Kiderültek az idei Gundel-díjasok

Idén nyolcadik alkalommal adják át a a hazai vendéglátósok topelismerését, a Gundel Károly-díjat. 16 jelölt közül került ki a három győztes: egy encsi testvérpár és egy fővárosi ismert vendéglátós.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban (MKVM) tartották csütörtökön azt a szakmai tájékoztatót, amelynek során ismertették az idei győzteseket.

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke ismertette a díj múltját, alapításának körülményeit, és szólt a vendéglátós szakma jelenleg is tartó, covid sújtotta nehéz helyzetéről.

Majd dr. Török Róbert igazgató (MKVM) a házigazdák nevében beszélt a most 55 éves múzeum jelentős Gundel-örökségéről, és ismertette milyen programok várják az odalátogatókat.

Utána a Gundel-családot képviselő Gundel János is szót kapott, aki bemutatta azt a migráns-családot (ahogy ő nevezte), ahonnét érkezett. Szót ejtett annak a híres Kis magyar szakácskönyvnek a történetéről is, amit híres nagyapja írt, a könyv kiadásának körülményeiről, és arról, bár már 2 millió példányban kelt el a kiadvány a nagyvilágban 11 nyelven, a híres nagypapa "üzleti érzékének" köszönhetően ebből anyagilag nemigen profitál a család.

Mi a Gundel Károly-díj?

Gundel Károly (1883-1956) ikonikus jelentőségű vendéglős emlékére alapította meg a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) a szakmai szervezetek széles körű bevonásával 2014-ben a Gundel Károly–díjat. Olyan személyek részesülhetnek a díjazásában, akik a magyar vendéglátás területén névadó gasztronómiai munkásságának példaértékű követői.

A díjra az jelölhető, aki a magyar vendéglátás területén kiemelkedően sikeres tevékenységével minimum 25 éve jelen van, feddhetetlen szakmai múlttal és példamutató életúttal rendelkezik, a magyar vendéglátás történelmi hagyományait ápolja és annak megújulása iránt elkötelezettséget érez, a fiatal generáció szakmai fejlődését támogatja, valamint közreműködik a magyar vendéglátás népszerűsítésében. Az elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.

Az Ipartestület a díjazottak nevét minden évben Gundel Károly születésnapján, azaz szeptember 23-án a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban tartott sajtótájékoztatón hozza nyilvánosságra. 

Kik az eddigi díjazottak? 

Kalla Kálmán, Hamvas Zoltán és dr. Draveczky Balázs (posztumusz) – 2014.

Jakabffy László, Garaczi János és Bíró Lajos – 2015.

Vomberg Frigyes és Czubor János (posztumusz) – 2016.

Csapody Balázs – 2017.

Rosenstein Tibor – 2018.

Meskál Tibor, Szulló Szabina - Széll Tamás – 2019.

dr. Csizmadia László és Molnár Attila – 2020.

Ki ítéli oda a díjat? 

13 szakmai szervezet, 3 intézmény delegáltjai,a Gundel Étterem, valamint a Gundel-család képviselője döntenek a jelöltek munkássága alapján az idei díjazottak személyéről. 

És kik kapták idén az elismerést?

A szakmai szervezetek és intézmények konszenzusa alapján az idei díjazottak:

Berkes Gyula – Biarritz Étterem Budapest

Dudás testvérek: Dudás Szabolcs és Szilárd – Anyukám Mondta Étterem, Encs

Idén lesz ünnepélyes díjátadó? 

A kitüntetés átadása a covid-járvány miatt halasztódik, majd a jövő évben megrendezendő MVI Gálaebéden kerül rá sor.

 

Forrás: MVI / Turizmus Online


Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.