Ideje megtanulni a Belvárosi Piac nevét

Adott egy fedett, könnyen bejárható és áttekinthető méretű vásárcsarnok a főváros szívében, amely tágas alsó szintből és a földszinti teret körülölelő galériából áll. A csarnok immár több mint száz éve (!) éli a piacok mindennapi rendes, megszokott életét: hajnalban kinyit, benépesülve kofákkal és környékbeli vásárlókkal, hogy aztán délután mindenki hazatérjen, és másnap kora reggelig lakat kerüljön rá.

Aztán nagyot fordul a világ, amikor 2014-ben – bár néhány hazai médiamunkás szerényen ráncfelvarrásnak nevezi az eseményt, pedig jóval több történt annál – meghökkentő és szokatlan változáson esik át.

Sikeres átpozicionálás

Az őstermelők, a mindig ugyanazon a helyen álló Mariska nénik és János bácsik asztalkái felszámolásra kerülnek, helyette egyforma méretű, tágas árusítóhelyek jelennek meg, a töredezett aszfalt feladatát kényelmes járólapburkolat veszi át, a galérián pedig körben üzletek sorát alakítják ki, valamint újrakezelik és festik belül az egész építmény vasfelületeit, és modern liftet is felszerelnek – az EU-s előírásoknak megfelelően.

Nemcsak megjelenésében, hanem elnevezésében is megújul a hely: már nem Hold utcai Vásárcsarnoknak, hanem Belvárosi Piacnak hívják. És ami a legfőbb: célközönsége az újrapozicionálástól kezdve nem a környéken élő vagy az ottani bankokban, kormányhivatalokban dolgozó lakosság, hanem hangsúlyozottan a fővárosba érkező turisták és a hazai gasztrománok – a finom és válogatottan különleges alapanyagokra, azokból elkészített fogásokra vágyó gourmet-rajongók.

Követhető példák a világban

Persze az az igazság, hogy nem a pesti piac tulajdonosainak és üzemeltetőinek fejéből pattant ki ez a forradalmasító gondolat, hiszen jócskán akad hasonló sikeres példa a piacok területén a nagyvilágban.

Szentgyörgyvölgyi Péter, a kerület polgármestere sosem titkolta, mekkora hatással volt a megvalósításra a híres barcelonai La Boqueria piac vagy a Firenzei Központi Vásárcsarnok, a Mercato Centrale teljes átalakítása és átpozicionálási folyamata.

Ez utóbbi különben szintén 2014-ben valósult meg. Akkor a híres firenzei Dómból letekintve csupán apró zöld pontnak látszó, amúgy a valóságban tekintélyes méretű Mercato Centrale Florence, azaz Központi Vásárcsarnok a róla elnevezett Piazza földszinti területén változatlan maradt, azonban a fölötte lévő, első emeleti szintet teljesen felújították és átalakították. Tizenöt, egyforma méretű és megjelenésében is azonos gasztronómiai egységet alakítottak ki, ahol mindenütt hideg-meleg toszkán ételeket kínálnak a nagyérdeműnek – akik az újranyitás óta szinte egymás lábát tapossák a nyitás pillanatától az éjféli záróráig. Egyébként máig megválaszolatlan kérdés maradt számomra, hogy a firenzei Mercatót vajon milyen megfontolásból zárják az év 365 napján éjfél után egy perccel. Ha valaki tudja a választ – ne kíméljen, ossza meg velem is!

Árufeltöltés – két kapura

A Hold utcai piac története igencsak patinás, valamikor az 1890-es években kezdődött a két egymás melletti telek háromhajós szárnyból álló, fedett piactérré kialakítása. Akkoriban még közel kétszáz kofa árulta naponta a portékáját, és arra is ügyeltek a tervezők – Cziegler Győző irodája –, hogy a Hold utcai kapu fölé a „Bejárás” táblát, a Vadász utcai oldalra pedig a „Kijárás” szót biggyesszették. Nem véletlenül: ugyanis a csarnok közepén végigvezető széles utat azért alakították ki, hogy a lovas kocsik gond nélkül haladhassanak rajta, a hajnali nyitásra meghozva a friss árut a piac belsejébe.

Újragondolt magyaros vendéglátás

Mivel a teljes épület műemlékvédelem alatt áll, a 2010-es években zajlott felújítási munkálatokat és átalakítást ennek jegyében kellett megvalósítani: a földszinti részen kaptak helyet a klasszikus piaci funkció szerint működő árusok, a galériát pedig melegkonyhás (top)szolgáltatók bérlik – óriási sikerrel. Igazi minőségi ételeket kínálnak mindegyik helyen – kiváló minőségű alapanyagokból készült fogásokat. Van halas, tésztás, rántott húsos, thai levest kínáló pult – mindegyikből csak egy, így a konkurencia kizárt.

A jó ötlet sok vendéget generál

A Belvárosi Piac immár igazi turistalátványossággá vált. Az újragondolt profilú piac nemcsak kedvelt vásárlóhely, hanem a budapestiek és a városba látogató turisták imádott találkozási pontja, ahol a vásárlás igazi gasztroélménnyel társul. Mert ezen a helyen a hozzánk látogatók megismerhetik piaci környezetben, magyar alapanyagok – sajtok, pékáruk, felvágottak, borok, pálinkák, fűszerek – vásárlása közben az igazi magyaros vendéglátást – street food módra. Könnyed, mindenki által elérhető és látványos, lazán bisztrós hangulattal kísért gasztronómiát kínál a Belvárosi Piac – olyan újszerű megközelítést, amit elsőként kínál a fővárosban, és ezért a sikere garantált.


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.