Jövő tavasszal nyithat a kínai Costes

A tervek szerint várhatóan 2020. április elsején nyílik meg a Costes első külföldi egysége, a kínai Hainan szigeten most épülő Ocean Flower Islanden, amely a magyar gasztronómiát mutatja be a világ legnagyobb mesterséges szigetén. Az étteremnyitás részleteiről Gerendai Károly, a Costes tulajdonosa a HoReCa Meetup rendezvényen számolt be.

Mint elmondta, 2 éve vették fel velük a kapcsolatot Kínából a luxus nyaralósziget beruházói, akik a 150 most épülő étterem üzemeltetőit keresték. A különböző építészeti stílusban készülő egységekből 50 a kínai, 50 az ázsiai, további 50 pedig a világ ízeit mutatja be, egy-egy régió képviselőjének tálalásában. A közép-európai térségből pedig a Costes keltette fel figyelmüket, és bár az ajánlat elsőre szinte hihetetlennek hangzott, Károly és csapata repülőre ült, hogy személyesen nézzék meg a helyszínt.

Hainan Kína legdélebbi nyaralóhelye, egyúttal az egyetlen trópusi sziget az országban. Még viszonylag gyéren lakott, az egyharmad Magyarországnyi területen „csak” 9,2 millióan élnek, és évek óta a turizmus az első számú iparág, 2017-ben 66 milliárd dollárnyi bevételt jelentve. 2017-ben 67 millióan látogattak el ide (95 százalékban kínaiak), de az ambiciózus tervek szerint 2020-ra a turisták száma elérheti a 100 milliót, a külföldiek részaránya a 20 százalékot. Mindezen törekvéseket a kínai kormány is támogatja, többek közt a sziget adómentes övezetté tételével, a légitársaságoknak biztosított adókedvezményekkel, de ha valaki csupán Kína ezen részét látogatja, vízumot sem kell kérnie. A szigetre való eljutást két repülőtér biztosítja (de további kettő épül), a gyorsvasút már körbeéri Hainant, és készül a szigetet a szárazfölddel összekötő 15 km hosszú híd is.

 

A világ legnagyobb mesterséges szigete

Hainanon az Evergrande csoport 6400 milliárd dolláros beruházásában épül az Ocean Flower Island, amely méreteiben másfélszerese a dubaji Palm Jumeriah-nak, vagyis alapterülete összesen 8 négyzetkilométer. A 600 építész tervezte komplexum várhatóan jövő április elsején fogadja az első látogatókat. Az itt készülő 7000 luxusvilla szinte azonnal gazdára talált, az apartmanok pedig átszámítva egymillió forintos négyzetméteráron keltek el. A sziget melletti partszakaszon pedig külön város épül az itt dolgozó 100 ezer főnek, kórházakkal, közintézményekkel.

A szigeten 58 szálloda (legalább 4* superior kategóriában, a legnagyobb 5500 szobás) készül 220 ezer vendégnek, 17 filmstúdió, kikötő és World Fairytale Park, vízi világ és hófedte hegy, 5 spa, egy hétcsillagos hotel (amelynek 105 villájában 21 VIP vendég fér el, személyzettel együtt), 108 termes, 16 ezer fő befogadására alkalmas konferenciaközpont, 28 múzeum, 7 templom, botanikus- és állatkert épül. A bevásárlóközpontban 300 bolt található, az éttermek száma pedig 150.

 

Magyar ízek és Vasarely

A Costes itt a nemzetközi konyhákat felvonultató éttermek között kapott helyet, egy velencei gótikus stílusú komplexumban. A kétszintes épületben a vendégtér a földszinten, a konyha, a terasz és a séfasztal az emeleten kap helyet, és összesen 68 főt tudnak egyszerre kiszolgálni. A dizájn modern és letisztult, a magyaros vonalat leginkább a Vasarely-képek jelenítik meg, míg a konyha természetesen a hazai ízeket tálalja majd, magyar séf vezetésével, a Costestől megszokott magas minőségben és family sharing koncepcióban.


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.