Fontos hír a konyhákra

De korántsem örömteli: lisztáremelkedés jöhet. Soroljuk az okokat.

Az aszályos idő és a kevesebb búzatermés hajthatja fel az árakat, de még nem tudni, hogy mennyivel – mondta az Inforádiónak az Erste Agrárközpontjának vezető agrárszakértője.

Az iparág nagyon érzékenyen fogadna egy nagyarányú áremelést. A napokban erőteljesen megindult a búza ára felfelé, a malmok pedig nagyon érzékenyek erre a folyamatra, így jogos az aggodalmuk, hogy a költségemelkedéseiket valamilyen szinten tovább kellene hárítaniuk a vevőik irányába – mondta Fórián Zoltán, az Erste Agrárközpontjának vezetője. Kifejtette azt is, hogy az alapanyag – aratás után kezdődik az alapanyag-felvásárlás – a malomipari feldolgozás legmeghatározóbb költségeleme, de más költségelemekben is emelkedések láthatók. A munkaerő és az üzemanyag általánosan emelkedő költségelem. Így Fórián Zoltán szerint azok a hírek, amelyek a lisztáremeléssel kapcsolatosak, igaznak is bizonyulhatnak.

Még nem tudni pontosan mennyivel drágul a liszt. Az agrárszakértő szerint ilyenkor nem szabad konkrét mértékeket emlegetni, hanem azt kell elmondani, hogy egy 10%-os búzaár-emelkedés nagyon komolyan veszélyeztetné a malmok amúgy is kis jövedelmezőségét, így véletlen, hogy ilyen érzékenyek. Mint mondta, az emelkedő búzaár-trend azzal függ össze, hogy sokkal kisebbek a tényleges aratási eredmények, mint a várakozásokban – nem csak itthon, hanem kontinens-szerte is – így az a kérdés, hogy meddig fog tartani az emelkedő tendencia.

Az áremelkedés háttérben az aszályos idő és az áll, hogy a negatív hírekre a tőzsdei szereplők érzékenyen reagálnak. Kisebb a termés, így az áraknak emelkednie kell és a malmoknak is tovább kell vinniük ezt az emelkedést. Az emelkedés mértéke pedig több tényezőtől függ: egyedi üzleti pozícióktól, tárgyalási helyzettől, mikor fogytak ki a tavalyi búzából, mennyire hamar kell elővenni az újat, milyen arányokban hová értékesítik a lisztet, hiszen a Magyarországon őrölt liszt nagy része nagy kiszerelésű formában jut el másodlagos feldolgozókhoz, és alig 20%-a jut el a fogyasztóhoz közvetlenül csomagolt formában. – A többi termékben, sütőipari termékben fogjuk másodlagosan érzékelni azt, hogy a költségek megemelkedtek, és az áraknak is ezt valamilyen mértékben követnie kell – világított rá az agrárszakértő. 

Forrás: InfoRádió / Élelmiszer


A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Százféle fánk a Fánkfesztiválon

Százféle fánk a Fánkfesztiválon 

Karneváli programokkal várják idén is a résztvevőket.
Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón

Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón 

Több mint nyolcvan pincészet kétszáznál is több, furmintból készült borával találkozhat a közönség a 15. Furmint Február Nagy Kóstolón csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában.
Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe

Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe 

Egy 193 éves olasz malom, hagyományok, innováció és egy jó adag magyar szenvedély.
Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt

Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt 

Az a biztos, ami már a tárolókban van.
Valentin-nap a város felett

Valentin-nap a város felett 

Valentin-napi élmények a Matild Palotában.
Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.
NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon

NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom 2024-ben a megelőző évhez viszonyítva összességében 2,6 százalékkal növekedett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.