Így eszünk holnap

A technológia, a kényelem, és a perszonalizáció jellemzi majd a jövőben az élelmiszerfogyasztást, legalábbis ezeket a trendeket látják a legkiemelkedőbbnek az amerikai Forbes magazin által megkérdezett iparági szakemberek.

 A neves magazin cikkében négy, a leginnovatívabb területeken dolgozó élelmiszeripari szereplő szólalt meg, és árulta el, mire számít az elkövetkező évtizedekben. Ran Peled a CommonSense Robotics, Bruce Schroder a Moe’s Southwest Grill, Elana Karp a Plated, Christine Marcus pedig az Alchemista nevében beszélt a lapnak vízióiról.

1. Ha eszükbe jut, rendelnek

A fogyasztók a jövőben másként fognak enni, élelmiszert vásárolni, a változások legfőbb motorja pedig a rohamléptekkel fejlődő technológia lesz. Az online kereskedelem ezen a téren is előretör, és ezzel várhatóan a bevásárlás sokkal esetlegesebb, spontánabb időtöltés lesz, szemben a mai programszerű hétvégi nagybevásárlással. Az online élelmiszerbeszerzés sem arról szól majd, hogy egy füst alatt mindent megrendelnek a fogyasztók, a technológia kezessé és mindennapossá válásával az egyes vásárlások is kisebb értékűek, ám sokkal gyakoribbak lesznek. Egy 2018-as felmérés szerint a válaszadók valamivel több mint 50 százaléka állította, hogy előnyben részesítené a heti többszöri, kisebb megrendelést, mint a hetente egyszeri nagybevásárlást – véli Ran Peled, a CommonSense Robotics marketing-alelnöke. Az online élelmiszerkereskedelemre szakosodott technológiai cég szakembere a spontaneitásra hívta fel a figyelmet: egy felmérés szerint a fogyasztók 85 százaléka még néhány órával a vacsora előtt sem tudja, hogy mit fog enni, ezért várhatóan nem sokkal vacsoraidő előtt rendelnek majd ételeket.

2. Érezni akarják, hogy az övék

Technológiai fejlődés ide, kényelemre törekvés oda, a vásárlók továbbra is személyes élményt akarnak – akár vásárolnak, akár főznek. „Az élelmiszer személyes dolog minden értelemben, és várhatóan a jövőben ez még inkább így lesz” - mondta el a lapnak Elana Karp. Az ételkiszállító Plated társalapítója és vezető séfje szerint a fogyasztók ezért egyre inkább elfordulnak az egyentermékektől, és megkövetelik a személyre szabható variációkat. Bruce Schroder, a gyorsétterem Moe’s Southwest Grill elnöke szerint pedig ehhez az iparági szereplőknek is alkalmazkodniuk kell, és ha nem akarnak lemaradni, követniük kell a folyton változó diétás igényeket is.

3. Könnyen, gyorsan, biztos sikerrel

A megkérdezettek szerint a kényelem nem csak a beszerzést jellemzi majd, hanem az ételek elkészítését is, a kényelmi ételekre tehát továbbra is nagy jövő vár. Akár okostelefonon rendel az ember vacsorát, akár egy munkáltató szerzi be az ételt több száz alkalmazottjának, az időtényező továbbra is fontos marad. Az emberek elfoglaltak, ezért egyszerűsíteni és modernizálni szeretnék a mindennapi teendőiket – mondta el a lapnak Christine Marcus, a közétkeztetéssel foglalkozó Alchemista társalapítója és ügyvezetője. Fontos ugyanakkor, hogy bár a vásárlók kényelmes, gyors és nem túl drága élelmiszert akarnak, nem akarnak lemondani a finom ízekről és egyre inkább kerülik az egészségtelen összetevőket is. A gyártóknak tehát nagyon kreatívnak kell lenniük, hogy mindennek megfeleljenek.

 


 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.