Gasztrotúrán Polányban

Régóta szerettük volna közelebbről megnézni a somogyi dombok között megbúvó polányi Babérliget Kúriát – most végre eljött az alkalom. Új séf érkezett a házhoz, és bár mindössze 25 éves Bocskai Balázs, azonban többfelé bolyongott Európa-szerte, most pedig Polányba érkezve kamatoztatja, amit látott, tapasztalt.

Mini milánói ízvilág

Balázs az elmúlt három évet Milánóban, az olasz gasztronómia fellegvárában élt és dolgozott a város egyik népszerű éttermének séfjeként, előtte pedig olyan elismert helyek konyháin alkalmazták, mint a Four Seasons vagy a Pavillon de Paris. Különben az ifjú szakácsot nem a munka szólította Lombardia tartományába, hanem menyasszonyát követte, az itáliai konyha azonban annyira magával ragadta, hogy tartózkodásuk jóval hosszabb lett a tervezettnél. A város pörgése, a napsütötte szőlővidékek borai és a páratlan fűszerek azonban nem tudtak versenyezni szülőhazájukkal, így végül a honvágy miatt Balázsék hazaköltöztek, magukkal hozva egy kis darabot Milánóból, polánói gasztronómiának nevezve azt a stílust, ahogy a magyar konyhát ötvözi az olasz gasztronómiával.

Farm-to-table koncepció

A Babérliget Kúriában az üzemeltetők hozzáértő csapata mindig is arra törekedett, hogy az ételeket a környezet- és egészségtudatosság jegyében készítsék el. Ennek része a farm-to-table koncepció követése, azaz igyekeznek az alapanyagok többségét közvetlenül a környékbeli kistermelőktől beszerezni. Balázs szerint ez valóban roppant divatos megoldás, azonban nem egyszerű mindig magas minőségű, helyi alapanyagot találni. Ami nekik sikerült: házi tojást vesznek, a somogyi erdőkben szedett gombákat készítik el, Kisasszondi sajtokat, valamint Bőszénfai szarvashúst tesznek az asztalra, jövőbeni terveik között pedig saját gazdaság kialakítása is szerepel.

Egy csepp Itália

A Kúria gasztronómiája alapvetően Somogyot és természeti környezetét testesíti meg – így leginkább az ízletes vad- és halételek kerülnek az asztalra –, de a fiatal, lelkes séfnek köszönhetően a kínálat egy csepp Itáliát is magában hordoz. A ház vendégei is imádják az olyan hamisíthatatlan olasz finomságokat, mint például a Buffalomozarella, a Saltimbocca vagy a toszkán vaddisznóragu házi tésztával, és az itallap végigböngészése során is kitűnik, hogy a hazai tételek mellett számos olasz pincészet borait, proseccoit is kínálják Polányban.

Új rendezvénypavilon – a násznép már imádja

A „Polánói” konyhát nem csak az egyéni vendégek élvezhetik, halljuk Soós Dorottya értékesítési igazgatótól, egyik vendéglátónktól, hanem a hagyományos magyar és olasz fogások harmóniája a Babérligetben megtartott esküvőkre és céges rendezvényekre kialakított menükben is megjelenik. Az események lebonyolítására a 19. századi Kúria tágas közösségi tereiben, az árnyas, Provence-ot idéző kertben, a 150 éves gesztenyefák árnyékában és az akár 150 fő befogadására alkalmas, a világhírű designer, Philippe Starck munkája által ihletett rendezvénypavilonban is lehetőség nyílik.Ha pedig pihenésről van szó, 10, a fűszerkert növényeiről elnevezett szobák mellett a panorámás wellness-részleg, a kültéri medence és az olyan játékos programok gondoskodnak, mint a petanque, kerékpározás, off-road túra vagy a borismereti játékok

Szerelemház Somogyban

Végül azért ne menjünk el amellett, hogy mennyire szép és különleges a polányi Kúria, a Békeffy-család egykori lakhelye. A magára hagyott, erősen lepusztult épületetet új tulajdonosa az üzemeltetőkkel közösen álomszépen helyrehozta – méltón nyerte el a Kúria tavaly a legszebb vidéki szálláshelynek járó GastroDesign díjat az összes pályázat közül.Minden porcikájában - a legutolsó ágyterítőtől, falat díszítő festményig, bútorig vagy fürdőszoba bekészítésig - gyönyörű, ízléses és természetes a házban, olyan, mintha örökkön örökké ott lett volna azon az adott helyen. Mindegyik szobája más és más, mégsem zavaróan eklektikus az összhatás, hanem tökéletes harmóniát, provanszi tájat idéző békét, nyugalmat sugall.

És miért hívják Babérliget Kúriának a Békeffy-család egykori hajlékát? Hamvas Béla egyik remekműve – Biblia gyanánt – mindegyik szobában ott van kézközelben az ágy mellett, címe: A babérligetkönyv. Aki pedig elolvassa a polányi házban Hamvas Béla gondolatait – teste, lelke megtisztul, és sajnálja a pillanatot, amikor búcsút kell vennie a háztól, ahol minden azt sugallja: hazatértél, itt érték, nyugalom és szeretet vár.

Forrás: Babérliget Kúria


Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől

Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől 

Közel 430 millió forint támogatással valósította meg a fejlesztést.
Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában

Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában 

Több, mint négy százalékkal többet készítette tavaly, mint 2023-ban.
A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon

A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon 

Michelin-csillagos éttermek, népszerű street food helyek, borászatok, cukrászdák és kézműves finomságok egy helyen.
Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.