Károsak az iskolai ételautomaták?

Az iskolákban található ételautomaták tartalma jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a gyerekek egészségtelenül táplálkozzanak és rossz étkezési szokásokat vegyenek fel – mondták a kutatók. A chipsekkel, édességekkel és üdítőkkel ugyanis nagy mennyiségű cukor jut a fiatalok szervezetébe, amely elősegíti a túlsúly kialakulását - írja a DrInfo.

Amerikai kutatók összesen 152 iskola 5930 diákjának részvételével vizsgálták, hogy hogyan befolyásolják az ételautomaták a kiskorúaknál az élelmiszer választást. Az előzetes felmérések alapján a szakemberek kiderítették, hogy az automaták 83 százalékából csakis alacsony tápértékű dolgokat, chipseket, üdítőket és csokoládét lehetett vásárolni – írja a Journal of Adolescent Health.

Kiderült, hogy abban a kevés iskolában, ahol felállítottak olyan automatákat is, amelyekből gyümölcsöt és zöldséget lehetett venni, a diákok szívesebben választották az egészségesebb élelmiszereket. Azoknak a gyerekeknek azonban, akiknek az iskolájában csak édességet lehetett kapni, eszükbe sem jutott ilyesmit enni.

Igaz, hogy az iskolák elsősorban a nyugodt tanuláshoz biztosítanak megfelelő környezetet, azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy a gyerekek az év nagy részében itt töltik el a legtöbb időt.

Ennek fényében arra is jobban oda kellene figyelni, hogy az egészséges életmód alapjait is megtanítsák nekik – mondta Ronald Ianotti, a tanulmány szerzője. (DrInfo)


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.