Jakabffy fekete dossziéja

A hóna alatt mindig mindenhová magával vitte, ebben volt összes munkája, feladata, az élete. A dosszié ma is meg van, csak Jakabffy László élete tűnt el mögüle 2017. december 22-én. Barátai, kollégái, tanítványai most rá emlékeznek: egy ízléses, mértéktartó és mértékadó könyv formájában.

"Jó, hogy nem emlékkönyv, hanem egy mértéktartó szép kiadvány készült, ami akár kötelező olvasmány is lehetne a szakma számára", e szavakkal nyitotta meg március 6-án, a rendezvénynek helyet adó Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (MKVM) igazgatója, Kiss Imre a könyv bemutatóját.

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke hozzátette, Az Ízvezető című kiadvány gondolata tulajdonképpen Jakabffy temetését követően fogalmazódott meg mindannyiukban, azaz a kötet készítőiben, hiszen tudták, valamilyen emléket mindenképpen kellene állítani egy ilyen nagy tudású, a gasztronómiáért, a hazai minőségi vendéglátásért élő-haló, és utolsó pillanatáig dolgozó szakember emlékének megőrzése érdekében. Alapítványt indítsanak el? Emléktáblát avassanak? Végül megszületett a döntés: inkább egy olyan könyv szülessen, amelyben kollégái, barátai, pályatársai, tanítványai és a családja mesélnek róla, amelyből mindenki megismerheti és tanulhat abból, hogyan kell egész életen át alázattal egy imádott, gyönyörű pályát szolgálni.

A könyv készítői közül - aki egyben az alapgondolat kitalálója - Gyimesi Zsuzsanna újságíró-főszerkesztő bevallotta, sokszor gondolt a kiadvány készítése, szerkesztése közben arra, Jakabffy László tulajdonképpen halálával készítette elő ezt a munkát, mert arra ösztönözte a készítőket, hogy személyes és szakmai élete, munkássága bemutatásával példát mutasson az eljövendő nemzedéknek is - nemcsak azoknak, akik személyesen ismerték. Neki adta át különben az özvegy, Jakabffy Glória, azt a fekete dossziét, amelyben minden aktuális munkáját, feladatát tartotta, amelyekhez feljegyzéseket tűzött, amelyben adatokat, időpontokat, névjegyeket tárolt, és amelyből látszott, utolsó pillanatáig a munkáira koncentrált.

Csiki Sándor, az ismert gasztroblogger és szakértő, aki a könyv interjúinak jelentős részét írta, szintén felszólalt a könyv bemutatóján, ő azt mondta, Jakabffy az ércnél maradandóbb művet alkotott. 

xxx

Ehhez csak azt tehetjük hozzá, alakja, az utána maradt űr pont ezért pótolhatatlan. Bár ilyen szép és tartalmas kiadványok megjelenésével kis ideig legalább azt érezhetjük, hogy továbbra is itt van velünk, csak épp kiszaladt a kocsijához, mert ott felejtette az anyósülésen a munkákkal tele, tömött fekete dossziéját.

 

Forrás: turizmusonline.hu / fotók: Bakcsy Árpád


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.