Jakabffy fekete dossziéja

A hóna alatt mindig mindenhová magával vitte, ebben volt összes munkája, feladata, az élete. A dosszié ma is meg van, csak Jakabffy László élete tűnt el mögüle 2017. december 22-én. Barátai, kollégái, tanítványai most rá emlékeznek: egy ízléses, mértéktartó és mértékadó könyv formájában.

"Jó, hogy nem emlékkönyv, hanem egy mértéktartó szép kiadvány készült, ami akár kötelező olvasmány is lehetne a szakma számára", e szavakkal nyitotta meg március 6-án, a rendezvénynek helyet adó Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (MKVM) igazgatója, Kiss Imre a könyv bemutatóját.

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke hozzátette, Az Ízvezető című kiadvány gondolata tulajdonképpen Jakabffy temetését követően fogalmazódott meg mindannyiukban, azaz a kötet készítőiben, hiszen tudták, valamilyen emléket mindenképpen kellene állítani egy ilyen nagy tudású, a gasztronómiáért, a hazai minőségi vendéglátásért élő-haló, és utolsó pillanatáig dolgozó szakember emlékének megőrzése érdekében. Alapítványt indítsanak el? Emléktáblát avassanak? Végül megszületett a döntés: inkább egy olyan könyv szülessen, amelyben kollégái, barátai, pályatársai, tanítványai és a családja mesélnek róla, amelyből mindenki megismerheti és tanulhat abból, hogyan kell egész életen át alázattal egy imádott, gyönyörű pályát szolgálni.

A könyv készítői közül - aki egyben az alapgondolat kitalálója - Gyimesi Zsuzsanna újságíró-főszerkesztő bevallotta, sokszor gondolt a kiadvány készítése, szerkesztése közben arra, Jakabffy László tulajdonképpen halálával készítette elő ezt a munkát, mert arra ösztönözte a készítőket, hogy személyes és szakmai élete, munkássága bemutatásával példát mutasson az eljövendő nemzedéknek is - nemcsak azoknak, akik személyesen ismerték. Neki adta át különben az özvegy, Jakabffy Glória, azt a fekete dossziét, amelyben minden aktuális munkáját, feladatát tartotta, amelyekhez feljegyzéseket tűzött, amelyben adatokat, időpontokat, névjegyeket tárolt, és amelyből látszott, utolsó pillanatáig a munkáira koncentrált.

Csiki Sándor, az ismert gasztroblogger és szakértő, aki a könyv interjúinak jelentős részét írta, szintén felszólalt a könyv bemutatóján, ő azt mondta, Jakabffy az ércnél maradandóbb művet alkotott. 

xxx

Ehhez csak azt tehetjük hozzá, alakja, az utána maradt űr pont ezért pótolhatatlan. Bár ilyen szép és tartalmas kiadványok megjelenésével kis ideig legalább azt érezhetjük, hogy továbbra is itt van velünk, csak épp kiszaladt a kocsijához, mert ott felejtette az anyósülésen a munkákkal tele, tömött fekete dossziéját.

 

Forrás: turizmusonline.hu / fotók: Bakcsy Árpád


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.