Fosztós káposztával és tarkedlivel várják a vendégeket Bokoron

Hosszabb távon a turizmus fejlesztése lehet a jövő Bokoron - mondta szerkesztőségünk érdeklődésére Hegedűs Pál polgármester. 

Az alig több mint száz lakosú, parányi nógrádi faluban szívesen fogadják a vendégeket. Ez annak is köszönhető, hogy az elmúlt években egyre többet tudhattak meg a turisták Bokorról. Például pályázati támogatással nyitották meg a tájházat, a falu múzeumát, ahol a helyi, úgynevezett bokri népviseletet, a korábbi korokban használt bútorokat, eszközöket mutatnak be.

Vendégház a település központjában

De van egy sajtüzem is a faluban, amelyet most indít ismét útjára a tulajdonosa. Az elmúlt években országos hírű juhsajtot készítettek és Itáliába is exportáltak belőle. Bokor főutcáján találni az evangélikus templomot, valamint a Babtista imaházat is. Az önkormányzat pedig vendégházat működtet, ahol egyszerre tizennégy turistának nyújtanak komfortos elhelyezését.

A falu erdőkkel borított része igen jó vadászterület, ahol évente sok puskás turista fordul meg. Egy erdei vadászház is működik, jól felszerelt szálláshelyekkel. Bokor közelében emelkedik a sasbérci kilátó, amelyet jelenleg felújítanak. Onnan pazar panoráma tárul a látogatók elé, akik Szanda-váralját is láthatják, amely kedvelt kirándulóhely. 

A fosztós káposzta és a tarkedli

Erre a környékre télen és nyáron egyaránt érkeznek a vendégek, hogy élvezzék a csendet, a friss levegőt és a jó közbiztonság előnyeit. Különösen az alföldiek kedvelik Bokrot. A település kiemelkedő eseménye a Falunap, amelyet idén még szeptemberben megtartanak.

Ekkor a helybelieken kívül a faluból elszármazott fiatalokat is várják a találkozóra, akik szívesen is jönnek, hogy felelevenítsék a régi hagyományokat. Ezen a napon bokori specialitásokat készítenek, így például fosztós káposztát főznek, valamint diós, mákos, illetve kakaós tarkedlit sütnek desszertnek, a vendégház mögötti téren.
Nemrég a bokoriak is részt vettek az ugyancsak Nógrád megyei Béren rendezett Palóc fesztiválon.

Bemutatták a faluban készített régi szőtteseiket, a népviseletüket, valamint tarkedlit is sütöttek. Arról is értesültünk, hogy hamarosan elkészítik és egy táblán helyezik el azt a helyi térképet, amely Bokor nevezetességeiről informálja majd az érkező turistákat. Ezt a község központjában, a vendégház mellett állítják fel.

A lehetőségeik alapján fejlesztenek

Hegedűs Pál polgármester azt is kiemelte, hogy az idegenforgalom növelésére törekszenek. Ám a fejlesztéseket - a lehetőségeik alapján - saját anyagi forrásaik felhasználásával, valamint pályázati támogatásokkal valósítják meg. Az önkormányzat arra készül, hogy megvásárolja a tájház melletti ingatlant. Ott a következő években - terveik szerint -, vagy a falu múzeumát bővítik majd, vagy pedig újabb szálláshelyeket alakítanak ki. 


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.