Ezek a legnagyobb kávéfogyasztó országok az EU-ban

Olaszország Európa legnagyobb kávétermelője, míg Németország a legnagyobb importőr az EU-ban. Az Eurostat új adatai szerint EU-szerte 15 százalékkal nőtt a kávétermelés az elmúlt évtizedben.

Minden uniós állampolgár körülbelül 5 kg kávét fogyasztott 2023-ban. A teljes termelés meghaladta a 2 millió tonnát, beleértve a pörkölt, koffeinmentes és helyettesítő kávétermékeket, ami 13 milliárd eurót jelent, olvasható az Euronews oldalán.

Mint írják, Olaszország járt az élen, ők termelik az EU kávéjának egynegyedét, míg Németország 22 százalékkal áll a második helyen. Franciaországban és Hollandiában 6-6 százalék ugyanez az arány. Az EU évente körülbelül 2,7 millió tonna kávét importál, 10,6 milliárd euró értékben.


Fotó: depositphotos
Németország vásárolja meg a kávé egyharmadát, őt követi Olaszország 23 százalékkal, Belgium áll a harmadik helyen, míg Spanyolország és Franciaország a negyedik és ötödik legtöbb kávét vásárló ország.

Az EU tavalyi kávéimportjának nagy része Brazíliából származott – 921 900 tonna, ami a teljes EU-n kívüli import 34 százaléka. Vietnamból érkezett 24 százalékért, Ugandából pedig nyolc százalék.

Egy 2025-ben hatályba lépő új uniós törvény drasztikusan megváltoztathatja ezt a képet: arra kötelezi majd a kávéipar szereplőit, hogy bizonyítsák, ellátási láncuk nem okoz erdőirtást. A közzétett adatok szerint a kávé az egyik olyan növény, amely nagy erdőirtási potenciállal rendelkezik, és a világ legnagyobb kávéimportőreként az EU felelős a kávéval kapcsolatos erdőirtás 44 százalékáért – figyelmeztet a jelentés.


Szamár carpacciót és szarvasgerincet is kóstolhat a zarándoklaton

Szamár carpacciót és szarvasgerincet is kóstolhat a zarándoklaton 

Az év utolsó zarándoklatán az ősi erdők titkos ízei kerülnek az asztalra.
21 év, 21 kilométer és egy nemes cél

21 év, 21 kilométer és egy nemes cél 

Jótékonysági félmaratonnal ünnepelt a Semsei Gastronomy.
Lassan luxuscikk lesz a vaj Európában

Lassan luxuscikk lesz a vaj Európában 

Az áremelkedésért a magas kereslet, a szűkös készletek tehetők felelőssé, illetve az, hogy egyre több tejfeldolgozó fordul a sajtgyártás felé.
Pályázati lehetőség egész évben nyitva tartó vidéki büfék számára

Pályázati lehetőség egész évben nyitva tartó vidéki büfék számára 

2,8 milliárd forint értékű, vissza nem térítendő forrásra pályázhatnak október 15-étől vidéki, egész évben nyitva tartó büfék.
Nemzetközi borászati kongresszus Tokaj-Hegyalján

Nemzetközi borászati kongresszus Tokaj-Hegyalján 

Nemzetközi kongresszus a fenntartható szőlészetről és borászatról.
Bio-kisokos: miről ismerhető fel az ökolgazdálkodásból nyert termék?

Bio-kisokos: miről ismerhető fel az ökolgazdálkodásból nyert termék? 

Elvben előfordulhat, hogy valaki biotermelő, és „hozzácsap” a terményeihez más forrásból származókat is, de ez nagyon valószínűtlen.
Szőlőültetvények  a klímabarát mezőgazdaságért

Szőlőültetvények a klímabarát mezőgazdaságért 

A kísérletben egy Balaton melletti borvidéken jelöltek ki két területet, ahol az ültetvényekben gyeppel fedett és rendszeresen tárcsázott sorközök váltják egymást.
 Reflektorfényben a hazai borkultúra

Reflektorfényben a hazai borkultúra  

Az őszi borkatalógusban több mint 100 új bort mutatnak be a vásárlóknak, például a megújult nemzetközi borválasztékuk egy részét, amelyet a fogyasztói igényekhez igazítottak.
Különleges fesztivál gasztrorajongóknak az Adria partján

Különleges fesztivál gasztrorajongóknak az Adria partján 

Az idei Good Food Festival ismét gasztronómiai paradicsommá varázsolja az Adria legikonikusabb városát.
Gesztenyés-sárgabarackos csokoládés sütemény lett Budapest desszertje

Gesztenyés-sárgabarackos csokoládés sütemény lett Budapest desszertje 

A süteményt először az október 11-én kezdődő Édes Napok Budapest fesztiválon kóstolhatják meg az érdeklődők a Szent István-bazilika előtt.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.