Itt a Nespresso párbaj nyertes receptje!

A Nespresso Kávépárbaj során nyolc magyar gasztroblogger csapott össze, a rajongók pedig a Facebookon választották ki a győztest. A rántotthús wokban bloggere, Szilágyi Balázs nyerte a Nespresso facebook oldalán indított kávépárbajt.

A júliusban 8 gasztroblogger meghívásával indult megmérettetés során a versenyzők tiszta eredetű (Pure Origin) Grand Cru kávéőrleményeket kaptak, melyek felhasználásával kellett új, izgalmas kávérecepteket alkotniuk. A Nespresso Kávépárbaj 4 elődöntőjében egy-egy gasztroblogger páros csapott össze az adott termőterületről származó kávéőrleményből készült kávéreceptjével a Nespresso magyarországi Facebook oldalán. Az Ízhuszár és a Rántotthús wokban bloggerei Indriya from India kávé alapú recepttel versenyeztek, a Mézes Élet és az Ízmester írói Rosabaya de Colombia recepttel neveztek, az Ízharmónikus és Mirelle konyhája Dulsao do Brasil kávéból készült alkotásokkal mérték össze tudásukat, az „Az vagy, amit meg(t)eszel” blog készítője pedig HahoPihe konyhájával szállt ringbe Bukeela ka Ethiopia kávé alapú italokkal. A bloggerek saját oldalukon is népszerűsítették kávé alapú receptjeiket.

A Nespresso rajongók július 27-től augusztus 14-ig választhatták ki, azt, hogy a párbajokból egy-egy fordulóban kik kerüljenek ki győztesként, így szűkült a mezőny nyolcról négy főre. A döntőbe Hahopihe konyhája blog írója, Pécsi-Kincses Regina jutott csokoládés mogyoró Latte mézkaramellel receptjével, a harmadik fordulóból pedig Hédi, az Ízharmonikus blog szerzője jutott tovább Mogyoróvajas-vaníliafagylaltos jegeskávéjával, valamint a második forduló nyertese a Mézesélet blog alkotója, Békefi Adél "Jeges-karamellás Rosabaya de Colombia" nevet viselő kávékülönlegességével. A végső nyertes pedig az első fordulóból is győztesen kikerülő Szilágyi Balázs, aki a Rántotthús wokban című blogot jegyzi és Illatos-aromás jegeskávéval nevezett, amit krémes fagylalttal és tejszínhabbal ízesített az alábbi recept szerint:

Hozzávalók:

2 db Nespresso Indriya kávékapszula

1 gombóc (4 dkg) kókusz fagyi

1 gombóc (4 dkg) vanília fagyi

40 ml sűrű kókusztej

30 ml tej

1 db zöld kardamom mag

20 db koriandermag 1/8 tk.

(0,6 ml) őrölt fahéj

2 g vanília kivonat

1 tk. juharszirup + kevés a díszítéshez

2-3 db jégkocka Fahéjas cukor őrlemény

pirított kókusz chips a díszítéshez

A kókusz chipset pirítsuk meg enyhén, maximum 1 percig, nehogy odaégjen, majd tegyük félre. Őröljük finomra a kardamom magját és a koriandert, adjuk hozzá a fahéjat. Tegyük félre a fűszereket is. Botmixerrel habosítsuk egy bögrében a kétféle fagyit, a kókusztejet és a tejet. Ezt is tegyük egy kicsit félre. Főzzük le a két kávét egy külön bögrébe, de nem abba, amelyikben fel fogjuk szolgálni. Keverjük bele a kávéba a fűszereket, a vanília kivonatot, a juharszirupot. Egy 3,5 dl-es üvegpohárba tegyünk 2-3 db jégkockát, és öntsük rá a kávét. Óvatosan öntsük rá a habos fagyikeveréket. A kétféle réteg nem fog teljesen különválni, de azért figyeljünk rá, hogy teljesen össze se keveredjenek. Díszítsük tejszínhabbal, fahéjas cukor őrleménnyel, a pirított kókusz chips-szel és juharsziruppal.

Balázs műkedvelő szakács, három gyermekes apuka és férj, sohasem tanult főzni, de szeret és teszi gyakran a családja örömére. Szereti látni, hogy valami - értsd: az étel alapanyaga – a keze alatt teljesen átalakul. Szereti megenni, amit főzött és ételeivel másoknak is örömet okozni. Célja, hogy megismertesse olvasóival különböző nemzetek egyszerű, de autentikus ételeit, ezáltal hozzájáruljon ahhoz, hogy a magyar háztartásokban változatosabb legyen a gasztronómia.

A nyertes gasztroblogger egy 300 000 forint értékű utazási utalványt nyert, a szavazásban résztvevők között a Nespresso egy Nespresso Pixie Clips kávégépet sorsolt ki. A Nespresso nem először dolgozik együtt bloggerekkel, ugyanis tavaly tíz bloggert hívott meg #CoffeeChallenge nevű receptversenyére, melynek során a versenyzők egy gondosan összeállított fűszer és kávé kapszula csomagot kaptak, ezeket a hozzávalókat és persze saját ötleteiket kellett felhasználniuk egyedi receptjeikhez. Az inspirációt akkor három féle Nespresso Grand Cru őrlemény szolgáltatta, valamint olyan különleges és hétköznapi fűszereket is fel kellett használni, mint például szegfűszeg, kardamom, citrombors, narancsvirágvíz és szerecsendió-virág, vagy kakaópor és narancs.

 

Forrás: Vendég & Hotel Online


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.