KiBírhatatlanul jó ételek a Kopaszi öböl partján

Akik ismerik és szeretik Bíró Lajos gasztronómiai stílusát és humorát, ismerős elemeket, szójátékokat találhatnak a ZAZIE étlapján – hogy csak a Grab’n Go kínálat Bíróbrod elnevezésű szendvicseit említsük.

Aki ezen a ponton nem fog gyanút, azt az Apám gulyáslevese kápiafrissítővel elnevezésű leves segíti a cél felé, míg eljut Bíró Dániel hortobágyi palacsintájáig, ahol felteheti a kérdést: Bíró Dániel Bíró Lajos fia? Majd, miután végigevett egy három fogásos ebédet, talán az is eszébe jut: néhány év múlva lesznek olyan vendégek, akik azt kérdezik: Bíró Lajos Bíró Dániel apja? - ezúttal a fiatal séftehetséggel beszélgettünk.

 

Édesapádnak azon kívül, hogy több helyen utaltok rá az étlapon, van köze a ZAZIE-hoz?

Bíró Dániel: Nincs, neki hozzám van köze. Tőle tanultam a szakma alapjait, például a gulyáslevest, amit azért így neveztünk el, mert egy az egyben az ő receptúrája alapján készül. Abban, hogy az „Apám gulyáslevese” nevet kapta, benne van a család, a hagyomány és a tisztelet mellett a közös gasztronómiai gondolkodás kifejezése is.

Több receptúráját is használod?

BD: Inkább felhasználom – ötletet merítek, elkészítési módokat próbálok édesapámtól tanulni és ezeket a saját receptjeimben felhasználni.

Korábban a fúziós ételek voltak a kedvenc játéktered, milyen volt beleszokni a magyar konyhába?

BD: Nagyon nehéz volt, akármilyen furcsán hangzik ez egy magyar srác szájából. Első számú mesterem az édesapám, de a szakmai gyökereim inkább francia és az internacionális konyhából erednek: Svájcban tanultam, ott diplomáztam, az ezt követő 8 évben is külföldöm dolgoztam, így alapvetően teljesen más a főzési kultúrám. De már majdnem 4 éve itthon vagyok, sokat főzünk együtt apuval, sokat beszélgetünk róla, úgyhogy egyre jobban kezdek visszatérni a tőle kapott alapokhoz.

Mennyi idő alatt állt össze az étlap, amiről most választhatunk a ZAZIE-ban?

BD: Nagyjából három hónap alatt. Hosszú felkészülés és sok próbafőzés után alakult ki ez a vonal, sokat kísérleteztünk és kóstoltunk a vezetőséggel, a tulajdonosi körrel és Lendvai Levente kollégámmal, aki a tetőn nyíló VIRTU étterem séfje. Szerintem ez egy nagyon szép, jól kidolgozott induló, stabil gerincétlap, amit a vendégek elé teszünk.

Milyen fejlődési irányokat határoztatok meg?

BD: Az a stílus, amit most képviselünk, maximálisan adja azt az irányt, ami mentén haladunk: a gerincétlap évente kétszer változik, őszi-téli és tavaszi-nyári, szezonális kiadásban. Ezen kívül van villásreggeli és grab’n go kínálatunk, ami állandó, a business lunch hetente változik. Amit ezen kívül tervezünk és én nagyon várok, a napi táblás ajánlat – ez nyújt majd számomra egy kis kreatív játékteret.

A desszertek is saját kreációk?

BD: Nem, az előző munkahelyemről jött velem kiváló, szintén fiatal, ám hozzám hasonlóan fanatikus Nagy Gergő kollégám, a tányérdesszertek az ő tudását dicsérik. Nagyon szereti a magyar konyhát, a magyar desszerteket és nagyon kreatívan kezeli, mindemellett tökéletesen meg tudja valósítani a hagyományos ízvilágot is.

Mekkora a stáb?

BD: Összesen tizenhárman vagyunk. Van egy reggeliztető csapat, egy felfőző csapat, a business lunchot és az a’ la carte-ot egy team viszi. Ha megnyit a VIRTU, kicsit átszerveződünk, mert a felfőzést nekik is mi végezzük majd.

Könnyen összeszoktatok?

BD: A csapat 90%-a együtt dolgozott velem a korábbi munkahelyemen, így összeszokott team-ként folytattuk a munkát. De, aki nem onnan jött, az sem ismeretlen: a felfőző séfünk például, Borbély Béla édesapámmal dolgozott 28 évig, születésem óta ismer – nagyon közel állunk egymáshoz mindannyian, olyanok vagyunk, mint egy egymásért dolgozó, nagy család.

Édesapád kóstolta már az étlapot?

BD: Igen, már háromszor járt itt és meglepetésemre tetszett neki, amit megkóstolt. Voltak meglátásai, melyeket megfogadtam.

Egy külföldinek hogyan mutatnád be a ZAZIE konyháját?

BD: Egyszerű és letisztult, őszinte, hamisítatlan magyar konyha.

Forrás: Turizmus Online


Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.
Kibővült a pályázható kocsmák köre

Kibővült a pályázható kocsmák köre 

1000-2000 fő közötti települések lezárt üzleti évvel még nem rendelkező italüzletei is igényelhetik a 3 milliós támogatást.
Megérdemelt helyre került az Év Menedzsere elismerés

Megérdemelt helyre került az Év Menedzsere elismerés 

Egy esemény két helyszínen – a díjazottak között a hazai gasztrovonal elismert képviselője ott volt.
Megvan az idei Év Fagylaltja

Megvan az idei Év Fagylaltja 

2025. május 24-én a hajdúszoboszlói Szent István parkban rendezték az Év fagylaltja verseny döntőjét.
Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen

Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen 

Magyar aranyérem az egyik legrangosabb nemzetközi csokoládé versenyen. És ugyanezen az édes viadalon egy ezüstérmet is odaítéltek a hazai pályázónak.
A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon

A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon 

A május 24-i, szombat esti hatkezes főzés során Dani García és Giorgio Cavicchiolo (Alelí) valamint Varjú Imre (Flava) séfek együtt főznek.
Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal

Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal 

Gasztropárbaj a Michelin-csillagok árnyékában.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.