Hájpolt hely Montreálban: Hof Kelsten

Kissé félreesik a turisták vonulási irányától, ráadásul csak egy kézzel kiírt, nehezen észrevehető tábla jelzi az ajtón a St-Laurent és Mont-Royal sarkán, de attól ez még Montreál legjobb, leghíresebb péksége.

Az alapító-tulajdonos, Jeffrey Finkelstein a magyarázata annak a sikernek, ami a Hof Kelsten első percétől kezdve övezi ezt az üzletet. Neve ugyanis mindenütt ismert, aki csak jártas a high-end gasztronómia világában: dolgozott a spanyolországi El Bulliban, aztán a dániai Nomában, több francia Michelin-csillagos étteremben, majd a kalandozások, tanulások, élmények, kőkemény melók világa után hazatért, hogy megnyissa saját pékségét. 

A helyről mindent lehet állítani, de azt biztos nem, hogy barátságos, hivogató és tökéletes lokációval megáldott: egy elég randa, a mi szocializmusunk 60-70-es éveinek építészetét idéző ház utcai frontját vette meg Finkelstein, és igaz, hogy tágas, világos és egyszerűen letisztult a vendégtér, hátul óriási területű munkatérrel, azonban szépnek a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető. Ráadásul még azzal sem dicsekedhet, hogy legalább egy árva felirat  hirdetné látványosan a bejárat felett: aki ideér, megtalálta Montreál leghíresebb pékségét.

A kínálat alapján minden bizonnyal zsidó felmenőkkel is megáldott zseniális pékművésznek nem a külcsín, inkább a belbecs a fontos: mert a választék, a péksütemények, kenyerek, szendvicsek választéka tényleg szenzációs, és mennyei mindegyik. Aki az itt kínált croissant-t, chocatine-t, babkát, bagette-et vagy frissen kisült barheszt nem kóstolja, nagyot hibázik, ha Montreálba veti a sorsa.

Jeffrey amúgy egyáltalán nem a boltban kínált tökéletes kenyérféleségekre és péksüteményekre alapozza üzletét, ez, úgy tűnik, csak kiegészítője munkájának, hiszen ő a montreáli legmenőbb éttermek, szállodák napi beszállítója - ahol számít a minőség, ott a kenyér- és pékárut a Hof Kelstenből rendelik.

A mester munkáival több díjat és elismerést zsebelt már be, de ezek közül egy sincs a falakon büszkén felfüggesztve. Inkább, a vevőtérből is jól láthatóan, éjjel-nappal megy a kemény meló hátul, a sütőtérben, sok ott az alkalmazott, de a tulaj gyakorlatilag a nap 24 órájában is mindig jelen van.

 

 

Forrás: turizmusonline.hu


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.