Hagyomány és értékmegőrzés

Megjelent anno egy könyv „Magyarok asztala” címmel (Benke László és Gribek Lajos jegyzi), amelynek egy példányát ünnepélyes keretek közt helyeztek el a Parlament Vadásztermében.

A látványos ceremónia közben fogant az ötlet a résztvevők körében: gasztronómiai lovagrendet alapítanak, ahol a cél a magyar étkezési kultúra hagyományainak ápolása, és példamutatás a jövő nemzedékének.

 Laci bácsi a gasztrolovagok élén

A négyszeres olimpiai bajnok, Oscar-díjas mesterszakács, Benke László vezetésével, a pestlőrinci Zila Kávéházban hivatalosan is megalakult az Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend több hazai illusztris gasztronómiai személy részvételével, akik együtt megalkották, majd el is fogadták rendjük alapszabályát.

Látványos célok, évenként jutalmazás

Ez a következő: a lovagrend célja a hagyományok ápolásával megőrizni az értékes magyar étkezési kultúrát, továbbadni és példát mutatni a jövő nemzedékének, hazai és nemzetközi szinten egyaránt. A rend évente elismerésekkel jutalmazza a legjobb szakembereket, támogatja és elősegíti a gasztronómiában alkalmazott, tudományos, technikai és technológiai módszerek továbbfejlesztését, tanfolyamokkal erősíti a gasztronómiai oktatást, valamint karitatív programok szervezésével támogatja a rászoruló gyermekeket.

Bőséges merítés a tagok sorába

A lovagrend alapszabályában vállalja, hogy a magyar gasztronómia különböző szakterületein tevékenykedő tagokat koordinálja, szakmai érdekképviseletüket ellátja. Ennek megfelelően nemcsak szakácsok, cukrászok és vendéglősök lehetnek a tagjai, hanem tíz önálló szekciójában egyesíti a szakmán belül már működő lovagrendeket is. Az Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend szakácstagozatának tagjai között különben olyan elismert séfek találhatóak, mint az alapító Benke László, Garaczi János és Szamosi Ferenc.

 Sárvári a legújabb lovag

A napokban Borda Attilla, sárvári mesterszakács, ünnepélyes ceremónia keretében vált a hazai gasztronómiai közösség legújabb tagjává. Az avatási ceremóniát Kecskeméten tartották, ahol egyébként tizennyolc újdonsült lovagot avattak, összesen tíz szekcióban. Borda Attila, az ötcsillagos sárvári Spirit Hotel séfje ezentúl az ország legjobb gasztronómiai szakembereit tömörítő társaságának „szakács lovagi tagozatát” erősíti. A lovagrendbe kerüléshez, mint elhangzott az avatóünnepségen, meghatározott szakmai előmenetel, mesterfokozat, valamint számos hazai és külföldi elismerés szükséges. Az új sárvári lovag büszke címére, hiszen a Spirit főszakácsának a modern irányzatok mellett egyik fő specialitása a magyar konyha.

„Ez a cím nemcsak egy rangos elismerés, hanem lehetőség arra, hogy ápolhassam a gasztronómiai hagyományainkat. A mindennapi munkám során a Spirit Hotelben nagy figyelmet fordítunk arra, hogy a legfrissebb ízek mellett a hagyományos magyar fogások is helyet kapjanak a vendégek asztalán”, mondta a díjátadó során a frissen megválasztott lovag.

Forrás: Vendég & Hotel


Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.