Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka

Európa tele van híresebbnél híresebb bortermő régiókkal, mint Bordeaux és Toszkána, vagy a mi kitűnő magyar borvidékeink, ahol első osztályú szőlőfajtákat termesztenek. Ezek a szőlőtermő vidékek azonban nem csak ízletes boraikról ismertek, hanem Európa legszebb látnivalóinak is otthont adnak.

A DFDS utazási szakértő és kompüzemeltető vállalat legújabb kutatásában több mint 500 európai szőlőültetvényt elemzett, hogy megtalálja a kontinens leglenyűgözőbb szőlőbirtokát.

Kutatásukban több mint 20 000 Google-véleményt vizsgáltak, amely során olyan kulcsszavakat kerestek a különböző online értékelésekben , mint a „szép” és a „festői”, hogy megállapítsák, melyik borászat kapta a legtöbb elismerő értékelést. Ezen túl megalkottak egy szőlőültetvény-elégedettségi pontszámot is, amely az értékelések hangulatát elemezte, hogy meghatározza a látogatók általános elélgedettségét. Az elégedettség és a szépség pontszámokat végül összeadták, így született meg Európa 10 legszebb szőlőültetvényének rangsora, ahol maximum 100 pontot lehetett szerezni.

Az elemzésben a Horvátország déli részén, Split és Dubrovnik között nagyjából félúton fekvő Vinarija Rizmant találták a legjobb pincészetnek a maga 97,9 pontjával. 

A Štimac család tulajdonában álló Rizman birtokon 23 hektárnyi szőlőtőke található. A területen a dédnagypapa telepítette a legelső szőlőt, és ő volt az, aki elkezdte a családban a szőlőtermesztés több évtizedes hagyományát.

Európa tele van híresebbnél híresebb bortermő vidékkel
Európa tele van híresebbnél híresebb bortermő vidékkel
Fotó: depositphotos

Nem meglepő módon a második és a harmadik helyen két olasz borászat végzett: a Poggio del Moro Boutique Pincészet és a San Giorgio a Lapi Pincészet, amelyek Firenze és Róma között találhatók.

A negyedik helyre egy albán borászat került, Franciaország pedig csak az ötödik helyen jelenik meg a Château de la Crée birtokkal, amelyet szorosan követ az Egyesült Királyságban található English Oak Vineyard.

Íme a 10 legszebb szőlőbirtok:

  1. Vinarija Rizman, Horvátország
  2. Poggio del Moro Boutique Organic Winery, Olaszország
  3. San Giorgio a Lapi, Olaszország
  4. Abaia Borászat, Albánia
  5. Château de la Crée, Franciaország
  6. English Oak Vineyard, Egyesült Királyság
  7. Kastel Sikuli, Horvátország
  8. Quinta do Jalloto, Portugália
  9. Momik WineCube, Örményország
  10. Vitis Borászat, Horvátország

Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.