Ezek a legnagyobb kávéfogyasztó országok az EU-ban

Olaszország Európa legnagyobb kávétermelője, míg Németország a legnagyobb importőr az EU-ban. Az Eurostat új adatai szerint EU-szerte 15 százalékkal nőtt a kávétermelés az elmúlt évtizedben.

Minden uniós állampolgár körülbelül 5 kg kávét fogyasztott 2023-ban. A teljes termelés meghaladta a 2 millió tonnát, beleértve a pörkölt, koffeinmentes és helyettesítő kávétermékeket, ami 13 milliárd eurót jelent, olvasható az Euronews oldalán.

Mint írják, Olaszország járt az élen, ők termelik az EU kávéjának egynegyedét, míg Németország 22 százalékkal áll a második helyen. Franciaországban és Hollandiában 6-6 százalék ugyanez az arány. Az EU évente körülbelül 2,7 millió tonna kávét importál, 10,6 milliárd euró értékben.


Fotó: depositphotos
Németország vásárolja meg a kávé egyharmadát, őt követi Olaszország 23 százalékkal, Belgium áll a harmadik helyen, míg Spanyolország és Franciaország a negyedik és ötödik legtöbb kávét vásárló ország.

Az EU tavalyi kávéimportjának nagy része Brazíliából származott – 921 900 tonna, ami a teljes EU-n kívüli import 34 százaléka. Vietnamból érkezett 24 százalékért, Ugandából pedig nyolc százalék.

Egy 2025-ben hatályba lépő új uniós törvény drasztikusan megváltoztathatja ezt a képet: arra kötelezi majd a kávéipar szereplőit, hogy bizonyítsák, ellátási láncuk nem okoz erdőirtást. A közzétett adatok szerint a kávé az egyik olyan növény, amely nagy erdőirtási potenciállal rendelkezik, és a világ legnagyobb kávéimportőreként az EU felelős a kávéval kapcsolatos erdőirtás 44 százalékáért – figyelmeztet a jelentés.


Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.