Holnap elfogadják, szeptemberben bevezetik a cukor- és sóadót

Fellélegezhet a McDonald’s: a köznyelvben csak hamburgeradóként emlegetett népegészségügyi termékdíjat a lapunk birtokába jutott törvénytervezet szerint a gyártóknak, forgalmazóknak kizárólag a túlzott cukor-, só- és koffeintartalmú ételek után kellene megfizetniük - írja a Népszabadság.

A Népszabadság úgy tudja, hogy a törvényjavaslatról a szerdai kormányülésen hoznak döntést, s ha ott megkapja a kabinet támogatását, akkor még aznap be is nyújthatják – a már jól ismert módon, egyéni képviselői indítványként – a parlamentnek.

A népegészségügyi termékdíjjal megadóztatni kívánt termékkör javarészt nagy multinacionális élelmiszer-előállítókat és -forgalmazókat érint, mint a Coca-Cola és a Pepsi, a Nestlé vagy a Chio, és a tervezet szerint már idén szeptemberben hatályba lépne a rendelkezés, így ősztől már fizethetik is a gyártók az adót - írja a Népszabadság. A tervek szerint ez a bevétel az Egészségvédelmi Alapba folyna be. Az egészségtelennek talált üdítők után a gyártónak az idén előbb tíz, majd jövőre literenként 15 forintot kell fizetnie, az energiaitaloknál háromszáz forintot, a chipszek, snackek esetén kilogrammonként 400 forintot, míg az étkezési porok után kilogrammonként 500 forint lenne az adó.

A nol.hu cikkében a szerző összegyűjtötte, mely termékek milyen mértékű extra adót viselnek majd a szeptemberben bevezetésre kerülő törvény következményeképp. (forrás: nol.hu)


Sztárséffel nyit éttermet Gerendai az alsóörsi vitorláskikötőben

Sztárséffel nyit éttermet Gerendai az alsóörsi vitorláskikötőben 

Megkezdte első szezonját az Ypsilon Yacht Club Alsóörsön.
Bezár a Michelin Guide által ajánlott budapesti étterem

Bezár a Michelin Guide által ajánlott budapesti étterem 

A közkedvelt Kertész utcai étterem öt év után búcsúzik.
 Rangos ceremónián mutatták be a Michelin Guide Dubai új kiadását

Rangos ceremónián mutatták be a Michelin Guide Dubai új kiadását 

A MICHELIN 2024. július 4-én este egy rangos ceremónián mutatta be az idei MICHELIN Guide Dubai harmadik kiadását a nemrég megnyílt One&Only One Za'abeel hotelben.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Ez a McDonald's burger lekerül az étlapról – íme, miért

Ez a McDonald's burger lekerül az étlapról – íme, miért 

Rossz hír azok számára, akik több vegetáriánus lehetőséget keresnének a McDonald's-ban.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
Vidéken van cukrászdája? Akkor ez érdekelheti

Vidéken van cukrászdája? Akkor ez érdekelheti 

Július 2-től, keddtől indul az összesen 13 milliárd forint értékű turisztikai támogatási konstrukció második üteme vidéki cukrászdák részére.
 Kaliforniai életérzés Budapesten

Kaliforniai életérzés Budapesten 

Magyarországon szinte egyedülálló módon Kalifornia által inspirált ételekkel várja vendégeit az étterem.
Nincs itthon ehhez hasonló!

Nincs itthon ehhez hasonló! 

Bemutatjuk Maul Zsolt többszörös díjnyertes villányi borászt - alapításának negyedszázados évfordulóját tavaly ünneplő pincészetén keresztül.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is. 

Interjú

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is. 
Gottwald Szilárd: „Azért dolgozunk, hogy a vendég jól érezze magát”

Gottwald Szilárd: „Azért dolgozunk, hogy a vendég jól érezze magát” 

Legújabb fejlesztéseikről és a hotel bővítéséről Gottwald Szilárddal beszélgettünk.