Ezek a borok képviselik idén az ország borkultúráját

Bemutatták a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) 2016-os borválogatását: a kiváló minőségű magyar borok nemzetközi népszerűsítésére pályázaton kiválasztott három kategória 23 fajta bora képviseli a magyar borkultúrát Magyarország 140 külképviseletén, valamint a nemzetközi delegációk előtt.

Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) államtitkára a borválogatást bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón kiemelte: a tárca idén 15. alkalommal mutatja be a külügyi borválogatását, amelyet minden évben 10-12, nemzetközi borminősítéssel rendelkező vizsgabiztos vakon, azaz a lehető legobjektívebb módon választ ki.

Közlése szerint a tárca évente nagyjából 100 millió forintot költ borokra, a stratégiát a többi minisztériummal, így a földművelésügyi, a nemzetgazdasági tárcákkal és a Miniszterelnökséggel összehangolják.

Ausztria 20 százalékkal kevesebb bort exportál, mint Magyarország, de azt 2,5-szeres átlagáron teszi, ezt az államtitkár követendő példának nevezte.

A bor az egyik legkiválóbb módja Magyarország népszerűsítésének, a kiválasztott borok képviselik az ország borkultúráját - hangsúlyozta.

Hozzátette: az elmúlt 30 évben minőségi átalakuláson ment át a borászat az országban, Magyarország "bornagyhatalommá vált" a minőségben. A márka még nem a megfelelő helyén van a francia, a portugál vagy az olasz borokhoz képest, ezért a minőségre kell koncentrálni az exportban is. El kell érni, hogy a magyar csúcsborászok valóban a lehető legmagasabb árat tudják elérni a boraikkal - mondta az államtitkár.

Mészáros Gabriella, a borválogatás zsűrijének elnöke a borászatoknak kiosztott elismerő oklevelek átadásakor azt emelte ki, hogy közel húsz éve törekednek az objektivitásra a legjobb borok kiválasztásában. A megmérettetésen részt vevő termelők tudják, hogy nem versenyről van szó, hanem a Kárpát-medence egyedi karakterének, fajtáinak bemutatásáról - mondta. Az egyes kategóriákban - grand superior, superior, classic - és a technológiában látványos a fejlődés az elmúlt 4-5 évben, az egyes termőhelyek karaktere jobban megjelenik.

A díjazott fajták közé a Móri, az Etyek-Budai, a Tokaji, a Balatonfüredi, a Somlói, a Villányi, az Egri, és a Szekszárdi borvidékekről kerültek be tételek, és egy határon túli a Szerémségi borvidékről.

A teljes lista:

Pezsgő

Grand Superior
Kreinbacher Birtok, Nagy-Somló, Prestige Brut

Superior
Kreinbacher Birtok, Nagy-Somló, Kreinbacher Somló Extra Dry

Classic
Garamvári Szőlőbirtok, TokajChateau Vincent Optimum 

Könnyű fehérbor

Grand Superior
Csetvei Pince Mór, Ezerjó 2014 

Superior
Maurer Oszkár Pincészete, Szerémség, Maurer Oszkár Corvina, 2012 

Classic
Nyakas Pince, Etyek-Buda, Irsai Olivér, 2015 

Testes fehérbor

Grand Superior
Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet, Tokaj, Percze Furmint, 2014 

Superior
Figula Pince, Balatonfüred, Sáfránykert, 2014
Kolonics Pince, Somló, Somlói Juhfark, 2013 

Classic
Béres Szőlőbirtok, Tokaj, Tokaji Furmint Lőcse dűlő, 2011 

Könnyű vörösbor

Grand Superior
Vida Péter Pincészete, Szekszárd, Hidaspetre Kékfrankos, 2012 

Superior
Günzer Zoltán Pincészete, Villány, Ördögárok Kadarka, 2012 

Classic
Thummerer Pince, Eger, Egri Bikavér Superior, 2011 

Testes vörösbor

Grand Superior
Heumann Evelyn Pincészete, Villány, Cabernet Franc, 2012
Sauska Pince, Villány, Sauska Cuvée 7, 2011 

Superior
Kovács Nimród Pincészete, Eger, Rhapsody, 2011
Takler Pince, Szekszárd, Bikavér Reserve, 2012

Classic
Bodri Pince, Szekszárd, Faluhely Bikavér , 2013

Késői szüretelésű, édes bor

Grand Superior
Bott Judit Pincészete, Tokaj, Késői Furmint, 2014

Superior
Disznókő Szőlőbirtok , Tokaj, Édes Szamorodni, 2012
Barta Pince, Tokaj, Édes Szamorodni, 2013 

Classic
Grand Tokaj, Késői Arany Tokaji Furmint, 2013

Aszú

Grand Superior
Dobogó Pince, Tokaj, Aszú 6 puttonyos, 2003 

Superior
Nobilis Pince, Tokaj, Aszú 6 puttonyos, 2007
Erzsébet Pince, Tokaj, Aszú 6 puttonyos, 2010 

Classic
Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, Tokaj, Aszú 5 puttonyos, 2009

Forrás: MTI

Forrás: Origo


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.