Ilyen lesz Európa első víz alatti étterme

Hamarosan megnyílik a látogatók előtt Európa első víz alatti étterme, ha lehet hinni a projekt norvég építészeinek.

A tizenegy méter széles betonszerkezetet panorámaablakokkal díszítik és ezáltal a tengeri környezet részét képezi majd. A munkálatok várhatóan 2018 februárjában indulnak majd el és 2019 elején adhatják majd át a norvég partok legdélebbi részén – írja a CNN.

Az éttermet a norvég Snøhetta építészeti cég tervezte meg, amely korábban az Oslóban található Norvég Nemzeti Operaház és az egyiptomi Bibliotheca Alexandrina könyvtár elkészítésével vált ismertté. A vendéglátóhelyet öt méterrel a felszín alatt építik meg, vastag falai pedig ellenállnak majd a változatos tengeri körülményeknek. Rune Grasdal projektvezető elmondása szerint az épület egyik nagy előnye, hogy összeköti a természetet és a földet. Mint fogalmazott, a vendégek biztonságban ereszkedhetnek majd le a tengerszint alá és megtapasztalhatják az addig megtapasztalatlant.

A háromszintes étteremben összesen százan férnek majd el. A bejárat és a ruhatár mellett egy pezsgőbárt helyeznek el egyfajta átmenetet képezve az óceán és a felszín között. Lejjebb egy étkező várja majd a látogatókat két hosszú és több kisebb asztallal, melyek mindegyike a négy méter magas ablakok előtt lesz áll majd. Snohetta Grasdal egy periszkóphoz hasonlította az épületet, amelynek nem a bezártság-, hanem a biztonságérzetet kell előteremtenie az emberekben. Ennek elérése érdekébe a tervezőcsapat számtalan elemet figyelembe vett. Ilyen például a tölgyfabútorok jelenléte és a kiváló világítás. Izgalmas élménynek kell lennie, ugyanakkor a vendégeknek biztonságban kell érezniük magukat, ha leülnek – fogalmazott.

 

A tervezésnél arra is odafigyeltek, hogy minél közelebb hozzák a természetet. Emiatt az épületet egy durva betonhéj veszi majd körül, amin a kagylók kényelmesen érzik magukat. A nyitvatartási időn kívül az egység tengeri biológiai kutatóközpontként szolgál majd, ahol a tengeri életet tanulmányozzák majd több évszakon keresztül a legkülönbözőbb kísérletekkel.

Forrás: 24.hu


Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.