Ilyen lesz Európa első víz alatti étterme

Hamarosan megnyílik a látogatók előtt Európa első víz alatti étterme, ha lehet hinni a projekt norvég építészeinek.

A tizenegy méter széles betonszerkezetet panorámaablakokkal díszítik és ezáltal a tengeri környezet részét képezi majd. A munkálatok várhatóan 2018 februárjában indulnak majd el és 2019 elején adhatják majd át a norvég partok legdélebbi részén – írja a CNN.

Az éttermet a norvég Snøhetta építészeti cég tervezte meg, amely korábban az Oslóban található Norvég Nemzeti Operaház és az egyiptomi Bibliotheca Alexandrina könyvtár elkészítésével vált ismertté. A vendéglátóhelyet öt méterrel a felszín alatt építik meg, vastag falai pedig ellenállnak majd a változatos tengeri körülményeknek. Rune Grasdal projektvezető elmondása szerint az épület egyik nagy előnye, hogy összeköti a természetet és a földet. Mint fogalmazott, a vendégek biztonságban ereszkedhetnek majd le a tengerszint alá és megtapasztalhatják az addig megtapasztalatlant.

A háromszintes étteremben összesen százan férnek majd el. A bejárat és a ruhatár mellett egy pezsgőbárt helyeznek el egyfajta átmenetet képezve az óceán és a felszín között. Lejjebb egy étkező várja majd a látogatókat két hosszú és több kisebb asztallal, melyek mindegyike a négy méter magas ablakok előtt lesz áll majd. Snohetta Grasdal egy periszkóphoz hasonlította az épületet, amelynek nem a bezártság-, hanem a biztonságérzetet kell előteremtenie az emberekben. Ennek elérése érdekébe a tervezőcsapat számtalan elemet figyelembe vett. Ilyen például a tölgyfabútorok jelenléte és a kiváló világítás. Izgalmas élménynek kell lennie, ugyanakkor a vendégeknek biztonságban kell érezniük magukat, ha leülnek – fogalmazott.

 

A tervezésnél arra is odafigyeltek, hogy minél közelebb hozzák a természetet. Emiatt az épületet egy durva betonhéj veszi majd körül, amin a kagylók kényelmesen érzik magukat. A nyitvatartási időn kívül az egység tengeri biológiai kutatóközpontként szolgál majd, ahol a tengeri életet tanulmányozzák majd több évszakon keresztül a legkülönbözőbb kísérletekkel.

Forrás: 24.hu


 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.