Felülvizsgálják a világörökségi helyszínek vendéglátóhelyeit

Hivatalból, évente felülvizsgálja a rendőrség a világörökségi helyeken működő vendéglátóhelyek éjszakai nyitvatartásához adott szakhatósági hozzájárulását - az erről szóló zárószavazás előtti módosító javaslatot az alkotmányügyi bizottság támogatta hétfői ülésén.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, V. kerületi polgármester és két képviselőtársa kezdeményezte, hogy a fővárosi önkormányzattól utalják a kerületek hatáskörébe a zajjal összefüggő szabályok meghatározását, valamint a világörökségi területen működő, szeszes italt árusító vendéglátóhelyek esetében a rendőrséget szakhatóságként vonják be az éjszakai nyitvatartáshoz szükséges jegyzői engedély kiadásába.     

Rogán Antal zárószavazás előtti módosító indítványt terjesztett be saját javaslatához, amely rögzíti, hogy a rendőrség az ilyen esetekben kiadott szakhatósági hozzájárulását hivatalból, évente felülvizsgálja, lakossági bejelentés alapján pedig bármikor felülvizsgálhatja és akár vissza is vonhatja hozzájárulását.     

A zárószavazás előtti módosító javaslatot a fideszes és a KDNP-s tagok szavazatával támogatta az alkotmányügyi bizottság. Az MSZP-s Lamperth Mónika azt vetette fel, hogy az éves felülvizsgálati kötelezettség indokolatlan adminisztratív terhet róna a rendőrségre.     

Rogán Antal, a törvényjavaslat szeptember 11-i országgyűlési vitájában azt mondta: a világörökségi helyeken található, éjfél után is nyitva tartó vendéglátóhelyek rendőrségi engedélyeztetésével a night klubokat kívánják visszaszorítani, nem az éttermek és egyéb szórakozóhelyek üzemeltetését akarják "visszaszigorítani". Mint mondta, indítványuk legfeljebb 50-100 szórakozóhelyet érinthet országosan.

Forrás: MTI


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.