Hihetetlen állapotok egy Pesten található távol-keleti vendéglátóhelyen

Egy Pest megyei gyorsételeket kínáló egység ellenőrzése során súlyos, élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményeket találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A szakemberek által megállapított hibák és hiányosságok az egység tevékenységének azonnali felfüggesztését indokolták.

Súlyos higiéniai hiányosságokat tártak fel a Nébih szakemberei egy Pest megyei vendéglátó egység helyszíni ellenőrzése során.

Az étterem üzemi területén általános volt a takarítatlanság, mind a nyílászárók, a padozat, a munkafelületek, a polcok, de még az edények, az eszközök és a villanykapcsolók is rendkívül szennyezettek, tisztítatlanok voltak. Több helyen szennyezett, undort keltő textilrongyot találtak az ellenőrök. Az élelmiszerek tárolásával is akadtak gondok: közös hűtőtérben tároltak eltérő higiéniai megítélésű élelmiszereket (pl. friss hús, konzerv, zöldség, főtt tészta), de számos esetben közvetlenül a padozaton tárolták az élelmiszereket.

A külvilágra nyíló ajtót leszerelték, azt az udvaron, a falnak támasztották. Helyette csupán egy acélkeretre rögzített, sérült rovarhálójú ajtót szereltek fel úgy, hogy az ajtó és a fal közt akkora rés volt, melyen a kártevők bejutása az étterembe akadálytalanná vált.  Ezen túlmenően az egységben különböző helyeken, a főzőtér egyik polcán, az ablakpárkányon, az alapanyagraktárban, a tojásraktárban és az emeleti előtérben tároltak személyes és egyéb, a technológiához nem kapcsolódó tárgyakat (pl. vasaló deszka, létra, fogkefe, lábbelik).

További súlyos élelmiszer-biztonsági hiányosságként értékelték az ellenőrök, hogy üzemi területen higiénikus módon kezet mosni egyáltalán nem lehetett, pl. a fagyasztó melletti kézmosóban egy hosszabbítót tároltak.

A Nébih a fent részletezett, súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő hiányosságok miatt az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette. Ezen túlmenően a hatóság 15 tétel, összesen közel 180 kg jelöletlen, nem nyomonkövethető élelmiszert azonnali hatállyal kivont a forgalomból.

Az egység csak az élelmiszer-biztonsági jogsértések kijavítása és ismételt hatósági ellenőrzést követően folytathatta a tevékenységét. Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van.

Az érintett vállalkozás adatai megtalálhatóak a jogsértés listán.

Forrás: NÉBIH / Store Insider


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.