Exkluzív csúcsgasztronómiai találkozó a Bükk lábánál

A bükki gasztronómia fellegvárába látogat a kétszeres világbajnoki aranyérmes Thummerer Pincészet. Cserépfaluban, Az Öreg Tölgy Bisztróban találkoznak a bükki kulinária és a Noszvaji borok. A Thummerer Pincészet országos borbemutató-sorozatának célja, hogy minél többek számára egy különleges, személyes élmény is társuljon a csúcsborok fogyasztásához.

Így ünnepli alapításának 40. évfordulóját a borászat. Ráadásul az izgalmas tételek mellé minden egyes állomáson helyi termelőktől származó, helyi alapanyagokból készült finomságok kerülnek.

A világ legnagyobb és legbefolyásosabb borversenyének számító Decanter World Wine Awards-on szerzett arany- és ezüstérmek, a legfontosabb francia borverseny, a Challenge International du Vin-en szerzett arany- és ezüstérmek, a legnagyobb német bormustrán, a Berliner Wein Trophy-n elért arany- és ezüstérmek csak néhány a Thummerer Pincészet több száz hazai és nemzetközi elismerése közül.

Az italok

A nagy presztízsű csúcsborairól ismert családi pincészet a roadshow minden állomásán a lehető legváltozatosabb betekintést szeretné nyújtani az Egri Borvidék világába. Így az érdeklődők megkóstolhatják majd a borászat különleges pezsgőjét, amit a legmagasabb francia pezsgőkészítési kritériumoknak megfelelően alkottak meg. A 2017-es Rosé Brut Nature egy olyan pezsgő (tulajdonképpen szinte champagne), amelyhez még a szükséges technológiai hátteret is Franciaországból szerezték be. Évekig tartó palackos érlelést követően nyerte el az ünnepi formáját.

Kovács Antal, háromszoros sommelier-bajnok szavai szerint “egy könnyed érzetű, lendületes savérzetű, tartalmas, elegáns pezsgő született. Aromáját a málna, a hecsedli és a csonthéjas gyümölcsök szövik át határozottan.”

Thummerer Pincészet
Thummerer Pincészet
Fotó: Thummerer Facebook oldala

Sorra kerül majd természetesen a pincészet alapítójáról elnevezett Vili Papa Cuvée Superior is, amelyet a borkedvelők az egyik legfontosabb, legendás tételként tartják számon, és amely kétségkívül az Egri Borvidék egyik kiemelkedő itala. Ezt jelzik a nemzetközi - köztük francia és brit - elismerések is.

A sommelier szavaival: “nagy test, gazdag, bársonyos tannin, komoly koncentráció jellemzi, aromáját pedig a cassis, liquorice gyökér és nemes tölgy fűszerek.”

Olyan tételek is a poharakba kerülnek, mint a Királyleányka, ami erős szimbóluma annak, hogy csúcsborászatként a Thummerer felelősnek érzi magát és fontosnak tartja a kiállást a magyar szőlőfajták mellett. Egy olyan bor született Noszvajon, amelynek rengeteg mondanivalója van. Továbbá, ha már Egri Borvidék, akkor természetesen Egri Bikavér is a kóstolósor része. Ráadásul kifejezetten magas minőségű, Superior tétel. Egyike azoknak a borvidéki italoknak, amelyek visszaállíthatják az egykor jól csengő márkanév, az Egri Bikavér presztízsét.

Az ételek

Az Öreg Tölgy Bisztró évek óta a fővároson túli gasztronómia egyik fontos bázisa, amely a gyönyörű adottságokkal rendelkező településen, Cserépfaluban található, méghozzá a névadó, már kiszáradt 450 éves tölgy törzsének tőszomszédságában.

A bisztróban sallangmentes, modern, vidéki világ vár ránk, ahol kiemelkedően fontos az erdő szeretete és tisztelete. A minőségi és természetes alapanyagok, illetve a legfrissebb hozzávalók legnagyobb része a környező erdőkből és gazdálkodóktól származnak.

A bemutató során a következő borok olyan ételekkel kerülnek párba, mint Ibérico sonka, Szent Jakab-kagyló, Coq au Vin, ami egy klasszikus francia fogás - vagyis kakas vörösborban. De az asztalokon lesz még spárga és pisztácia párosa, illetve helyi lövésű dámszarvas is.


Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.