Keserű hír: meghalt a csokoládékirály

Pár hete még meghirdette az idei évre új csokoládékurzusait, e hét csütörtökön pedig ezt közölte családja a csokimanufaktúra közösségi oldalán: "A család nevében mély fájdalommal és megrendüléssel tudatjuk, hogy Szántó Tibor csokoládékészítő hosszú betegség után ma éjjel elhunyt.", adta hírűl a hvg.hu.

Szántó Tibor 2007-ben indította el apró, szigetszentmiklósi vállalkozását, mindenekelőtt azzal a céllal, hogy megismertesse a hazai közönséggel az igazi, minőségi, kézműves csokoládét.

Nem csak csokoládét készített, hanem tanított is. "Háromszáz éves spanyol eljárással készít csokoládét másodmagával, kizárólag kézzel, olyan alapanyagokból, amikkel a legnevesebb csokoládéversenyek bírálóit is meglepte" írta róla a hvg.hu "A csokoládék Bugattija szinte titokban készül Szigetszentmiklóson" című cikkében.

Szántó Tibor eredetileg cukrásznak készült, de végül szülei épületgépészeti családi vállalkozásában dolgozott. Később borászatot tanult, és tanulmányútjai során, a 2000-es évek elején többször eljutott Olaszországba. Itt ismerte meg a minőségi csokoládék készítését. Mivel itthon nem talált megfelelő képzést, Belgiumban és Hollandiában tanulta ki a szakmát. Saját manufaktúráját 2006-ban indította.

A csokoládé iránti rajongása nem csak a gyártásban, az oktatásban is megnyilvánult. Hosszú éveken át futó kurzusain több ezren ismerkedhettek meg a csokikészítés fortélyaival, tanfolyamain a laikusok mellett csokikészítők, kereskedők és bolttulajdonosok is tanultak. Háromszáz éves technológiával készülő csokoládéi igazi különlegességnek számítanak Európa-szerte, több terméke komoly díjakat nyert a nemzetközi csokoládéversenyeken.

A gyászjelentést a manufaktúra így zárja: „Bennünk, akik valaha is kóstolták a a csokoládéit vagy hallották őt a csokoládéról beszélni, előadni, fog tovább élni ezután”, írják.

Forrás: hvg.hu/VendégßHotel online


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.