online birtokába jutott, nem megerősített információk szerint a következő ilyen jellegű egyházi ingatlanfejlesztés a budapesti Ferenciek téri Ferences rendházban várható, melynek földszintjén a Kárpátia étterem is működik. Hogy pontosan milyen funkciót kap az épület, még nem tudni, csupán annyit, hogy zajlik egy, a jövőre vonatkozó átgondolás.

A Fővárosi Önkormányzat által 1995-ben alapított Studio Metropolitana városfejlesztői, városmarketing feladatai mellett immár 4. éve az egy hónapon át tartó Urbitális Majális rendezvény egyik szervezője is. Mint Eszter Elemér ügyvezető elmondta: céljuk, hogy a saját környzetükben egyedit alkotó városi civil közösségeket összefűzzék és tevékenységükre egy programsorozatot építsenek fel. Ennek tematikája évről évre változik; 2011. hazánk uniós elnökségének jegyében telt, míg jövőre Budapest tematikus utcái kerülnek sorra. Ezen olyan utcákat kell érteni, melyek évek során kialakítottak valamit és arra húztak rá egy márkát, brendet, mint a Ráday utca. Vagy, amelyek megújulás előtt állnak, témát és funkciót keresnek maguknak.


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.