Biztos az olvasó is eltűnődött már azon, hogy ugyan, milyen is lehet ízre egy XVIII. században palackozott szeszes ital. Egy hírneves párizsi étterem épp a minap bejelentette, hogy aukcióra bocsát egy üveg 1788-as Grande Fine Clos du Griffier Cognac-ot, amely értelemszerűen egy konyak.
A pedzegetett étterem a Tour d'Argent névre hallgat, és éppenséggel szintén nem mai csirke, minthogy 434 éves. Az elit éttermek hagyományaihoz hűen a „resti” fogásai – mást ne mondjunk – drágák, az adagok pedig – mást ne mondjunk – picik.
A Tour d'Argent 1582-ben kezdte meg a működését, és a (saját maga által is hőn terjesztett) hírek szerint a Föld nevű égitesten konkrétan az első hely volt, ahol villát használtak.
A nagy presztízsű étterem egyebek mellett változatlan légköréről és pompájáról is nevezetes.
Mostanában mindamellett némi újításokat kívánnak eszközölni az üzemeltetők, és mint ilyenek néhány értékes főzőberendezést, az ezüst-, üveg- és porcelán kollekcióik tetemes részét, illetve a borospincéjükből akár az 1850-es évekig is visszadatálható italokat is árverésre bocsátanak. Na, itt jön a képbe a konyakmatuzsálem.
A külvilágtól utoljára a francia forradalom kezdete előtti esztendőben elzárt nedű a várakozások szerint minimum 23 ezer dollárért (manapság kb. 6 350 000 forintért) fog gazdára találni.
Az aukció várhatóan több mint 500 ezer dollárt (kb. 138 millió forint) hoz majd a „konyhára”, ami biztosan jól jön majd a renováláskor!
Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám
Forrás: Élelmiszer online