Gourmet négy keréken

Az Egyesült Államokban és Ázsiában már jó ideje hatalmas népszerűségnek örvendő gourmet food truck kávézók és különböző éttermek, bisztrók már Európában is kezdenek divatba jönni. Az élen járó országok közé sorolható Hollandia, Belgium, Franciaország és Németország, ahol már több különböző profilú food truck étteremlánc is működik.

A trendeket követve immár hazánkban is megjelentek a food truck gyorskiszolgálók. A választék széles: a kávézótól a grillételeken át egészen a Michelin-csillagos séfek biokonyhájáig bármi kérhető az utcáról.

Magad, uram, ha szolgád nincs

A történelem első food truckjai az 1800-as évek közepén jelentek meg. Ezek kisebb szállítóautók voltak az Egyesült Államokban, amelyekből szárított babot, kávét, szárított marhát, sertést és hasonló, nem romló termékeket szállítottak – friss áruról akkor még szó sem volt. Megjelenésük magyarázata a nyugat felé terjeszkedés volt a polgárháború után, amikor hosszú hónapokig vándoroltak a marhapásztorok, azonban enni túl sok mindent nem állt módjukban, ezért kénytelenek voltak megoldani maguknak a szállítást. Később, az 1890-es évek végére hasonló ételeskocsik látták el az éjszakai munkásokat is New Yorkban.

 Hagyd ott a konyhát! Ülj a volán mögé!

Az ötvenes évek végén az amerikai hadsereg használt mobil kantinokat, hogy a hadsereg bázisain állomásozva el tudja látni a katonákat. Az igazi food truck boom napjainkban következett be, az elmúlt években vált ez a különös vendéglátói forma igazán trendivé Amerika-szerte. Nagy éttermek indították útjukra saját autóikat, rajta saját választékukkal, és sok híres séf otthagyta megszokott konyháját és a biztonságot nyújtó vendégkört, hogy ezt a változatos életformát válassza. A gourmet street food új értelmet nyert, legyen szó hamburgerről, vietnami vagy távol-keleti fogásokról, netán ínycsiklandozó szendvicsekről, kézműves fagylaltokról vagy vegetáriánus ételekről.

Ázsia a food truck koronázatlan királya

A legfejlettebb street food kultúrával Ázsia rendelkezik, hiszen arrafelé igencsak szükség van arra, hogy tömegek jussanak gyorsan és olcsón ebédhez, vacsorához. Európában Belgiumé a korona sültkrumpli-mobil téren, a franciáknál a klasszikus tex-mex gyorskaja a király, Angliában pedig a kulturális olvasztótégelynek köszönhetően mindenféle íz van, ami csak a világban négy kerékről elérhető.

 Michelin-csillagos snackmobil

A food truck világsikerének egyik ékes példája Marc Veyrat Michelin-csillagos francia séf esete, aki megnyitotta saját bio food truck hálózatát, ahol előre melegített üvegekben elsősorban a forgalmasabb negyedekben és az irodaházak környékén kínál topfogásokat. „Mi, séfek eddig nem törődtünk eleget a mindennapi étkezéssel, a könnyen elérhető, gyors utcai étkezéssel. Hagytuk, hogy mindenféle zavaros helyről érkező szendvicsek, pizzák, hamburgerek foglalják el a helyet” – fejtette ki a két különböző helyen lévő, háromcsillagos Michelin-éttremet működtető 63 éves sztárséf, aki amerikai mintára Franciaországban is meghonosította a minőségi fogásokat kínáló snackmobilokat. „A régió gazdáival dolgozunk együtt, azt szeretnénk, ha a párizsiak csak a környékről beszállított alapanyagokból készült ételeket ennének.”

Forrás: Vendég & Hotel

Forrás: player.hu


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.