Itt az Év Bortelmelője

Szőke Mátyás mátrai borász nyerte idén a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2017” címet. Ez a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés. A díj 27 éves történetében először nyert borász a Mátrai borvidékről.

A díjról

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. A verseny szabályzata alapján a legtöbb jelölést kapott borászok közül a Magyar Bor Akadémia tagjai választották ki a 2017-es Év Bortermelője Magyarországon díj nyertesét.

Nemzetközi hírnév a mátrai boroknak

„A bor különleges termék. Lelke van, egyénisége, története és történelme, még a palackban is fejlődik, először szebb lesz, majd bölcsebb, és a végén meghal. A gyümölcs megrothad, a virág elhervad, az étel megromlik - a bor az egyetlen, amely elmúlásában is emberi.”- állítja Szőke Mátyás.

A szakember kiváló boraival és a rengeteg munkával elért szerteágazó életművével méltán érdemelte ki az elismerő címet. Műszaki végzettségű, de szőlőtermelő elődjei révén korán megtanulta, hogyan kell a szőlőt művelni. A 70-es évek óta foglalkozik borkészítéssel, jelenleg egyik fiával, Zoltánnal 35 hektáron gazdálkodnak. Munkássága során rengeteget tett a borvidékért. A hazai borversenyeken szépen szerepelnek borai, kiemelt eredményeihez tartozik, hogy több alkalommal elnyerte a „Mátrai borvidék legszebb vörösbora” címet, kétszer pedig Chardonnay bora Champion díjas lett a VinAgora Nemzetközi Borversenyen. Mátyás sikereiben feleségének is nagy szerepe van, hiszen hosszú évek óta ő kíséri figyelemmel a szőlők gondos megmunkálását.

A Szőke Pincészet kiválóságai

A Szőke Pincészet legkiemelkedőbb borait Chardonnay, Muscat Ottonel, Irsai Olivér, Merlot fajtákból készíti. A hazai borkereskedőkön kívül két nagykereskedő cég a tengerentúlon is forgalmazza boraikat. Mátyás nagyon fontosnak tartja, hogy folyamatosan képezze magát, és figyelemmel kísérje a nagyvilág borszakmai alakulását, trendjeit is. Volt már Új-Zélandon, Dél-Afrikában és Kaliforniában is, ahol Haraszthy Ágoston szőlőbirtoka nagy hatással volt rá.

Hogyan zajlott a verseny?

A Magyar Bor Akadémia 27. alkalommal mozgósította a szőlész-borász és a vendéglátó szakma elitjét, hogy nevezzék meg az Év Bortermelője díjra legérdemesebbeket. A több, mint 600 megszólított borász, borszakíró, szakértő, oktató, étteremvezető, sommelier és chef közel fele élt a lehetőséggel, és küldte el jelölését. Minden felkért szakember 3 bortermelőt jelölhetett a címre, hogy több szempontot is figyelembe vehessen, amikor favoritjait kiválasztja. Az összesített szavazatok alapján a legtöbb jelölést kapott borászok mellett, a korábbi évek gyakorlatának megfelelően, az Év Bortermelője díj korábbi győztesei közösen is megnevezhettek egy személyt, aki mindenképpen bekerült a végső győzelemre esélyesek közé.

A válogatott

A jelölések feldolgozása után holtverseny alakult ki, így az általában megszokott öt jelölt helyett idén eggyel több kiváló bortermelő vágott neki a megmérettetés utolsó körének: Borbély Tamás (Badacsonyi borvidék), Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék), Jásdi István (Balatonfüred-Csopaki borvidék), Koch Csaba (Hajós-Bajai borvidék), ifj. Szepsy István (Tokaji borvidék), és Szőke Mátyás (Mátrai borvidék).

Zilai Zoltán, a Magyar Borakadémia elnöke beszédében kiemelete, hogy külön érdekesség idén, hogy a hat jelöltből három a Balatoni borrégióból érkezett ráadásul második generációs jelöltek is vannak a borászok között, hiszen két korábbi Év Bortermelője (Szepsy István és az azóta elhunyt Figula Mihály) fia is a díj jelöltjei közé kerültek. A szavazatokról pedig elárulta, hogy igen egyenletesen oszlottak el a 6 borász között, mindenki kapott bőven szavazatot, tehát arra érdemes jelöltek voltak.

"Mindenhol a magyar bort képviseltem, nem csak a sajátunkat. Mátraalja még mindig a legnagyobb szőlőterület és a legkisebb hírnevű." Az esemény sajtótájékoztatóján a 2012-es Merlot bemutatásánál elmesélte, hogy a mai ízlés inkább a bársonyosabb kevésbé erős barikkolt ízvilág. Szőke Mátyás szerint a borvidéken két-három éve jönnek ki az új nevek, de nekik sokkal nehezebb lesz a piacra bekerülniük. A borász úgy véli, hogy a folyamatos minőséget nagyon nehéz biztosítani. Emellett örül neki, hogy végre lesz Mátraalján is Év borásza és bízik benne, hogy az új borászatok is előbb utóbb elnyerik méltó helyüket.

Forrás: Vendég&Hotel Online


Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.