Exkluzív csúcsgasztronómiai találkozó a Bükk lábánál

A bükki gasztronómia fellegvárába látogat a kétszeres világbajnoki aranyérmes Thummerer Pincészet. Cserépfaluban, Az Öreg Tölgy Bisztróban találkoznak a bükki kulinária és a Noszvaji borok. A Thummerer Pincészet országos borbemutató-sorozatának célja, hogy minél többek számára egy különleges, személyes élmény is társuljon a csúcsborok fogyasztásához.

Így ünnepli alapításának 40. évfordulóját a borászat. Ráadásul az izgalmas tételek mellé minden egyes állomáson helyi termelőktől származó, helyi alapanyagokból készült finomságok kerülnek.

A világ legnagyobb és legbefolyásosabb borversenyének számító Decanter World Wine Awards-on szerzett arany- és ezüstérmek, a legfontosabb francia borverseny, a Challenge International du Vin-en szerzett arany- és ezüstérmek, a legnagyobb német bormustrán, a Berliner Wein Trophy-n elért arany- és ezüstérmek csak néhány a Thummerer Pincészet több száz hazai és nemzetközi elismerése közül.

Az italok

A nagy presztízsű csúcsborairól ismert családi pincészet a roadshow minden állomásán a lehető legváltozatosabb betekintést szeretné nyújtani az Egri Borvidék világába. Így az érdeklődők megkóstolhatják majd a borászat különleges pezsgőjét, amit a legmagasabb francia pezsgőkészítési kritériumoknak megfelelően alkottak meg. A 2017-es Rosé Brut Nature egy olyan pezsgő (tulajdonképpen szinte champagne), amelyhez még a szükséges technológiai hátteret is Franciaországból szerezték be. Évekig tartó palackos érlelést követően nyerte el az ünnepi formáját.

Kovács Antal, háromszoros sommelier-bajnok szavai szerint “egy könnyed érzetű, lendületes savérzetű, tartalmas, elegáns pezsgő született. Aromáját a málna, a hecsedli és a csonthéjas gyümölcsök szövik át határozottan.”

Thummerer Pincészet
Thummerer Pincészet
Fotó: Thummerer Facebook oldala

Sorra kerül majd természetesen a pincészet alapítójáról elnevezett Vili Papa Cuvée Superior is, amelyet a borkedvelők az egyik legfontosabb, legendás tételként tartják számon, és amely kétségkívül az Egri Borvidék egyik kiemelkedő itala. Ezt jelzik a nemzetközi - köztük francia és brit - elismerések is.

A sommelier szavaival: “nagy test, gazdag, bársonyos tannin, komoly koncentráció jellemzi, aromáját pedig a cassis, liquorice gyökér és nemes tölgy fűszerek.”

Olyan tételek is a poharakba kerülnek, mint a Királyleányka, ami erős szimbóluma annak, hogy csúcsborászatként a Thummerer felelősnek érzi magát és fontosnak tartja a kiállást a magyar szőlőfajták mellett. Egy olyan bor született Noszvajon, amelynek rengeteg mondanivalója van. Továbbá, ha már Egri Borvidék, akkor természetesen Egri Bikavér is a kóstolósor része. Ráadásul kifejezetten magas minőségű, Superior tétel. Egyike azoknak a borvidéki italoknak, amelyek visszaállíthatják az egykor jól csengő márkanév, az Egri Bikavér presztízsét.

Az ételek

Az Öreg Tölgy Bisztró évek óta a fővároson túli gasztronómia egyik fontos bázisa, amely a gyönyörű adottságokkal rendelkező településen, Cserépfaluban található, méghozzá a névadó, már kiszáradt 450 éves tölgy törzsének tőszomszédságában.

A bisztróban sallangmentes, modern, vidéki világ vár ránk, ahol kiemelkedően fontos az erdő szeretete és tisztelete. A minőségi és természetes alapanyagok, illetve a legfrissebb hozzávalók legnagyobb része a környező erdőkből és gazdálkodóktól származnak.

A bemutató során a következő borok olyan ételekkel kerülnek párba, mint Ibérico sonka, Szent Jakab-kagyló, Coq au Vin, ami egy klasszikus francia fogás - vagyis kakas vörösborban. De az asztalokon lesz még spárga és pisztácia párosa, illetve helyi lövésű dámszarvas is.


Jammertal: Olyan termékhez nem adjuk a nevünket, amelyet mi magunk nem vennénk meg

Jammertal: Olyan termékhez nem adjuk a nevünket, amelyet mi magunk nem vennénk meg 

A Jammertal Borbirtok nem csak magát helyezte fel az elit vörösborok világtérképére, hanem a Villányi borvidék terroirját is - erről is beszélgetünk Varjas Sarolta Judittal, a Borbirtok alapító-társtulajdonosával.
Teltház a Nivegy-völgyi Borpikniken

Teltház a Nivegy-völgyi Borpikniken 

A kétszáz főben maximalizált rendezvényre már elővételben elfogytak a belépőjegyek.
Eldőlhet a Vár-béli patinás cukrászdák sorsa

Eldőlhet a Vár-béli patinás cukrászdák sorsa 

 A Ruszwurm és a Korona Cukrászda helyzetének rendezése visszafordíthatatlan, azonban az új polgármester két lehetséges megoldást ajánlott.
Az erdő csirkéje lesz 2025-ben az év gombája

Az erdő csirkéje lesz 2025-ben az év gombája 

Az internetes szavazás eredményeként jövőre az Év Gombája a kevéssé ismert sárga gévagomba (Laetiporus sulphureus) lesz, amely sokféleképpen felhasználható.
Indul a magyar csapat a szingapúri világdöntőre

Indul a magyar csapat a szingapúri világdöntőre 

A versenyen a világ legjobb szakácsai találkoznak.
Hódít az új szupergabonából készült likőr

Hódít az új szupergabonából készült likőr 

Igazán különleges gabona a cirok, mert amellett, hogy tápláló, a termesztése rendkívül környezetbarát.
Összeállt a Gasztrohegy színes menüje

Összeállt a Gasztrohegy színes menüje 

Idén minden eddiginél több, 13 helyszín csatlakozott, így a fő helyszínek mellett még több kiegészítő helyszín és program biztosítja, hogy egy percre se unatkozzunk ezen a hétvégén.
Mikor érkezik Richard Gere a villányi Gere-birtokra?

Mikor érkezik Richard Gere a villányi Gere-birtokra? 

Richard Gere filmszínész, bár már 75 éves, de a visszavonulás nem szerepel a tervei közt, ma is aktív. A Gere-birtokot a család hetedik generációs tagjaként vezető Gere Andreával arról is beszélgetünk, hogy jó lenne egyszer meghívni hozzájuk a világsztárt.
Ezek a legnagyobb kávéfogyasztó országok az EU-ban

Ezek a legnagyobb kávéfogyasztó országok az EU-ban 

A teljes termelés meghaladta a 2 millió tonnát.
Szamár carpacciót és szarvasgerincet is kóstolhat a zarándoklaton

Szamár carpacciót és szarvasgerincet is kóstolhat a zarándoklaton 

Az év utolsó zarándoklatán az ősi erdők titkos ízei kerülnek az asztalra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.