Így eszünk holnap

A technológia, a kényelem, és a perszonalizáció jellemzi majd a jövőben az élelmiszerfogyasztást, legalábbis ezeket a trendeket látják a legkiemelkedőbbnek az amerikai Forbes magazin által megkérdezett iparági szakemberek.

 A neves magazin cikkében négy, a leginnovatívabb területeken dolgozó élelmiszeripari szereplő szólalt meg, és árulta el, mire számít az elkövetkező évtizedekben. Ran Peled a CommonSense Robotics, Bruce Schroder a Moe’s Southwest Grill, Elana Karp a Plated, Christine Marcus pedig az Alchemista nevében beszélt a lapnak vízióiról.

1. Ha eszükbe jut, rendelnek

A fogyasztók a jövőben másként fognak enni, élelmiszert vásárolni, a változások legfőbb motorja pedig a rohamléptekkel fejlődő technológia lesz. Az online kereskedelem ezen a téren is előretör, és ezzel várhatóan a bevásárlás sokkal esetlegesebb, spontánabb időtöltés lesz, szemben a mai programszerű hétvégi nagybevásárlással. Az online élelmiszerbeszerzés sem arról szól majd, hogy egy füst alatt mindent megrendelnek a fogyasztók, a technológia kezessé és mindennapossá válásával az egyes vásárlások is kisebb értékűek, ám sokkal gyakoribbak lesznek. Egy 2018-as felmérés szerint a válaszadók valamivel több mint 50 százaléka állította, hogy előnyben részesítené a heti többszöri, kisebb megrendelést, mint a hetente egyszeri nagybevásárlást – véli Ran Peled, a CommonSense Robotics marketing-alelnöke. Az online élelmiszerkereskedelemre szakosodott technológiai cég szakembere a spontaneitásra hívta fel a figyelmet: egy felmérés szerint a fogyasztók 85 százaléka még néhány órával a vacsora előtt sem tudja, hogy mit fog enni, ezért várhatóan nem sokkal vacsoraidő előtt rendelnek majd ételeket.

2. Érezni akarják, hogy az övék

Technológiai fejlődés ide, kényelemre törekvés oda, a vásárlók továbbra is személyes élményt akarnak – akár vásárolnak, akár főznek. „Az élelmiszer személyes dolog minden értelemben, és várhatóan a jövőben ez még inkább így lesz” - mondta el a lapnak Elana Karp. Az ételkiszállító Plated társalapítója és vezető séfje szerint a fogyasztók ezért egyre inkább elfordulnak az egyentermékektől, és megkövetelik a személyre szabható variációkat. Bruce Schroder, a gyorsétterem Moe’s Southwest Grill elnöke szerint pedig ehhez az iparági szereplőknek is alkalmazkodniuk kell, és ha nem akarnak lemaradni, követniük kell a folyton változó diétás igényeket is.

3. Könnyen, gyorsan, biztos sikerrel

A megkérdezettek szerint a kényelem nem csak a beszerzést jellemzi majd, hanem az ételek elkészítését is, a kényelmi ételekre tehát továbbra is nagy jövő vár. Akár okostelefonon rendel az ember vacsorát, akár egy munkáltató szerzi be az ételt több száz alkalmazottjának, az időtényező továbbra is fontos marad. Az emberek elfoglaltak, ezért egyszerűsíteni és modernizálni szeretnék a mindennapi teendőiket – mondta el a lapnak Christine Marcus, a közétkeztetéssel foglalkozó Alchemista társalapítója és ügyvezetője. Fontos ugyanakkor, hogy bár a vásárlók kényelmes, gyors és nem túl drága élelmiszert akarnak, nem akarnak lemondani a finom ízekről és egyre inkább kerülik az egészségtelen összetevőket is. A gyártóknak tehát nagyon kreatívnak kell lenniük, hogy mindennek megfeleljenek.

 


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.