Fosztós káposztával és tarkedlivel várják a vendégeket Bokoron

Hosszabb távon a turizmus fejlesztése lehet a jövő Bokoron - mondta szerkesztőségünk érdeklődésére Hegedűs Pál polgármester. 

Az alig több mint száz lakosú, parányi nógrádi faluban szívesen fogadják a vendégeket. Ez annak is köszönhető, hogy az elmúlt években egyre többet tudhattak meg a turisták Bokorról. Például pályázati támogatással nyitották meg a tájházat, a falu múzeumát, ahol a helyi, úgynevezett bokri népviseletet, a korábbi korokban használt bútorokat, eszközöket mutatnak be.

Vendégház a település központjában

De van egy sajtüzem is a faluban, amelyet most indít ismét útjára a tulajdonosa. Az elmúlt években országos hírű juhsajtot készítettek és Itáliába is exportáltak belőle. Bokor főutcáján találni az evangélikus templomot, valamint a Babtista imaházat is. Az önkormányzat pedig vendégházat működtet, ahol egyszerre tizennégy turistának nyújtanak komfortos elhelyezését.

A falu erdőkkel borított része igen jó vadászterület, ahol évente sok puskás turista fordul meg. Egy erdei vadászház is működik, jól felszerelt szálláshelyekkel. Bokor közelében emelkedik a sasbérci kilátó, amelyet jelenleg felújítanak. Onnan pazar panoráma tárul a látogatók elé, akik Szanda-váralját is láthatják, amely kedvelt kirándulóhely. 

A fosztós káposzta és a tarkedli

Erre a környékre télen és nyáron egyaránt érkeznek a vendégek, hogy élvezzék a csendet, a friss levegőt és a jó közbiztonság előnyeit. Különösen az alföldiek kedvelik Bokrot. A település kiemelkedő eseménye a Falunap, amelyet idén még szeptemberben megtartanak.

Ekkor a helybelieken kívül a faluból elszármazott fiatalokat is várják a találkozóra, akik szívesen is jönnek, hogy felelevenítsék a régi hagyományokat. Ezen a napon bokori specialitásokat készítenek, így például fosztós káposztát főznek, valamint diós, mákos, illetve kakaós tarkedlit sütnek desszertnek, a vendégház mögötti téren.
Nemrég a bokoriak is részt vettek az ugyancsak Nógrád megyei Béren rendezett Palóc fesztiválon.

Bemutatták a faluban készített régi szőtteseiket, a népviseletüket, valamint tarkedlit is sütöttek. Arról is értesültünk, hogy hamarosan elkészítik és egy táblán helyezik el azt a helyi térképet, amely Bokor nevezetességeiről informálja majd az érkező turistákat. Ezt a község központjában, a vendégház mellett állítják fel.

A lehetőségeik alapján fejlesztenek

Hegedűs Pál polgármester azt is kiemelte, hogy az idegenforgalom növelésére törekszenek. Ám a fejlesztéseket - a lehetőségeik alapján - saját anyagi forrásaik felhasználásával, valamint pályázati támogatásokkal valósítják meg. Az önkormányzat arra készül, hogy megvásárolja a tájház melletti ingatlant. Ott a következő években - terveik szerint -, vagy a falu múzeumát bővítik majd, vagy pedig újabb szálláshelyeket alakítanak ki. 


Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.
A spanyolok törvényt alkottak az élelmiszer-pazarlás megfékezése érdekében

A spanyolok törvényt alkottak az élelmiszer-pazarlás megfékezése érdekében 

A dél-európai országban évente szemétbe kerülő élelem mennyisége jelenleg úgy 1,2 millió tonna.
Újabb hírek a szlovákiai száj- és körömfájásjárványról

Újabb hírek a szlovákiai száj- és körömfájásjárványról 

A magyar határhoz közeli Dunaszerdahelyi járásban március 21-től rendkívüli állapotot hirdettek ki. Tömegsírok kialakítását fontolgatják.
Tavaszi tekercsből nyári – gasztrokaland az Eötvös Gimnáziumban

Tavaszi tekercsből nyári – gasztrokaland az Eötvös Gimnáziumban 

Tavaszi tekercskészítő versenyre hívták a főváros egyik legelitebb gimnáziumának, az Eötvös József Gimnázium diákjait március 22-én, szombaton.
Bezár Bécs ikonikus magyar étterme

Bezár Bécs ikonikus magyar étterme  

Ősszel végleg bezárja kapuit a bécsi magyar közösség egyik ikonikus találkozóhelye, az „Ilona Stüberl“ étterem.
Új Executive Chef a Kempinskiben

Új Executive Chef a Kempinskiben 

Bárdos Péter az ötcsillagos szálloda új Executive Chéfje, aki Lévay Ádámot váltja ebben a pozícióban.
Szlovákiában száj- és körömfájásjárvány – leölik a teljes érintett állományt

Szlovákiában száj- és körömfájásjárvány – leölik a teljes érintett állományt 

A járványos eseteket a magyar határhoz közeli déli területeken találták.
A kormány betiltaná a műhúst?

A kormány betiltaná a műhúst? 

Elkezdődött a vita.
Tudta? Március 21-én a gasztrovilág a tiramisut ünnepli

Tudta? Március 21-én a gasztrovilág a tiramisut ünnepli 

Egy hazai profi séftől egy tökéletes receptet mi is közreadunk.
A kormány betiltja a műhúst?

A kormány betiltja a műhúst? 

Elkezdődött a vita.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.