János-napi borszentelés

János napja a borászok egyik legfontosabb egyházi ünnepe. Ilyenkor ugyanis a bortermelők hálát adnak az idei termésért és kérik Isten áldását munkájukra. Magyarországon az 1400-as évek végétől vannak emlékek a János-napi borszentelésről.

Közel kétszáz környékbeli gazda hozta el egy-egy üveg borát a János-napi áldásra a pannonhalmi főapátságba. Várszegi Asztrik főapát elmondta: minden évben együtt adnak hálát a borászokkal a termésért.

„Ez elsősorban Istennek szól, és aztán utána megköszönjük egymásnak, azt a munkát, amit a közös jóért, a borért mindannyian végeztünk. Úgyhogy borászok, borivók, hálatelt szívvel jöttek ide most” - fogalmazott a pannonhalmi főapát.

A 670 hektáron elterülő pannonhalmi borvidéken az elmúlt években több mint 200 hektár szőlőt telepítettek újra.
Esztergomban zászlós felvonulással érkeztek a környék borlovagrendjei a főszékesegyházba. Sokan jöttek a határon túlról is.

„Mi a zászlós borunkkal jöttünk el. Erről azt kell tudni, hogy nekünk a borrendünk a határon átnyúlik. Olyan szőlőfajtákból készülő bort kellett választani, ami a szlovák oldalon és Magyarországon is megterem és így választottuk a királyleánykát” – mondta Nyergesi Rezső, a Vinum Ister-Granum Regionis Borlovagrend nagymestere.

A hagyomány szerint a János napon megáldott bort ünnepi alkalmakkor kell elővenni: például ha új házat építettek, akkor a négy sarkához öntöttek a borból, hogy a családon mindig János napi áldás legyen.

„Az ifjú pár a legelső poharat ebből a János napkor megáldott borból itta, ezért is, hogy ez a szeretet, amivel János szeretet tanítvány annyit írt és tanúságot tett, ez a szeretet töltse be az ifjú párnak az egész életét” – fogalmazott Székely János, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke.

Balatonlellén hetedszer gyűltek össze borszentelésre a dél-balatoni borosgazdák.

A Magyar Bor Akadémia elnöke az ünnepségen azt mondta, hogy az újbor születésének folyamata az emberi létet szimbolizálja. Szent János-napi borokra a szokások szerint idén is nemzeti színű szalaggal átkötött címke került.

Forrás: Híradó / MTI


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.