Horeca Meetup: előadások a második hullám kapcsán

"Egyből a kettőbe" címmel tartottuk nagy sikerrel zárult szakmai rendezvényünket október 6-án, kedden, a Cortile Hotel Budapestben. Az ott elhangzott előadásokból közlünk most fontos részleteket.

Előadóink ezúttal az ország minden területéről érkeztek, és mindannyiuktól azt kértük, fejtsék ki véleményüket, valamint mutassák be, ők hogyan élték túl a Covid első hullámát, és vajon volt-e módjuk, idejük, lehetőségük felkészülni a második hullámra, amelyben most van részünk. 

Fine dining dizájn

Bár a koronavírus-járvány első hulláma idején a hazai vendéglátóipar gyakorlatilag teljesen leállt, az immár hat éve Pesti István Michelin-csillagos séf nevével fémjelzett tatai  Platán csapata a kényszerszünetben is dolgozott. Igaz, nem mindig a konyhán, sokszor a kertben, vagy valahol a vendégtérben.  „A történelmi elhelyezkedés, a hely, mint az Esterházyak öröksége, az ismert sztárséf megkérdőjelezhetetlen szakmai tudása, és a kétféle vendégkör, akik ezt a házat folyamatosan látogatják - mindez olyan inspiráció volt számomra a Platán Bisztró vendégtereinek átalakítása során, amely miatt született az a miliő, amely mostantól a betérő vendégeket fogadja, mondja első előadásumk egyik megszólalója, Varró Zoltán dizájner, belsőépítész, akit a ház gazdái kerestek meg két évvel ezelőtt, hogy tervezze át a Platánt.

Varga Vivien, a ház tulajdonosa: Úgy döntöttünk, a Covid miatti korlátozás idején nem állunk le, és nem merülünk Csipkerózsika álomba, hanem még nagyobb sebességbe kapcsolunk, és azzal, hogy zárva tart a bisztró, ezzel könnyebb a helyzetünk, mert nyugodtan tarthatnak közben a felújítási, átalakítási munkák. Zárt közösségi csoportot alakítottunk ki a vendégeinkkel, és minden nap bemutattuk, aznap épp mivel lettünk kész, hogy alakul a felújítás. És a napi közös munka a kollégákkal közben nem is lehetett volna jobb csapatépítési mód. Bár igaz, hogy először csak a bisztrórészről volt szó, azonban időközben Zoli tervei alapján elfogadtuk, hogy a különböző szalonokat, a bárt, a reggelizőrészt is kialakítsuk, és őszre kész lesz a spa is a várárok részben. Így egyetlen év leforgása alatt – benne a Covid1 teljes időszaka és az utána következő hónapok - a Platán teljes területén lévő új vendéglátó- és szálláshelyeket alakítottunk ki, és ősz végére kész lesz teljes egészében, amit közösen elterveztünk.

Templom 0-24-ben, misebor és egy szuper applikáció

A pesti Duna-parton az Erzsébet híd lábánál áll a Nagyboldogasszony Főplébánia-templom, ahonnét Aranyossy Mihály turisztikai munkatárs érkezett szakmai programunkra.

Mint megtudtuk, a rossz állapotú épület felújítása 2010-ben kezdődött, a restaurálás során XV. századi falfestmények és más különleges régiségek is napvilágra kerültek. A Trónoló Madonnát ábrázoló freskó például úgy vészelte a nehéz időket, hogy 700 évig volt rejtve két festékréteg takarásában. 2016-ra teljesen megújult belülről a templom, feltárták az altemplomot is. Azonban a hívek számának csökkenése miatt úgy döntöttek, hogy a templom legyen nyitott a hívek mellett a kultúra és a turisták előtt. 2018 eleje óta emiatt éjjel-nappal nyitva a templom.

2019 januárjában fejeződött be az újabb rekonstrukció, amikor az egyedülálló mennyezeti falfestményt felvonultató Mátyás-oratóriumot adták át: 1445-ben itt választották meg Mátyás királyt. A turisztikai célú látogatás esetén belépőt kell vásárolni, van garantált tárlatvezetés is. Idén kilátópont nyílt a déli totornyban, ahová egy fantasztikus üvegliften vagy egy romantikus csigalépcsőn is fel lehet jutni. Az év 365 napján nyitva a torony, és egy jeggyel minden látnivaló látogatható. A Covid1 és Covid2 ideje alatt is változatlan nyitvatartással várják a látogatókat és a híveket.

A miseborról is szó volt a prezentációban, majd egy különleges applikációval egy érdekes játékra került sor. Amelynek során az elhangzottak kapcsán jelezhetett vissza a közönség, különböző válaszlehetőségeket figyelembe véve. Három nyertese is volt a játéknak, az első helyezett egy palack prémiumbort, valamint az első három helyezett egy-egy látogatást nyert a Nagyboldogasszony Főplébánia-templomba, szakmai vezetéssel.

 

 

 

 

 

Forrás: Turizmus Online


Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a mai Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a mai Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.