Gasztronomiai értékek után kutatnak Baranyában

(MTI) - Magyar és horvát Baranya gasztrokulináris történetének kutatására, a hagyományok megőrzésére vállalkozott több, a határ két oldalán működő turisztikai szervezet, amelyek képviselői szerdán Pécsen számoltak be a Helyi ízek - helyi értékek elnevezésű kezdeményezésük eredményiről.

A Dél-dunántúli Falusi Turizmus Klaszter az eseményről szóló, az MTI-hez eljuttatott sajtóanyagában azt írta, hogy a Pécs-Mecseki Borút Közhasznú Egyesület a Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Szövetség, a Horvátországi Magyar Vállalkozók Szövetsége és a Batinai Borászok Egyesületének szakmai támogatásával 2011 októbere és 2012 szeptembere között 95 ezer eurót költhet az európai uniós forrásból finanszírozott projektre.
A pénzből adatbázist hoztak létre a határ mindkét oldalán elterülő Baranya vidéke gasztronómiai, borászati hagyományairól, rávilágítva azok egyediségére, jellegzetességeire, és a meglévő különbségekre. Az összeállítás, benne a helyi termékek, borok, sajtok, füstölt áruk, tradicionális főtt ételek neveivel, kiváló alapot teremtett magyar-horvát-angol nyelvű honlapok létrehozásához.
A www.gasztrobaranya.eu és a www.baranjagastro.eu internetcímeken elérhető honlapok azon túl, hogy foglalkoznak a két Baranyához tartozó 11 tájegység gasztronómiai arculatával, az ott élő magyar, sváb, cigány, horvát és szerb lakosság ételkészítési hagyományaival, ünnepi és évszakos ételeivel, valamint azok receptjeivel, folyamatosan informálnak a kezdeményezés keretében megvalósított és tervezett eseményekről, azaz bor- és gasztronómiai fesztiválokról, ünnepekről, örökségi rendezvényekről.
A projektben résztvevő turisztikai szervezetek az elmúlt hónapokban gyerekeknek vetélkedők szervezésével, az érdeklődő felnőtteknek, falusi turisztikai szolgáltatóknak pedig elméleti képzéssel, főzéssel, kóstolással egybekötött "gasztroakadémiával" is segítették az ételkészítési hagyományok ápolását.
Az egyesületek jövőbeni tervei között közös fesztiválok, főzőversenyek szervezése, gasztronómiai témájú könyv, kisfilm készítése, s egy Baranya termelési kultúráját, gasztronómiáját bemutató vándorkiállítás anyagának összeállítása is szerepel. (MTI)


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.