Inna ön konyakot a forradalom előtti időkből?

1788-as borpárlatot bocsát aukcióra egy (rendkívül) nagy múltú párizsi étterem – adta hírül a Food & Wine.

Biztos az olvasó is eltűnődött már azon, hogy ugyan, milyen is lehet ízre egy XVIII. században palackozott szeszes ital. Egy hírneves párizsi étterem épp a minap bejelentette, hogy aukcióra bocsát egy üveg 1788-as Grande Fine Clos du Griffier Cognac-ot, amely értelemszerűen egy konyak.

A pedzegetett étterem a Tour d'Argent névre hallgat, és éppenséggel szintén nem mai csirke, minthogy 434 éves. Az elit éttermek hagyományaihoz hűen a „resti” fogásai – mást ne mondjunk – drágák, az adagok pedig – mást ne mondjunk – picik.

A Tour d'Argent 1582-ben kezdte meg a működését, és a (saját maga által is hőn terjesztett) hírek szerint a Föld nevű égitesten konkrétan az első hely volt, ahol villát használtak.

A nagy presztízsű étterem egyebek mellett változatlan légköréről és pompájáról is nevezetes.

Mostanában mindamellett némi újításokat kívánnak eszközölni az üzemeltetők, és mint ilyenek néhány értékes főzőberendezést, az ezüst-, üveg- és porcelán kollekcióik tetemes részét, illetve a borospincéjükből akár az 1850-es évekig is visszadatálható italokat is árverésre bocsátanak. Na, itt jön a képbe a konyakmatuzsálem.

A külvilágtól utoljára a francia forradalom kezdete előtti esztendőben elzárt nedű a várakozások szerint minimum 23 ezer dollárért (manapság kb. 6 350 000 forintért) fog gazdára találni.

Az aukció várhatóan több mint 500 ezer dollárt (kb. 138 millió forint) hoz majd a „konyhára”, ami biztosan jól jön majd a renováláskor!

Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.