Jakabffy fekete dossziéja

A hóna alatt mindig mindenhová magával vitte, ebben volt összes munkája, feladata, az élete. A dosszié ma is meg van, csak Jakabffy László élete tűnt el mögüle 2017. december 22-én. Barátai, kollégái, tanítványai most rá emlékeznek: egy ízléses, mértéktartó és mértékadó könyv formájában.

"Jó, hogy nem emlékkönyv, hanem egy mértéktartó szép kiadvány készült, ami akár kötelező olvasmány is lehetne a szakma számára", e szavakkal nyitotta meg március 6-án, a rendezvénynek helyet adó Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (MKVM) igazgatója, Kiss Imre a könyv bemutatóját.

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke hozzátette, Az Ízvezető című kiadvány gondolata tulajdonképpen Jakabffy temetését követően fogalmazódott meg mindannyiukban, azaz a kötet készítőiben, hiszen tudták, valamilyen emléket mindenképpen kellene állítani egy ilyen nagy tudású, a gasztronómiáért, a hazai minőségi vendéglátásért élő-haló, és utolsó pillanatáig dolgozó szakember emlékének megőrzése érdekében. Alapítványt indítsanak el? Emléktáblát avassanak? Végül megszületett a döntés: inkább egy olyan könyv szülessen, amelyben kollégái, barátai, pályatársai, tanítványai és a családja mesélnek róla, amelyből mindenki megismerheti és tanulhat abból, hogyan kell egész életen át alázattal egy imádott, gyönyörű pályát szolgálni.

A könyv készítői közül - aki egyben az alapgondolat kitalálója - Gyimesi Zsuzsanna újságíró-főszerkesztő bevallotta, sokszor gondolt a kiadvány készítése, szerkesztése közben arra, Jakabffy László tulajdonképpen halálával készítette elő ezt a munkát, mert arra ösztönözte a készítőket, hogy személyes és szakmai élete, munkássága bemutatásával példát mutasson az eljövendő nemzedéknek is - nemcsak azoknak, akik személyesen ismerték. Neki adta át különben az özvegy, Jakabffy Glória, azt a fekete dossziét, amelyben minden aktuális munkáját, feladatát tartotta, amelyekhez feljegyzéseket tűzött, amelyben adatokat, időpontokat, névjegyeket tárolt, és amelyből látszott, utolsó pillanatáig a munkáira koncentrált.

Csiki Sándor, az ismert gasztroblogger és szakértő, aki a könyv interjúinak jelentős részét írta, szintén felszólalt a könyv bemutatóján, ő azt mondta, Jakabffy az ércnél maradandóbb művet alkotott. 

xxx

Ehhez csak azt tehetjük hozzá, alakja, az utána maradt űr pont ezért pótolhatatlan. Bár ilyen szép és tartalmas kiadványok megjelenésével kis ideig legalább azt érezhetjük, hogy továbbra is itt van velünk, csak épp kiszaladt a kocsijához, mert ott felejtette az anyósülésen a munkákkal tele, tömött fekete dossziéját.

 

Forrás: turizmusonline.hu / fotók: Bakcsy Árpád


Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?