Felfelé tart a cseh sör

(MTI) - Kétéves visszaesés után tavaly újra nőtt a két legnagyobb csehországi sörgyár termelése. Piaci elemzők szerint ez azt jelzi, hogy a cseh sörgyártás valószínűleg már maga mögött tudja a mélypontot.

Tavaly mind az első számú sörgyártó pilseni Prazdroj, mind a második helyen álló prágai Staropramen sörgyárak termelése emelkedett azt követően, hogy az előző két évben a válság, illetve az áfa-emelés következtében mindkét sörgyár termelése csökkent.
A Prazdroj tavaly 9,9 millió hektoliter sör adott el, ami egyszázalékos emelkedés. Ebből 6,9 millió hektoliter a cseh piacon fogyott el. A kivitel éves szinten hat százalékkal emelkedett. "Egyre népszerűbbek a különféle speciális, illetve ízesített sörök" - jegyezte meg Doug Brodman, a Prazdroj vezérigazgatója.
A Staropramen tavaly 3,03 millió hektoliter sör főzött, a termelését éves szinten nyolc százalékkal növelte. Nagy sikert könyvelt el a citromos ízű Lemon Cool sör.
A sörgyártók uniójának közlése szerint tavaly 15,9 millió hektoliter sört főztek Csehországban, ami éves szinten egyszázalékos növekedés. 2010-ben a csehországi sörgyártás nyolc százalékkal, 2009-ben pedig hat százalékkal esett vissza éves szinten.
"Az idei évre a sörgyárak számos újítással készülnek. Egyre több a gyümölcsízű sörfajta, módosulnak a dobozok és az üvegek, s megjelent és népszerűvé vált a műanyag üveg" - mondta újságíróknak Jan Vesely, a sörgyártók uniójának ügyvezető elnöke. Hozzátette: az idei sörgyártás és fogyasztás nagymértékben attól is függ, folytatódik-e a Csehországba látogató külföldi turisták számának növekedése. Tavaly több mint 12 millió külföldi látogatott az országba. (MTI)


A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Százféle fánk a Fánkfesztiválon

Százféle fánk a Fánkfesztiválon 

Karneváli programokkal várják idén is a résztvevőket.
Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón

Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón 

Több mint nyolcvan pincészet kétszáznál is több, furmintból készült borával találkozhat a közönség a 15. Furmint Február Nagy Kóstolón csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában.
Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe

Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe 

Egy 193 éves olasz malom, hagyományok, innováció és egy jó adag magyar szenvedély.
Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt

Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt 

Az a biztos, ami már a tárolókban van.
Valentin-nap a város felett

Valentin-nap a város felett 

Valentin-napi élmények a Matild Palotában.
Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.
NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon

NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom 2024-ben a megelőző évhez viszonyítva összességében 2,6 százalékkal növekedett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.