Ilyen lesz Európa első víz alatti étterme

Hamarosan megnyílik a látogatók előtt Európa első víz alatti étterme, ha lehet hinni a projekt norvég építészeinek.

A tizenegy méter széles betonszerkezetet panorámaablakokkal díszítik és ezáltal a tengeri környezet részét képezi majd. A munkálatok várhatóan 2018 februárjában indulnak majd el és 2019 elején adhatják majd át a norvég partok legdélebbi részén – írja a CNN.

Az éttermet a norvég Snøhetta építészeti cég tervezte meg, amely korábban az Oslóban található Norvég Nemzeti Operaház és az egyiptomi Bibliotheca Alexandrina könyvtár elkészítésével vált ismertté. A vendéglátóhelyet öt méterrel a felszín alatt építik meg, vastag falai pedig ellenállnak majd a változatos tengeri körülményeknek. Rune Grasdal projektvezető elmondása szerint az épület egyik nagy előnye, hogy összeköti a természetet és a földet. Mint fogalmazott, a vendégek biztonságban ereszkedhetnek majd le a tengerszint alá és megtapasztalhatják az addig megtapasztalatlant.

A háromszintes étteremben összesen százan férnek majd el. A bejárat és a ruhatár mellett egy pezsgőbárt helyeznek el egyfajta átmenetet képezve az óceán és a felszín között. Lejjebb egy étkező várja majd a látogatókat két hosszú és több kisebb asztallal, melyek mindegyike a négy méter magas ablakok előtt lesz áll majd. Snohetta Grasdal egy periszkóphoz hasonlította az épületet, amelynek nem a bezártság-, hanem a biztonságérzetet kell előteremtenie az emberekben. Ennek elérése érdekébe a tervezőcsapat számtalan elemet figyelembe vett. Ilyen például a tölgyfabútorok jelenléte és a kiváló világítás. Izgalmas élménynek kell lennie, ugyanakkor a vendégeknek biztonságban kell érezniük magukat, ha leülnek – fogalmazott.

 

A tervezésnél arra is odafigyeltek, hogy minél közelebb hozzák a természetet. Emiatt az épületet egy durva betonhéj veszi majd körül, amin a kagylók kényelmesen érzik magukat. A nyitvatartási időn kívül az egység tengeri biológiai kutatóközpontként szolgál majd, ahol a tengeri életet tanulmányozzák majd több évszakon keresztül a legkülönbözőbb kísérletekkel.

Forrás: 24.hu


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.