Fontos hír a konyhákra

De korántsem örömteli: lisztáremelkedés jöhet. Soroljuk az okokat.

Az aszályos idő és a kevesebb búzatermés hajthatja fel az árakat, de még nem tudni, hogy mennyivel – mondta az Inforádiónak az Erste Agrárközpontjának vezető agrárszakértője.

Az iparág nagyon érzékenyen fogadna egy nagyarányú áremelést. A napokban erőteljesen megindult a búza ára felfelé, a malmok pedig nagyon érzékenyek erre a folyamatra, így jogos az aggodalmuk, hogy a költségemelkedéseiket valamilyen szinten tovább kellene hárítaniuk a vevőik irányába – mondta Fórián Zoltán, az Erste Agrárközpontjának vezetője. Kifejtette azt is, hogy az alapanyag – aratás után kezdődik az alapanyag-felvásárlás – a malomipari feldolgozás legmeghatározóbb költségeleme, de más költségelemekben is emelkedések láthatók. A munkaerő és az üzemanyag általánosan emelkedő költségelem. Így Fórián Zoltán szerint azok a hírek, amelyek a lisztáremeléssel kapcsolatosak, igaznak is bizonyulhatnak.

Még nem tudni pontosan mennyivel drágul a liszt. Az agrárszakértő szerint ilyenkor nem szabad konkrét mértékeket emlegetni, hanem azt kell elmondani, hogy egy 10%-os búzaár-emelkedés nagyon komolyan veszélyeztetné a malmok amúgy is kis jövedelmezőségét, így véletlen, hogy ilyen érzékenyek. Mint mondta, az emelkedő búzaár-trend azzal függ össze, hogy sokkal kisebbek a tényleges aratási eredmények, mint a várakozásokban – nem csak itthon, hanem kontinens-szerte is – így az a kérdés, hogy meddig fog tartani az emelkedő tendencia.

Az áremelkedés háttérben az aszályos idő és az áll, hogy a negatív hírekre a tőzsdei szereplők érzékenyen reagálnak. Kisebb a termés, így az áraknak emelkednie kell és a malmoknak is tovább kell vinniük ezt az emelkedést. Az emelkedés mértéke pedig több tényezőtől függ: egyedi üzleti pozícióktól, tárgyalási helyzettől, mikor fogytak ki a tavalyi búzából, mennyire hamar kell elővenni az újat, milyen arányokban hová értékesítik a lisztet, hiszen a Magyarországon őrölt liszt nagy része nagy kiszerelésű formában jut el másodlagos feldolgozókhoz, és alig 20%-a jut el a fogyasztóhoz közvetlenül csomagolt formában. – A többi termékben, sütőipari termékben fogjuk másodlagosan érzékelni azt, hogy a költségek megemelkedtek, és az áraknak is ezt valamilyen mértékben követnie kell – világított rá az agrárszakértő. 

Forrás: InfoRádió / Élelmiszer


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.