Ilyen egy Michelin-csillagos menüsor a Costes Downtown-ban

Laza, fesztelen hangulat, hívogatóan exkluzív menüsor, és egy, a mai hazai gasztrovilágban szokatlanul szerény és intelligens tulajdonos, Gerendai Károly meghívása, amely két Costes-e közül most a Vigyázó Ferenc utcai éttermébe szól. 

 Ki tudna ennek ellenállni? És ha már arra járunk, naná, hogy végigkóstoljuk a Michelin-csillagos ház mostantól kínált, vadonatúj menüsorát. 

Soha rosszabb kezdést: az amuse bouche után már érkezik is a folyami rák uborka és avokádó kíséretében a konyháról – hihetetlenül friss felütésként.

Közben megtudjuk, a minap ismét Michelin-csillagot kapott étterem konyháját a nyitástól kezdve vezető, portugál származású Tiago Sabarigo executive chef mellé beállt a tavaszi/nyári menü összeállításának idejére a Costes idősebbik testvérének indításakor még ott dolgozó, ám azóta már hazájába visszaköltözött honfitársa, Miguel Rocha Vieria is, azért, hogy együtt főzzék ki, mi kerüljön az asztalra a következő hónapokban a Costes Downtownban.

Pár perc múlva máris egy grillezett pisztráng illegeti magát a tányéron, retek és vajmártás kíséretében – ez is mennyei fogás.

Egy másik hal, serpenyőben pályafutását végzett fogas követi, zöldborsóval, a mostanában nagyon trendi superfood, fekete quinoa mellett – bármerről nézzük, ízleljük, hibát nem találni ebben sem. Talán csak az e fogasos fogás mellé felszolgált tokaji Szóló Furmint osztja meg erősen a társaságot – van, akinek nagyon bejön, mások inkább érintetlenül hagyják az italt a pohárban.

De már érkezik is a grillezett fürj, lencsével, mángolddal, amikor közösen megállapítjuk,  tényleg az a legjobb az eddig kóstolt ételekben, hogy minden alapanyag felismerhető, nincs a végletekig elvarázsolva, újragondolva egyik sem, hanem annyira tökéletes az összhatás, hogy akár ennénk még egy és még egy tányérral belőle.

Mangalica szüze viszi különben a pálmát menüsort ízlelő társaságunk többségénél, ami fehér hagymával és polentával kerül elénk. ű

Desszertnek pedig aranygaluska érkezik ananász és vanília kíséretében, meg sajttorta, ami előtt eldöntjük: ebből aztán már tényleg falatot sem. Viszont  az erdei gyümölcshad és könnyű joghurt sorbétágy miatt elolvad az elhatározásunk is, és utolsó morzsáig ezt is bekebelezzük.

Azonban megállapítható: bár hét fogást kóstolunk más-más borok kíséretében, annyira könnyű, friss és üde ez a menüsor, amit mostantól a Costes Downtown vendégeinek kínál, hogy még a legkényesebb gyomrú, ilyen-olyan érzékenységben szenvedőknek is élmény lehet, bárkinek egy fantasztikus kirándulás az ízek oltárán.

Forrás: Vendég


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.