Exkluzív csúcsgasztronómiai találkozó a Bükk lábánál

A bükki gasztronómia fellegvárába látogat a kétszeres világbajnoki aranyérmes Thummerer Pincészet. Cserépfaluban, Az Öreg Tölgy Bisztróban találkoznak a bükki kulinária és a Noszvaji borok. A Thummerer Pincészet országos borbemutató-sorozatának célja, hogy minél többek számára egy különleges, személyes élmény is társuljon a csúcsborok fogyasztásához.

Így ünnepli alapításának 40. évfordulóját a borászat. Ráadásul az izgalmas tételek mellé minden egyes állomáson helyi termelőktől származó, helyi alapanyagokból készült finomságok kerülnek.

A világ legnagyobb és legbefolyásosabb borversenyének számító Decanter World Wine Awards-on szerzett arany- és ezüstérmek, a legfontosabb francia borverseny, a Challenge International du Vin-en szerzett arany- és ezüstérmek, a legnagyobb német bormustrán, a Berliner Wein Trophy-n elért arany- és ezüstérmek csak néhány a Thummerer Pincészet több száz hazai és nemzetközi elismerése közül.

Az italok

A nagy presztízsű csúcsborairól ismert családi pincészet a roadshow minden állomásán a lehető legváltozatosabb betekintést szeretné nyújtani az Egri Borvidék világába. Így az érdeklődők megkóstolhatják majd a borászat különleges pezsgőjét, amit a legmagasabb francia pezsgőkészítési kritériumoknak megfelelően alkottak meg. A 2017-es Rosé Brut Nature egy olyan pezsgő (tulajdonképpen szinte champagne), amelyhez még a szükséges technológiai hátteret is Franciaországból szerezték be. Évekig tartó palackos érlelést követően nyerte el az ünnepi formáját.

Kovács Antal, háromszoros sommelier-bajnok szavai szerint “egy könnyed érzetű, lendületes savérzetű, tartalmas, elegáns pezsgő született. Aromáját a málna, a hecsedli és a csonthéjas gyümölcsök szövik át határozottan.”

Thummerer Pincészet
Thummerer Pincészet
Fotó: Thummerer Facebook oldala

Sorra kerül majd természetesen a pincészet alapítójáról elnevezett Vili Papa Cuvée Superior is, amelyet a borkedvelők az egyik legfontosabb, legendás tételként tartják számon, és amely kétségkívül az Egri Borvidék egyik kiemelkedő itala. Ezt jelzik a nemzetközi - köztük francia és brit - elismerések is.

A sommelier szavaival: “nagy test, gazdag, bársonyos tannin, komoly koncentráció jellemzi, aromáját pedig a cassis, liquorice gyökér és nemes tölgy fűszerek.”

Olyan tételek is a poharakba kerülnek, mint a Királyleányka, ami erős szimbóluma annak, hogy csúcsborászatként a Thummerer felelősnek érzi magát és fontosnak tartja a kiállást a magyar szőlőfajták mellett. Egy olyan bor született Noszvajon, amelynek rengeteg mondanivalója van. Továbbá, ha már Egri Borvidék, akkor természetesen Egri Bikavér is a kóstolósor része. Ráadásul kifejezetten magas minőségű, Superior tétel. Egyike azoknak a borvidéki italoknak, amelyek visszaállíthatják az egykor jól csengő márkanév, az Egri Bikavér presztízsét.

Az ételek

Az Öreg Tölgy Bisztró évek óta a fővároson túli gasztronómia egyik fontos bázisa, amely a gyönyörű adottságokkal rendelkező településen, Cserépfaluban található, méghozzá a névadó, már kiszáradt 450 éves tölgy törzsének tőszomszédságában.

A bisztróban sallangmentes, modern, vidéki világ vár ránk, ahol kiemelkedően fontos az erdő szeretete és tisztelete. A minőségi és természetes alapanyagok, illetve a legfrissebb hozzávalók legnagyobb része a környező erdőkből és gazdálkodóktól származnak.

A bemutató során a következő borok olyan ételekkel kerülnek párba, mint Ibérico sonka, Szent Jakab-kagyló, Coq au Vin, ami egy klasszikus francia fogás - vagyis kakas vörösborban. De az asztalokon lesz még spárga és pisztácia párosa, illetve helyi lövésű dámszarvas is.


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.