Hagyomány és értékmegőrzés

Megjelent anno egy könyv „Magyarok asztala” címmel (Benke László és Gribek Lajos jegyzi), amelynek egy példányát ünnepélyes keretek közt helyeztek el a Parlament Vadásztermében.

A látványos ceremónia közben fogant az ötlet a résztvevők körében: gasztronómiai lovagrendet alapítanak, ahol a cél a magyar étkezési kultúra hagyományainak ápolása, és példamutatás a jövő nemzedékének.

 Laci bácsi a gasztrolovagok élén

A négyszeres olimpiai bajnok, Oscar-díjas mesterszakács, Benke László vezetésével, a pestlőrinci Zila Kávéházban hivatalosan is megalakult az Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend több hazai illusztris gasztronómiai személy részvételével, akik együtt megalkották, majd el is fogadták rendjük alapszabályát.

Látványos célok, évenként jutalmazás

Ez a következő: a lovagrend célja a hagyományok ápolásával megőrizni az értékes magyar étkezési kultúrát, továbbadni és példát mutatni a jövő nemzedékének, hazai és nemzetközi szinten egyaránt. A rend évente elismerésekkel jutalmazza a legjobb szakembereket, támogatja és elősegíti a gasztronómiában alkalmazott, tudományos, technikai és technológiai módszerek továbbfejlesztését, tanfolyamokkal erősíti a gasztronómiai oktatást, valamint karitatív programok szervezésével támogatja a rászoruló gyermekeket.

Bőséges merítés a tagok sorába

A lovagrend alapszabályában vállalja, hogy a magyar gasztronómia különböző szakterületein tevékenykedő tagokat koordinálja, szakmai érdekképviseletüket ellátja. Ennek megfelelően nemcsak szakácsok, cukrászok és vendéglősök lehetnek a tagjai, hanem tíz önálló szekciójában egyesíti a szakmán belül már működő lovagrendeket is. Az Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend szakácstagozatának tagjai között különben olyan elismert séfek találhatóak, mint az alapító Benke László, Garaczi János és Szamosi Ferenc.

 Sárvári a legújabb lovag

A napokban Borda Attilla, sárvári mesterszakács, ünnepélyes ceremónia keretében vált a hazai gasztronómiai közösség legújabb tagjává. Az avatási ceremóniát Kecskeméten tartották, ahol egyébként tizennyolc újdonsült lovagot avattak, összesen tíz szekcióban. Borda Attila, az ötcsillagos sárvári Spirit Hotel séfje ezentúl az ország legjobb gasztronómiai szakembereit tömörítő társaságának „szakács lovagi tagozatát” erősíti. A lovagrendbe kerüléshez, mint elhangzott az avatóünnepségen, meghatározott szakmai előmenetel, mesterfokozat, valamint számos hazai és külföldi elismerés szükséges. Az új sárvári lovag büszke címére, hiszen a Spirit főszakácsának a modern irányzatok mellett egyik fő specialitása a magyar konyha.

„Ez a cím nemcsak egy rangos elismerés, hanem lehetőség arra, hogy ápolhassam a gasztronómiai hagyományainkat. A mindennapi munkám során a Spirit Hotelben nagy figyelmet fordítunk arra, hogy a legfrissebb ízek mellett a hagyományos magyar fogások is helyet kapjanak a vendégek asztalán”, mondta a díjátadó során a frissen megválasztott lovag.

Forrás: Vendég & Hotel


Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.
Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében

Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében 

Országos ellenőrzés lesz a főszezonban bizonyos vendéglátóhelyeken.
Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait

Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait 

Az idei pálinkafesztiválon az év gyümölcse a cseresznye, így külön kategóriaként bírálta a szakmai zsűri a cseresznyepálinkával töltött 27 bonbont.
Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.