Sereghajtók vagyunk zöldségfogyasztásban

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat a héten közölt adatokat arról, hogy az egyes tagállamokban milyen arányban esznek az emberek legalább naponta egyszer zöldséget illetve gyümölcsöt 2017-ben – írta az Euronews.

A magyarok mindkét kategóriában elég rosszul szerepelnek. A magyar lakosság kevesebb mint egyharmada evett legalább egyszer naponta zöldséget (30 százalék), ezzel a lista utolsó helyén áll az ország. Romániában ez az arány 41 százalék, az harmadik legrosszabb letteknél pedig 44 százalék. Az élen az írek és a belgák állnak holtversenyben, a lakosság 84 százaléka evett legalább napi egyszer zöldséget. A harmadikok az olaszok 80 százalékkal. Az EU-átlag 64 százalék, több mint a kétszerese a magyar arányszámnak.

Kicsit jobb a helyzet gyümölcsevés szempontjából. A magyarok 40 százaléka fogyaszt naponta legalább egyszer gyümölcsöt, ezzel listán hátulról a negyedikek. A legkisebb arányban a lettek esznek gyümölcsöt (35 százalék), őket követik a bolgárok és a litvánok holtversenyben (37 százalék). Arányaiban a legtöbben Olaszországban esznek gyümölcsöt (85 százalék), a másodikok a portugálok (81 százalék), a harmadikok pedig a spanyolok. Az EU-átlag a zöldségevéshez hasonlóan 64 százalék. (A cseh, az észt és brit eredményeket nem közölték egyik kategóriában sem, mondván, nem voltak elég megbízhatóak az adatok.)

Forrás: Store insider


A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.