Íme 2023 gasztrotrendjei

Évről-évre bukkanak fel olyan alapanyagok, amelyek meghatározók lesznek az ételekben az adott esztendőben. Mit hoz ebből a szempontból 2023?

Tengeri moszat

Az egyik legújabb szuperétel a palettán a kelp nevű tengeri moszat, ami a hínárfélék családjába tartozó növény. Dugig van értékes tápanyagokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel, ezért a táplálkozástudományi szakemberek kifejezetten örülnek neki, hogy egyre népszerűbb csemege. Egyelőre főként a távol-keleti országokban fogyasztják chips vagy levesbetét formájában, de a közeljövőben várhatóan világszerte hódító útjára indul - írja a Street Kitchen.


Zöldségtészták

A cukkinitészta csupán a kezdet volt, az előörs, aki kitaposta az utat a nem hagyományos alapanyagokból készült „tészták” előtt. Idén pedig gőzerővel robbannak majd be a zöldségtészták a szivárvány minden színében. A cukkini mellett sárga- és fehérrépából, tökből, sőt akár zellerből is készíthetünk vékony kis csíkokat, amik első ránézésre a spagettiszálakra hajaznak – de sokkal egészségesebbek.


Datolya, a régi-új kajatrend

2023-at a gasztroszakértők a datolya reneszánszának kiáltották ki, amikor is újra egyre több ételben bukkanhat fel ez a különleges hozzávaló. És itt nem csak a desszertekre, a reggeli smoothie-kra vagy az energiagolyókra kell gondolni, hanem az izgalmas ízvilágú ragukra, köretekre, salátákra és húsételekre is.

Halkonzervek

Tavaly év végén bukkantak fel a TikTokon a halkonzerv-kóstolós videók, amik rövid idő alatt meglepően felkapottak lettek. És mint tudjuk: ami egyszer a TikTokon kajatrenddé válik, az előbb-utóbb a konyhákba is bekúszik. Ez pedig különösen jó hír azokban a régiókban, ahol viszonylag nehéz friss édesvízi és/vagy tengeri halakhoz hozzájutni, ahogy itthon is.

Gomba

Megosztó alapanyag, az tény, de ez 2023-ban jó eséllyel megváltozhat! Egyre több ételben bukkan fel ugyanis a gomba. A séfek odavannak különleges textúrájáért és aromájáért, ami leginkább az umamit idézi – azt a bizonyos ötödik alapízt, ami főként a keleti konyhákban dominál. A végtelenségig lehet variálni az ételekben. A tengerentúlon már gombakávét vagy gombaalapú koktélokat is szürcsölhetnek azok, akik nem bírnak betelni az erdei ízekkel.

A teljes cikk ITT olvasható.


Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.
Bazalt Napok Badacsonytördemicen

Bazalt Napok Badacsonytördemicen  

A július 4-től 6-ig zajló Bazalt Napok eseménysorozat három napra megtölti a falut zenével, irodalommal, gasztronómiával és művészettel.
Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.