Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka

Európa tele van híresebbnél híresebb bortermő régiókkal, mint Bordeaux és Toszkána, vagy a mi kitűnő magyar borvidékeink, ahol első osztályú szőlőfajtákat termesztenek. Ezek a szőlőtermő vidékek azonban nem csak ízletes boraikról ismertek, hanem Európa legszebb látnivalóinak is otthont adnak.

A DFDS utazási szakértő és kompüzemeltető vállalat legújabb kutatásában több mint 500 európai szőlőültetvényt elemzett, hogy megtalálja a kontinens leglenyűgözőbb szőlőbirtokát.

Kutatásukban több mint 20 000 Google-véleményt vizsgáltak, amely során olyan kulcsszavakat kerestek a különböző online értékelésekben , mint a „szép” és a „festői”, hogy megállapítsák, melyik borászat kapta a legtöbb elismerő értékelést. Ezen túl megalkottak egy szőlőültetvény-elégedettségi pontszámot is, amely az értékelések hangulatát elemezte, hogy meghatározza a látogatók általános elélgedettségét. Az elégedettség és a szépség pontszámokat végül összeadták, így született meg Európa 10 legszebb szőlőültetvényének rangsora, ahol maximum 100 pontot lehetett szerezni.

Az elemzésben a Horvátország déli részén, Split és Dubrovnik között nagyjából félúton fekvő Vinarija Rizmant találták a legjobb pincészetnek a maga 97,9 pontjával. 

A Štimac család tulajdonában álló Rizman birtokon 23 hektárnyi szőlőtőke található. A területen a dédnagypapa telepítette a legelső szőlőt, és ő volt az, aki elkezdte a családban a szőlőtermesztés több évtizedes hagyományát.

Európa tele van híresebbnél híresebb bortermő vidékkel
Európa tele van híresebbnél híresebb bortermő vidékkel
Fotó: depositphotos

Nem meglepő módon a második és a harmadik helyen két olasz borászat végzett: a Poggio del Moro Boutique Pincészet és a San Giorgio a Lapi Pincészet, amelyek Firenze és Róma között találhatók.

A negyedik helyre egy albán borászat került, Franciaország pedig csak az ötödik helyen jelenik meg a Château de la Crée birtokkal, amelyet szorosan követ az Egyesült Királyságban található English Oak Vineyard.

Íme a 10 legszebb szőlőbirtok:

  1. Vinarija Rizman, Horvátország
  2. Poggio del Moro Boutique Organic Winery, Olaszország
  3. San Giorgio a Lapi, Olaszország
  4. Abaia Borászat, Albánia
  5. Château de la Crée, Franciaország
  6. English Oak Vineyard, Egyesült Királyság
  7. Kastel Sikuli, Horvátország
  8. Quinta do Jalloto, Portugália
  9. Momik WineCube, Örményország
  10. Vitis Borászat, Horvátország

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.