Fosztós káposztával és tarkedlivel várják a vendégeket Bokoron

Hosszabb távon a turizmus fejlesztése lehet a jövő Bokoron - mondta szerkesztőségünk érdeklődésére Hegedűs Pál polgármester. 

Az alig több mint száz lakosú, parányi nógrádi faluban szívesen fogadják a vendégeket. Ez annak is köszönhető, hogy az elmúlt években egyre többet tudhattak meg a turisták Bokorról. Például pályázati támogatással nyitották meg a tájházat, a falu múzeumát, ahol a helyi, úgynevezett bokri népviseletet, a korábbi korokban használt bútorokat, eszközöket mutatnak be.

Vendégház a település központjában

De van egy sajtüzem is a faluban, amelyet most indít ismét útjára a tulajdonosa. Az elmúlt években országos hírű juhsajtot készítettek és Itáliába is exportáltak belőle. Bokor főutcáján találni az evangélikus templomot, valamint a Babtista imaházat is. Az önkormányzat pedig vendégházat működtet, ahol egyszerre tizennégy turistának nyújtanak komfortos elhelyezését.

A falu erdőkkel borított része igen jó vadászterület, ahol évente sok puskás turista fordul meg. Egy erdei vadászház is működik, jól felszerelt szálláshelyekkel. Bokor közelében emelkedik a sasbérci kilátó, amelyet jelenleg felújítanak. Onnan pazar panoráma tárul a látogatók elé, akik Szanda-váralját is láthatják, amely kedvelt kirándulóhely. 

A fosztós káposzta és a tarkedli

Erre a környékre télen és nyáron egyaránt érkeznek a vendégek, hogy élvezzék a csendet, a friss levegőt és a jó közbiztonság előnyeit. Különösen az alföldiek kedvelik Bokrot. A település kiemelkedő eseménye a Falunap, amelyet idén még szeptemberben megtartanak.

Ekkor a helybelieken kívül a faluból elszármazott fiatalokat is várják a találkozóra, akik szívesen is jönnek, hogy felelevenítsék a régi hagyományokat. Ezen a napon bokori specialitásokat készítenek, így például fosztós káposztát főznek, valamint diós, mákos, illetve kakaós tarkedlit sütnek desszertnek, a vendégház mögötti téren.
Nemrég a bokoriak is részt vettek az ugyancsak Nógrád megyei Béren rendezett Palóc fesztiválon.

Bemutatták a faluban készített régi szőtteseiket, a népviseletüket, valamint tarkedlit is sütöttek. Arról is értesültünk, hogy hamarosan elkészítik és egy táblán helyezik el azt a helyi térképet, amely Bokor nevezetességeiről informálja majd az érkező turistákat. Ezt a község központjában, a vendégház mellett állítják fel.

A lehetőségeik alapján fejlesztenek

Hegedűs Pál polgármester azt is kiemelte, hogy az idegenforgalom növelésére törekszenek. Ám a fejlesztéseket - a lehetőségeik alapján - saját anyagi forrásaik felhasználásával, valamint pályázati támogatásokkal valósítják meg. Az önkormányzat arra készül, hogy megvásárolja a tájház melletti ingatlant. Ott a következő években - terveik szerint -, vagy a falu múzeumát bővítik majd, vagy pedig újabb szálláshelyeket alakítanak ki. 


Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.
Hagyományos eljárással készült egyedi tételek a METRO Év Borai

Hagyományos eljárással készült egyedi tételek a METRO Év Borai 

A két borválogatás ezúttal az olasz Veneto, illetve a magyar Villány lankáin termett szőlőkből készült.
Itt a vége: megtiltják az energiaitalok fogyasztását 18 év alatt

Itt a vége: megtiltják az energiaitalok fogyasztását 18 év alatt 

Tizennyolc év alattiaknak tilos lesz energiaitalt eladni – erről tárgyalt csütörtökön a parlament.
Első ízben adták át a Sakura-díjat

Első ízben adták át a Sakura-díjat 

A Toyota elvei mentén tüntetik ki a legkiválóbb magyar vendéglátókat
Érkezik a Mere? Minden, ami eddig tudható az orosz diszkontláncról

Érkezik a Mere? Minden, ami eddig tudható az orosz diszkontláncról 

Hogyan terjeszkedik Európában a hard diszkontlánc? Miben más a többi diszkonttól, mitől sikeres? Miért fontos számukra a magyar piac?
Tervezzen újrahasznosítható poharat  a legmenőbb szórakozóhelyeknek!

Tervezzen újrahasznosítható poharat a legmenőbb szórakozóhelyeknek! 

Április 12-ig adhatják le grafikai pályázatukat, azok, akik részt szeretnének venni a Cup Revolution, a víz világnapja alkalmából indított VÍZió  elnevezésű versenyén.
Ha nyárkezdet, akkor Szent György-hegy hajnalig - idén sárkányok kíséretében

Ha nyárkezdet, akkor Szent György-hegy hajnalig - idén sárkányok kíséretében 

Hetedik alkalommal indítják együtt a nyarat a helyi boros pincék tulajdonosai, boros gazdák a Szent György-hegyen.
Egészséges hedonizmus: a Z generáció étkezési szokásai

Egészséges hedonizmus: a Z generáció étkezési szokásai 

Milyen szempontok vezérlik a fiatal generációkat az étkezések során? Ellentmondásosak, viszont nem olyan bonyolult megszólítani őket, mint elsőre látszik.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.