Itt a vége: megtiltják az energiaitalok fogyasztását 18 év alatt

Tizennyolc év alattiaknak tilos lesz energiaitalt eladni – erről tárgyalt csütörtökön a parlament. A kormánypárti – KDNP-s – javaslattal ezúttal mindenki egyetértett, így amikor majd a szavazásra kerül a sor, az eredmény biztos: a jövőben a 18 év alattiak nem vehetnek energiaitalokat.

Mint arról mi is hírt adtunk korábban, Nacsa Lőrinc (KDNP) az előterjesztők nevében közölte: javaslatuk szerint a tizennyolc évesnél fiatalabbaknak tilos lenne energiaitalt eladni. Ehhez módosulna a fogyasztóvédelmi törvény, így az ilyen italok abba a kategóriába kerülnének, amelyben például az alkohol vagy a szexuális tartalmú termékek vannak.

Energiaitalok / Forrás: pixabay
Energiaitalok / Forrás: pixabay

 

A javaslatot azzal indokolta, hogy növekszik a gyerekek között az energiaitalt fogyasztók aránya,

a fiatalok többsége divatosnak tartja az energiaitalokat, és szinte sportitalként fogyasztja ezeket.

Hozzátette: az elmúlt években több száz olyan eset volt, amikor energiaital túlfogyasztása miatt 12 és 18 év közötti fiatalok, többségében fiúk szorultak orvosi ellátásra.

Jelezte azt is, számos uniós és magyar orvosi tanulmány mutatta ki, hogy a fejlődő szervezetre káros a túlzott koffein- és cukorbevitel. Megjegyezte: az energiaital szövetség is megerősítette azt a kutatási eredményt, amely szerint a gyermekeknek nem ajánlott koffeint fogyasztani.

A Fidesz és a KDNP támogatta a javaslatot, és ebben a kérdésben az ellenzéki pártok is egyetértettek.

MTI

 


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.