Gasztrohely kalauz a Magyar Konyha mellékleteként

Úgy nevezik most megjelent kiadványukat a Magyar Konyhások: 333 hely ínyenceknek, de így azért ez nem feltétlenül igaz, hiszen nemcsak tophelyek, hanem nagyon is elérhető áron dolgozó evő- és ivópontok, éttermek, kocsmák, kisebb-nagyobb vendéglátóhelyek szerepelnek a 7. éve megjelenő kalauzban.

A kiadvány megjelenése alkalmából a főszerkesztő, Vinkó József néhány számmal, adattal is bombázta a meghívottakat: 43 éves az alapmagazin, a Magyar Konyha, amelynek nyári, dupla száma immár 7. éve ezzel az értékes gasztrokiadvánnyal megspékelve kerül az olvasókhoz.

Értékről, búcsúról, köszöntésről

Közben azt is elmondta, lapjuk fennállása óta 63 (!) gasztrokiadvány szűnt meg (köztük olyan értékes, egészen kiváló magazinok, mint a Jamie, a Gusto vagy a Stahl magazin), és Vinkó hangsúlyozta azt alapigazságot, ami a lapkészítők előtt nyilvánvaló: a printben elveszett olvasó nem jelenik meg másik magazin olvasótáboránál automatikusan.

Egyben elmondta, lapjuk gyakorlatilag "népfront jelleget" öltött, azaz olyan missziót teljesít, amely egyedülálló a hazai gasztropiacon, hiszen a kiadvány ezentúl gasztrokultúrális magazinként jelenik meg, azaz irodalmi értékeket is közvetít.

Vinkó tíz éve vette meg a Magyar Konyhát, azóta irányítja csapatával, és abban az időben, amikor belépett a gasztrolapok piacára, épp a gasztroforradalom tombolt a világban - ahogy idehaza is -, mára azonban ez egy kellemes életérzéssé, egy vállalható jellé és példaképpé csitult.

Életérzésről, Káli-medencéről, régiók felzárkózásáról

Majd a lap - és a gasztrokülönszám - szerkesztőbizottságának elnöke, Lévai Anikó vette át a szót, aki elmondta, az elején 170 jó helyet találtak a Balaton körül, Vinkó viszont szerette volna, hogy kétszáz legyen, mert az olyan kerek és jól mutató szám. Később ez felkúszott 400 helyre, idén viszont elköszöntek pár gasztroponttól, belevettek a kiadványba viszont 50 másikat, így alakult idén a lista 333-ra.

Tőle hallhattuk, hogy a balatoni gasztronómia egy életérzés, amelyet nosztalgikus emlékek öveznek (egykori lángosos, palacsintázós, halas, kukoricás helyek emlékeivel), és az elnökasszony kifejtette, örül, hogy a Balatonnál ezek az idő elmúltak, és ma már sikk a Balatonnál egy jó gasztrohelyet működtetni, vagy jó alapanyagokat termelni. Régen, ha azt hallottuk, hogy jó étterem a Balatonnál, mindenkinek elsőre a Káli-medence, jó esetben még maximum Balatonfüred ugrott be, mára, tette hozzá Lévai Anikó, régiók egész sora sorakozott fel e két fontos Balaton melléki terület mellé.

A kiadvány, hangzott még el, 25 ezer példányban készült el, és egész nyáron terjesztik majd - nemcsak a Magyar Konyha mellé csomagolva, hanem más úton-módon is, hogy minél több helyen eljusson a Balaton környékére érkezőkhöz.

 


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.