Fényűző hétvége a borvilágban

Showműsorhoz illő program állt össze a hatodik VinCE Budapestre; 25 nemzetközi szaktekintély megismételhetetlen borsorokkal készül Közép-Európa legrangosabb borszakmai eseményére. Március 6-án a VinCE Awards gálával indul a hétvége, ahol 10 kategóriában adnak át szakmai díjat. A mesterkurzusokon a borvilág trendjei, legendás borvidékei lesznek műsoron, a Corinthia Hotel impozáns termeiben 150 válogatott kiállító, legalább 4-5 csillagosra értékelt borászatok tételeit kóstolhatja a közönség.

Közel száz nemzetközi szakértő, köztük nyolc Master of Wine „sztárvendég”, kiemelkedő borászok és pincemesterek, szakírók és specialisták érkeznek Budapestre a tavasz első hétvégéjén, március 6-8. között. A nagyszabású Wine Show-n azok a hazai borászok is bemutatkozhatnak nekik és a nagyközönségnek, akik a VinCE magazin előzetes tesztjein már bizonyítottak. Az ötcsillagos környezetben, a sétáló kóstolón kiállító több, mint 100 borászatnál közel 1 000 bor kóstolható napijeggyel, e mellett a Corinthia Hotel termeiben összesen 22 másfél órás, különleges borokkal kísért tematikus kurzussal és a VinCE Bárban további mini-kurzusokkal készülnek a szervezők.

Idén először: VinCE Awards Gála

„A VinCE Budapest szakmaiságát idén is neves, a világ minden pontjáról érkező előadóink és a kivételes értéket képviselő borsorok adják. Nemzetközi sztenderdek szerint alapítottuk meg idén a VinCE Awards díjat is. Célunk, hogy a szakma és jeles szakértői zsűrink segítségével megtaláljuk és példaként állítsuk mások elé azokat a hazai sikereket, amelyekre nemcsak itthon, de az egész borvilág előtt büszkék lehetünk.” – mondta el Németh Ágnes, a rendezvény főszervezője. A díjátadó gálát idén először, hagyományteremtő céllal szervezik meg. A 10 kategóriában kiosztott elismeréssel olyan kimagasló teljesítményeket jutalmaznak, amelyek egy klasszikus borverseny keretében nem mérhetőek. A szakma visszajelzést adhat a legátgondoltabb borlap, a legeredményesebb borkereskedő személyére, de a gasztronómiai és turisztikai szempontok is érvényesülnek – a borvacsorák, borhotelek és borprogramok között is a legjobbakat díjazzák. A legaktívabb társulás, legkreatívabb bormarketing kampány és legjobb weboldal szintén inspirációként szolgálhat, hogy egyre inkább előremutató megoldások szülessenek. A nevezést szakmai zsűri – köztük a Magyar Bocuse d’Or Akadémia tagjai, neves borszakértőkből álló panel és egy nemzetközi szakíró – végzi, a február 13-án kihirdetett jelöltek közül a VinCE magazin által regisztrált több száz szakmabeli szavazza meg a győzteseket.

Bortrendek a bálteremben

A champagne és pezsgő tematikájú előadásokat Márkus György és Essi Avellan nyitja; az első Pezsgő és Champagne Világbajnokság (CSWWC) nem évjáratos díjazottjait mutatják be. A legrégebbi alapítású champagne-ház, a Ruinart pincemestere személyesen érkezik Budapestre, hogy legendás chardonnay pezsgőikről meséljen, majd vasárnap kinyílik a teljes pezsgővilág; Somlótól Nagy-Britanniáig és Champagne-ig, az olasz pezsgőkultúrával zárva az előadássorozatot. Az egyre tudatosabb fogyasztók között egyre többen vannak, akik a borok terén is a természetességet keresik, a terroir adottságait tiszteletben tartó és minél hűebben tükröző organikus, biodinamikus borokra kíváncsiak. A mozgalom mára elérte Bordeaux-t, számos követőre talált Ausztriában és Németországban, ahonnan Etienne Loew érkezik Budapestre. Somló és Villány szintén képviseli magát a Meinklang és Wassmann borászain keresztül, akik saját birtokaik mellett itthon találtak kiemelkedő terroirt a borkészítéshez. A rozék, miután nyaranta elárasztották hazánkat és a nagyvilágot, mára a prémium borok között is helyet követelnek. Provance legjobbjait Louise Sydbeck Master of Wine mutatja be, köztük a világ legdrágább rozéjával. A mobil alkalmazások és digitális borlapok terjedésével érezhető, ahogyan a borok világát is átalakítják a technika vívmányai. A VinCE Budapest nemcsak a felhasználóbarát jegyvásárló platformmal, de újdonságként két digitális fejlesztéssel készül. Egyikük a „Nagy Kihívás” kurzus, ahol iPadeken pontozva, az eredmények valós idejű feldolgozásával annak járhat utána a közönség, vakon felismeri-e a csúcsborokat és hasonlóan pontoz-e, mint a panelben ülő szaktekintélyek. A kiállításon pedig okostelefon alkalmazás segítségével keresik majd, milyen bor a közönség kedvence, milyen tételek vannak épp a Top10-ben.

Négy kontinens egy hétvége alatt

A VinCE Budapest mesterkurzusai impozáns borháromszöget rajzolnak fel a térképre; az Óvilág és Újvilág mellett Magyarország kínálatával. Franciaország, mint a legnagyobb presztízsű bortermelő, négy további borvidékkel mutatkozik be Champagne-on túl; kirobbanóan friss chablis-k, Bordeaux tíz évjárata a grand cru Chateau Pontet-Canet-től, Cahors csodás malbecjei és gyümölcsös beaujolais-k lesznek a középpontban. A pénteki napon a sétáló kóstoló egy különtermében további 8-10 borászat kóstoltat majd francia borokat. Az Újvilág borait Kalifornia, Új-Zéland hozza el, a Syrah-Siraz kurzuson szép európai tételek állnak majd az ausztrál példa mellett (szintén organikus és biodinamikus művelésűek). A hazai kínálat ékköveit, Tokaj borait külföldi szakértők, köztük Caroline Gilby és Darrel Joseph mutatják be, Mészáros Gabriella borakadémikus pedig a Pannon Bormíves Céh legjobbjait válogatja be a mesterkurzusra. A Carton Hungaricum több, mint 20 pincészettől válogatott tételei – amelyek diplomáciai szinten is méltóak Magyarországot képviselni – egy külön szekcióban lesznek kóstolhatóak a kiállítótérben.

Programok: vincebudapest.hu /a mesterkurzusok borsorai, a kiállítók folyamatosan frissülnek/

Forrás: VinCE Magazin Hírlevél


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.