Kiderültek az idei Gundel-díjasok

Idén nyolcadik alkalommal adják át a a hazai vendéglátósok topelismerését, a Gundel Károly-díjat. 16 jelölt közül került ki a három győztes: egy encsi testvérpár és egy fővárosi ismert vendéglátós.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban (MKVM) tartották csütörtökön azt a szakmai tájékoztatót, amelynek során ismertették az idei győzteseket.

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke ismertette a díj múltját, alapításának körülményeit, és szólt a vendéglátós szakma jelenleg is tartó, covid sújtotta nehéz helyzetéről.

Majd dr. Török Róbert igazgató (MKVM) a házigazdák nevében beszélt a most 55 éves múzeum jelentős Gundel-örökségéről, és ismertette milyen programok várják az odalátogatókat.

Utána a Gundel-családot képviselő Gundel János is szót kapott, aki bemutatta azt a migráns-családot (ahogy ő nevezte), ahonnét érkezett. Szót ejtett annak a híres Kis magyar szakácskönyvnek a történetéről is, amit híres nagyapja írt, a könyv kiadásának körülményeiről, és arról, bár már 2 millió példányban kelt el a kiadvány a nagyvilágban 11 nyelven, a híres nagypapa "üzleti érzékének" köszönhetően ebből anyagilag nemigen profitál a család.

Mi a Gundel Károly-díj?

Gundel Károly (1883-1956) ikonikus jelentőségű vendéglős emlékére alapította meg a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) a szakmai szervezetek széles körű bevonásával 2014-ben a Gundel Károly–díjat. Olyan személyek részesülhetnek a díjazásában, akik a magyar vendéglátás területén névadó gasztronómiai munkásságának példaértékű követői.

A díjra az jelölhető, aki a magyar vendéglátás területén kiemelkedően sikeres tevékenységével minimum 25 éve jelen van, feddhetetlen szakmai múlttal és példamutató életúttal rendelkezik, a magyar vendéglátás történelmi hagyományait ápolja és annak megújulása iránt elkötelezettséget érez, a fiatal generáció szakmai fejlődését támogatja, valamint közreműködik a magyar vendéglátás népszerűsítésében. Az elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.

Az Ipartestület a díjazottak nevét minden évben Gundel Károly születésnapján, azaz szeptember 23-án a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban tartott sajtótájékoztatón hozza nyilvánosságra. 

Kik az eddigi díjazottak? 

Kalla Kálmán, Hamvas Zoltán és dr. Draveczky Balázs (posztumusz) – 2014.

Jakabffy László, Garaczi János és Bíró Lajos – 2015.

Vomberg Frigyes és Czubor János (posztumusz) – 2016.

Csapody Balázs – 2017.

Rosenstein Tibor – 2018.

Meskál Tibor, Szulló Szabina - Széll Tamás – 2019.

dr. Csizmadia László és Molnár Attila – 2020.

Ki ítéli oda a díjat? 

13 szakmai szervezet, 3 intézmény delegáltjai,a Gundel Étterem, valamint a Gundel-család képviselője döntenek a jelöltek munkássága alapján az idei díjazottak személyéről. 

És kik kapták idén az elismerést?

A szakmai szervezetek és intézmények konszenzusa alapján az idei díjazottak:

Berkes Gyula – Biarritz Étterem Budapest

Dudás testvérek: Dudás Szabolcs és Szilárd – Anyukám Mondta Étterem, Encs

Idén lesz ünnepélyes díjátadó? 

A kitüntetés átadása a covid-járvány miatt halasztódik, majd a jövő évben megrendezendő MVI Gálaebéden kerül rá sor.

 

Forrás: MVI / Turizmus Online


Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.