Ezek a legnagyobb kávéfogyasztó országok az EU-ban

Olaszország Európa legnagyobb kávétermelője, míg Németország a legnagyobb importőr az EU-ban. Az Eurostat új adatai szerint EU-szerte 15 százalékkal nőtt a kávétermelés az elmúlt évtizedben.

Minden uniós állampolgár körülbelül 5 kg kávét fogyasztott 2023-ban. A teljes termelés meghaladta a 2 millió tonnát, beleértve a pörkölt, koffeinmentes és helyettesítő kávétermékeket, ami 13 milliárd eurót jelent, olvasható az Euronews oldalán.

Mint írják, Olaszország járt az élen, ők termelik az EU kávéjának egynegyedét, míg Németország 22 százalékkal áll a második helyen. Franciaországban és Hollandiában 6-6 százalék ugyanez az arány. Az EU évente körülbelül 2,7 millió tonna kávét importál, 10,6 milliárd euró értékben.


Fotó: depositphotos
Németország vásárolja meg a kávé egyharmadát, őt követi Olaszország 23 százalékkal, Belgium áll a harmadik helyen, míg Spanyolország és Franciaország a negyedik és ötödik legtöbb kávét vásárló ország.

Az EU tavalyi kávéimportjának nagy része Brazíliából származott – 921 900 tonna, ami a teljes EU-n kívüli import 34 százaléka. Vietnamból érkezett 24 százalékért, Ugandából pedig nyolc százalék.

Egy 2025-ben hatályba lépő új uniós törvény drasztikusan megváltoztathatja ezt a képet: arra kötelezi majd a kávéipar szereplőit, hogy bizonyítsák, ellátási láncuk nem okoz erdőirtást. A közzétett adatok szerint a kávé az egyik olyan növény, amely nagy erdőirtási potenciállal rendelkezik, és a világ legnagyobb kávéimportőreként az EU felelős a kávéval kapcsolatos erdőirtás 44 százalékáért – figyelmeztet a jelentés.


Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.