A tizenegy méter széles betonszerkezetet panorámaablakokkal díszítik és ezáltal a tengeri környezet részét képezi majd. A munkálatok várhatóan 2018 februárjában indulnak majd el és 2019 elején adhatják majd át a norvég partok legdélebbi részén – írja a CNN.
Az éttermet a norvég Snøhetta építészeti cég tervezte meg, amely korábban az Oslóban található Norvég Nemzeti Operaház és az egyiptomi Bibliotheca Alexandrina könyvtár elkészítésével vált ismertté. A vendéglátóhelyet öt méterrel a felszín alatt építik meg, vastag falai pedig ellenállnak majd a változatos tengeri körülményeknek. Rune Grasdal projektvezető elmondása szerint az épület egyik nagy előnye, hogy összeköti a természetet és a földet. Mint fogalmazott, a vendégek biztonságban ereszkedhetnek majd le a tengerszint alá és megtapasztalhatják az addig megtapasztalatlant.
A háromszintes étteremben összesen százan férnek majd el. A bejárat és a ruhatár mellett egy pezsgőbárt helyeznek el egyfajta átmenetet képezve az óceán és a felszín között. Lejjebb egy étkező várja majd a látogatókat két hosszú és több kisebb asztallal, melyek mindegyike a négy méter magas ablakok előtt lesz áll majd. Snohetta Grasdal egy periszkóphoz hasonlította az épületet, amelynek nem a bezártság-, hanem a biztonságérzetet kell előteremtenie az emberekben. Ennek elérése érdekébe a tervezőcsapat számtalan elemet figyelembe vett. Ilyen például a tölgyfabútorok jelenléte és a kiváló világítás. Izgalmas élménynek kell lennie, ugyanakkor a vendégeknek biztonságban kell érezniük magukat, ha leülnek – fogalmazott.
A tervezésnél arra is odafigyeltek, hogy minél közelebb hozzák a természetet. Emiatt az épületet egy durva betonhéj veszi majd körül, amin a kagylók kényelmesen érzik magukat. A nyitvatartási időn kívül az egység tengeri biológiai kutatóközpontként szolgál majd, ahol a tengeri életet tanulmányozzák majd több évszakon keresztül a legkülönbözőbb kísérletekkel.
Forrás: 24.hu