Károsak az iskolai ételautomaták?

Az iskolákban található ételautomaták tartalma jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a gyerekek egészségtelenül táplálkozzanak és rossz étkezési szokásokat vegyenek fel – mondták a kutatók. A chipsekkel, édességekkel és üdítőkkel ugyanis nagy mennyiségű cukor jut a fiatalok szervezetébe, amely elősegíti a túlsúly kialakulását - írja a DrInfo.

Amerikai kutatók összesen 152 iskola 5930 diákjának részvételével vizsgálták, hogy hogyan befolyásolják az ételautomaták a kiskorúaknál az élelmiszer választást. Az előzetes felmérések alapján a szakemberek kiderítették, hogy az automaták 83 százalékából csakis alacsony tápértékű dolgokat, chipseket, üdítőket és csokoládét lehetett vásárolni – írja a Journal of Adolescent Health.

Kiderült, hogy abban a kevés iskolában, ahol felállítottak olyan automatákat is, amelyekből gyümölcsöt és zöldséget lehetett venni, a diákok szívesebben választották az egészségesebb élelmiszereket. Azoknak a gyerekeknek azonban, akiknek az iskolájában csak édességet lehetett kapni, eszükbe sem jutott ilyesmit enni.

Igaz, hogy az iskolák elsősorban a nyugodt tanuláshoz biztosítanak megfelelő környezetet, azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy a gyerekek az év nagy részében itt töltik el a legtöbb időt.

Ennek fényében arra is jobban oda kellene figyelni, hogy az egészséges életmód alapjait is megtanítsák nekik – mondta Ronald Ianotti, a tanulmány szerzője. (DrInfo)


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.