Itt a Nespresso párbaj nyertes receptje!

A Nespresso Kávépárbaj során nyolc magyar gasztroblogger csapott össze, a rajongók pedig a Facebookon választották ki a győztest. A rántotthús wokban bloggere, Szilágyi Balázs nyerte a Nespresso facebook oldalán indított kávépárbajt.

A júliusban 8 gasztroblogger meghívásával indult megmérettetés során a versenyzők tiszta eredetű (Pure Origin) Grand Cru kávéőrleményeket kaptak, melyek felhasználásával kellett új, izgalmas kávérecepteket alkotniuk. A Nespresso Kávépárbaj 4 elődöntőjében egy-egy gasztroblogger páros csapott össze az adott termőterületről származó kávéőrleményből készült kávéreceptjével a Nespresso magyarországi Facebook oldalán. Az Ízhuszár és a Rántotthús wokban bloggerei Indriya from India kávé alapú recepttel versenyeztek, a Mézes Élet és az Ízmester írói Rosabaya de Colombia recepttel neveztek, az Ízharmónikus és Mirelle konyhája Dulsao do Brasil kávéból készült alkotásokkal mérték össze tudásukat, az „Az vagy, amit meg(t)eszel” blog készítője pedig HahoPihe konyhájával szállt ringbe Bukeela ka Ethiopia kávé alapú italokkal. A bloggerek saját oldalukon is népszerűsítették kávé alapú receptjeiket.

A Nespresso rajongók július 27-től augusztus 14-ig választhatták ki, azt, hogy a párbajokból egy-egy fordulóban kik kerüljenek ki győztesként, így szűkült a mezőny nyolcról négy főre. A döntőbe Hahopihe konyhája blog írója, Pécsi-Kincses Regina jutott csokoládés mogyoró Latte mézkaramellel receptjével, a harmadik fordulóból pedig Hédi, az Ízharmonikus blog szerzője jutott tovább Mogyoróvajas-vaníliafagylaltos jegeskávéjával, valamint a második forduló nyertese a Mézesélet blog alkotója, Békefi Adél "Jeges-karamellás Rosabaya de Colombia" nevet viselő kávékülönlegességével. A végső nyertes pedig az első fordulóból is győztesen kikerülő Szilágyi Balázs, aki a Rántotthús wokban című blogot jegyzi és Illatos-aromás jegeskávéval nevezett, amit krémes fagylalttal és tejszínhabbal ízesített az alábbi recept szerint:

Hozzávalók:

2 db Nespresso Indriya kávékapszula

1 gombóc (4 dkg) kókusz fagyi

1 gombóc (4 dkg) vanília fagyi

40 ml sűrű kókusztej

30 ml tej

1 db zöld kardamom mag

20 db koriandermag 1/8 tk.

(0,6 ml) őrölt fahéj

2 g vanília kivonat

1 tk. juharszirup + kevés a díszítéshez

2-3 db jégkocka Fahéjas cukor őrlemény

pirított kókusz chips a díszítéshez

A kókusz chipset pirítsuk meg enyhén, maximum 1 percig, nehogy odaégjen, majd tegyük félre. Őröljük finomra a kardamom magját és a koriandert, adjuk hozzá a fahéjat. Tegyük félre a fűszereket is. Botmixerrel habosítsuk egy bögrében a kétféle fagyit, a kókusztejet és a tejet. Ezt is tegyük egy kicsit félre. Főzzük le a két kávét egy külön bögrébe, de nem abba, amelyikben fel fogjuk szolgálni. Keverjük bele a kávéba a fűszereket, a vanília kivonatot, a juharszirupot. Egy 3,5 dl-es üvegpohárba tegyünk 2-3 db jégkockát, és öntsük rá a kávét. Óvatosan öntsük rá a habos fagyikeveréket. A kétféle réteg nem fog teljesen különválni, de azért figyeljünk rá, hogy teljesen össze se keveredjenek. Díszítsük tejszínhabbal, fahéjas cukor őrleménnyel, a pirított kókusz chips-szel és juharsziruppal.

Balázs műkedvelő szakács, három gyermekes apuka és férj, sohasem tanult főzni, de szeret és teszi gyakran a családja örömére. Szereti látni, hogy valami - értsd: az étel alapanyaga – a keze alatt teljesen átalakul. Szereti megenni, amit főzött és ételeivel másoknak is örömet okozni. Célja, hogy megismertesse olvasóival különböző nemzetek egyszerű, de autentikus ételeit, ezáltal hozzájáruljon ahhoz, hogy a magyar háztartásokban változatosabb legyen a gasztronómia.

A nyertes gasztroblogger egy 300 000 forint értékű utazási utalványt nyert, a szavazásban résztvevők között a Nespresso egy Nespresso Pixie Clips kávégépet sorsolt ki. A Nespresso nem először dolgozik együtt bloggerekkel, ugyanis tavaly tíz bloggert hívott meg #CoffeeChallenge nevű receptversenyére, melynek során a versenyzők egy gondosan összeállított fűszer és kávé kapszula csomagot kaptak, ezeket a hozzávalókat és persze saját ötleteiket kellett felhasználniuk egyedi receptjeikhez. Az inspirációt akkor három féle Nespresso Grand Cru őrlemény szolgáltatta, valamint olyan különleges és hétköznapi fűszereket is fel kellett használni, mint például szegfűszeg, kardamom, citrombors, narancsvirágvíz és szerecsendió-virág, vagy kakaópor és narancs.

 

Forrás: Vendég & Hotel Online


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.