Ezt egye és etesse, ha meg akarja menteni a Földet!

Nincs több időhúzás: radikálisan meg kell változtatni az étkezési szokásainkat, ha meg akarjuk őrizni a bolygót és magát az emberiséget. Ezt állítja a több mint 30 világhírű tudós által készített tanulmány.

A tanulmány szerint a jelenlegi táplálkozásunkkal nem csak az a baj, hogy nem fenntartható, de  az egészségre is káros. — Most már tudományos adatok alapján is elmondhatjuk, hogy az élelmiszer-rendszerünk rossz. Éppen ezért lenne szükséges az emberek és a bolygó érdekében áttérni egy egészséges és fenntartható élelmiszer-rendszerre – mondta Johan Rockström professzor, a potsdami Klímakutató Intézet igazgatója.

De akkor mit együnk? A kutatók szerint elsősorban a hús- és cukorfogyasztást kellene csökkenteni, főleg a vörös húsokét, mert ezek járulnak hozzá leginkább az üvegházhatású gázok kibocsátásához. — Azt javasoljuk, hogy mindenki növelje meg az olajos magvak és a hüvelyesek, köztük a szójatermékek fogyasztását, és nem csak azért, mert így kevesebb húst eszünk majd, hanem azért is, mert ezeknek sok pozitív egészségügyi hatása van: sok bennük az egészséges zsír, az ásványi anyag és a rostok. – mondta Walter Willett, a Harvard Egyetem Járványtani és Táplálkozástudományi professzora.

A szakemberek szerint az úgynevezett Planetary Health (A Föld egészsége) étrend követésével több mint 11 millió idő előtti elhalálozást lehetne megelőzni évente, csökkenne az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása és segítené a földterületek, vízkészletek és a biológiai sokféleség megőrzését.  

2050-re 10 milliárdan leszünk

A bolygó népessége 2050-re várhatóan eléri a 10 milliárd főt és egy egészséges, fenntartható étrend kialakításához muszáj lesz átalakítani az étkezési szokásokat, fejleszteni az élelmiszertermelést és csökkenteni az élelmiszerhulladékot. "A globális élelmiszerrendszer olyan mértékű átalakítására van szükség, amelyre még soha nem volt példa" - mondta Lang. Az olyan krónikus betegségek, mint az elhízás, a diabétesz, az alultápláltság és a rák számos fajtája mind a nem megfelelő étrenddel vannak összefüggésben.

A kutatók szerint az egészségtelen táplálkozás jelenleg több halálozásért és betegségért felelős világszerte, mint a védekezés nélküli szexuális aktus, az alkohol- és kábítószer-fogyasztás, valamint a dohánytermékek használata együttvéve.

Mi az a Planetary Health?

A Planetary Health elnevezésű étrendet a The Lancet című orvosi folyóirat megbízásából dolgozta ki az elmúlt három évben 37 szakértő 16 országból. Ahhoz, hogy fenntarthatóvá tegyük a világ élelmezését, Európában és Észak-Amerikában a vörös húsok fogyasztását kell jelentősen visszafogni. Erre jó módszer lehet ezen termékek magasabb adója. Ázsiában a halfogyasztás mértékét kell csökkenteni, a zöldségféléket pedig a világon mindenhol jobban be kell építeni az étkezésekbe.

Regionális szinten mindez jóval drasztikusabb változtatásokat jelentene: az Észak-Amerikában élő emberek például az új étrendben ajánlott mennyiségnél csaknem 6,5-ször több vörös húst fogyasztanak, míg a dél-ázsiaiak a javasoltnál 50 százalékkal kevesebbet. Fekete-Afrika térségében az ajánlottnál átlagosan 7,5-ször több burgonyát és maniókát esznek az emberek.

Új WWF applikáció

A WWF, vagyis a Természetvédelmi Világszövetség épp csütörtkön jelentette be, hogy egy vállalattal közösen olyan honlapot és applikációt fejlesztettek ki, amin a felhasználók ellenőrizhetik egy termék vagy éttermi étel QR-kódjának segítségével, hogy a választott termék milyen forrásból származik. A fogyasztók és a viszonteladók világszerte egyre több információt igényelnek a termékekről, azok feldolgozásáról és szállításáról, hogy tisztában legyek vele, hogy a teljes folyamat zöld és etikus-e.

Manapság már egyre nagyobb számú étterem és élelmiszerbolt-hálózat igyekszik azzal vonzani a vásárlókat, hogy fenntartható termékeket árul, amelyek garantáltan nem erdőirtás és rabszolgamunka révén kerülnek az asztalra vagy a polcokra. A vásárlók a platformon keresztül megtudhatják például, hogy egy halat mikor és hol fogtak, a helyszín fenntartható halászati területen volt-e, és milyen körülmények közé került az ellátórendszerben.

Forrás: Euronews.com


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.