Ezek a legnagyobb kávéfogyasztó országok az EU-ban

Olaszország Európa legnagyobb kávétermelője, míg Németország a legnagyobb importőr az EU-ban. Az Eurostat új adatai szerint EU-szerte 15 százalékkal nőtt a kávétermelés az elmúlt évtizedben.

Minden uniós állampolgár körülbelül 5 kg kávét fogyasztott 2023-ban. A teljes termelés meghaladta a 2 millió tonnát, beleértve a pörkölt, koffeinmentes és helyettesítő kávétermékeket, ami 13 milliárd eurót jelent, olvasható az Euronews oldalán.

Mint írják, Olaszország járt az élen, ők termelik az EU kávéjának egynegyedét, míg Németország 22 százalékkal áll a második helyen. Franciaországban és Hollandiában 6-6 százalék ugyanez az arány. Az EU évente körülbelül 2,7 millió tonna kávét importál, 10,6 milliárd euró értékben.


Fotó: depositphotos
Németország vásárolja meg a kávé egyharmadát, őt követi Olaszország 23 százalékkal, Belgium áll a harmadik helyen, míg Spanyolország és Franciaország a negyedik és ötödik legtöbb kávét vásárló ország.

Az EU tavalyi kávéimportjának nagy része Brazíliából származott – 921 900 tonna, ami a teljes EU-n kívüli import 34 százaléka. Vietnamból érkezett 24 százalékért, Ugandából pedig nyolc százalék.

Egy 2025-ben hatályba lépő új uniós törvény drasztikusan megváltoztathatja ezt a képet: arra kötelezi majd a kávéipar szereplőit, hogy bizonyítsák, ellátási láncuk nem okoz erdőirtást. A közzétett adatok szerint a kávé az egyik olyan növény, amely nagy erdőirtási potenciállal rendelkezik, és a világ legnagyobb kávéimportőreként az EU felelős a kávéval kapcsolatos erdőirtás 44 százalékáért – figyelmeztet a jelentés.


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.