Fontos hír a konyhákra

De korántsem örömteli: lisztáremelkedés jöhet. Soroljuk az okokat.

Az aszályos idő és a kevesebb búzatermés hajthatja fel az árakat, de még nem tudni, hogy mennyivel – mondta az Inforádiónak az Erste Agrárközpontjának vezető agrárszakértője.

Az iparág nagyon érzékenyen fogadna egy nagyarányú áremelést. A napokban erőteljesen megindult a búza ára felfelé, a malmok pedig nagyon érzékenyek erre a folyamatra, így jogos az aggodalmuk, hogy a költségemelkedéseiket valamilyen szinten tovább kellene hárítaniuk a vevőik irányába – mondta Fórián Zoltán, az Erste Agrárközpontjának vezetője. Kifejtette azt is, hogy az alapanyag – aratás után kezdődik az alapanyag-felvásárlás – a malomipari feldolgozás legmeghatározóbb költségeleme, de más költségelemekben is emelkedések láthatók. A munkaerő és az üzemanyag általánosan emelkedő költségelem. Így Fórián Zoltán szerint azok a hírek, amelyek a lisztáremeléssel kapcsolatosak, igaznak is bizonyulhatnak.

Még nem tudni pontosan mennyivel drágul a liszt. Az agrárszakértő szerint ilyenkor nem szabad konkrét mértékeket emlegetni, hanem azt kell elmondani, hogy egy 10%-os búzaár-emelkedés nagyon komolyan veszélyeztetné a malmok amúgy is kis jövedelmezőségét, így véletlen, hogy ilyen érzékenyek. Mint mondta, az emelkedő búzaár-trend azzal függ össze, hogy sokkal kisebbek a tényleges aratási eredmények, mint a várakozásokban – nem csak itthon, hanem kontinens-szerte is – így az a kérdés, hogy meddig fog tartani az emelkedő tendencia.

Az áremelkedés háttérben az aszályos idő és az áll, hogy a negatív hírekre a tőzsdei szereplők érzékenyen reagálnak. Kisebb a termés, így az áraknak emelkednie kell és a malmoknak is tovább kell vinniük ezt az emelkedést. Az emelkedés mértéke pedig több tényezőtől függ: egyedi üzleti pozícióktól, tárgyalási helyzettől, mikor fogytak ki a tavalyi búzából, mennyire hamar kell elővenni az újat, milyen arányokban hová értékesítik a lisztet, hiszen a Magyarországon őrölt liszt nagy része nagy kiszerelésű formában jut el másodlagos feldolgozókhoz, és alig 20%-a jut el a fogyasztóhoz közvetlenül csomagolt formában. – A többi termékben, sütőipari termékben fogjuk másodlagosan érzékelni azt, hogy a költségek megemelkedtek, és az áraknak is ezt valamilyen mértékben követnie kell – világított rá az agrárszakértő. 

Forrás: InfoRádió / Élelmiszer


Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.