János-napi borszentelés

János napja a borászok egyik legfontosabb egyházi ünnepe. Ilyenkor ugyanis a bortermelők hálát adnak az idei termésért és kérik Isten áldását munkájukra. Magyarországon az 1400-as évek végétől vannak emlékek a János-napi borszentelésről.

Közel kétszáz környékbeli gazda hozta el egy-egy üveg borát a János-napi áldásra a pannonhalmi főapátságba. Várszegi Asztrik főapát elmondta: minden évben együtt adnak hálát a borászokkal a termésért.

„Ez elsősorban Istennek szól, és aztán utána megköszönjük egymásnak, azt a munkát, amit a közös jóért, a borért mindannyian végeztünk. Úgyhogy borászok, borivók, hálatelt szívvel jöttek ide most” - fogalmazott a pannonhalmi főapát.

A 670 hektáron elterülő pannonhalmi borvidéken az elmúlt években több mint 200 hektár szőlőt telepítettek újra.
Esztergomban zászlós felvonulással érkeztek a környék borlovagrendjei a főszékesegyházba. Sokan jöttek a határon túlról is.

„Mi a zászlós borunkkal jöttünk el. Erről azt kell tudni, hogy nekünk a borrendünk a határon átnyúlik. Olyan szőlőfajtákból készülő bort kellett választani, ami a szlovák oldalon és Magyarországon is megterem és így választottuk a királyleánykát” – mondta Nyergesi Rezső, a Vinum Ister-Granum Regionis Borlovagrend nagymestere.

A hagyomány szerint a János napon megáldott bort ünnepi alkalmakkor kell elővenni: például ha új házat építettek, akkor a négy sarkához öntöttek a borból, hogy a családon mindig János napi áldás legyen.

„Az ifjú pár a legelső poharat ebből a János napkor megáldott borból itta, ezért is, hogy ez a szeretet, amivel János szeretet tanítvány annyit írt és tanúságot tett, ez a szeretet töltse be az ifjú párnak az egész életét” – fogalmazott Székely János, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke.

Balatonlellén hetedszer gyűltek össze borszentelésre a dél-balatoni borosgazdák.

A Magyar Bor Akadémia elnöke az ünnepségen azt mondta, hogy az újbor születésének folyamata az emberi létet szimbolizálja. Szent János-napi borokra a szokások szerint idén is nemzeti színű szalaggal átkötött címke került.

Forrás: Híradó / MTI


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.