A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban (MKVM) tartották csütörtökön azt a szakmai tájékoztatót, amelynek során ismertették az idei győzteseket.
Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke ismertette a díj múltját, alapításának körülményeit, és szólt a vendéglátós szakma jelenleg is tartó, covid sújtotta nehéz helyzetéről.
Majd dr. Török Róbert igazgató (MKVM) a házigazdák nevében beszélt a most 55 éves múzeum jelentős Gundel-örökségéről, és ismertette milyen programok várják az odalátogatókat.
Utána a Gundel-családot képviselő Gundel János is szót kapott, aki bemutatta azt a migráns-családot (ahogy ő nevezte), ahonnét érkezett. Szót ejtett annak a híres Kis magyar szakácskönyvnek a történetéről is, amit híres nagyapja írt, a könyv kiadásának körülményeiről, és arról, bár már 2 millió példányban kelt el a kiadvány a nagyvilágban 11 nyelven, a híres nagypapa "üzleti érzékének" köszönhetően ebből anyagilag nemigen profitál a család.
Mi a Gundel Károly-díj?
Gundel Károly (1883-1956) ikonikus jelentőségű vendéglős emlékére alapította meg a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) a szakmai szervezetek széles körű bevonásával 2014-ben a Gundel Károly–díjat. Olyan személyek részesülhetnek a díjazásában, akik a magyar vendéglátás területén névadó gasztronómiai munkásságának példaértékű követői.
A díjra az jelölhető, aki a magyar vendéglátás területén kiemelkedően sikeres tevékenységével minimum 25 éve jelen van, feddhetetlen szakmai múlttal és példamutató életúttal rendelkezik, a magyar vendéglátás történelmi hagyományait ápolja és annak megújulása iránt elkötelezettséget érez, a fiatal generáció szakmai fejlődését támogatja, valamint közreműködik a magyar vendéglátás népszerűsítésében. Az elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Az Ipartestület a díjazottak nevét minden évben Gundel Károly születésnapján, azaz szeptember 23-án a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban tartott sajtótájékoztatón hozza nyilvánosságra.
Kik az eddigi díjazottak?
Kalla Kálmán, Hamvas Zoltán és dr. Draveczky Balázs (posztumusz) – 2014.
Jakabffy László, Garaczi János és Bíró Lajos – 2015.
Vomberg Frigyes és Czubor János (posztumusz) – 2016.
Csapody Balázs – 2017.
Rosenstein Tibor – 2018.
Meskál Tibor, Szulló Szabina - Széll Tamás – 2019.
dr. Csizmadia László és Molnár Attila – 2020.
Ki ítéli oda a díjat?
13 szakmai szervezet, 3 intézmény delegáltjai,a Gundel Étterem, valamint a Gundel-család képviselője döntenek a jelöltek munkássága alapján az idei díjazottak személyéről.
És kik kapták idén az elismerést?
A szakmai szervezetek és intézmények konszenzusa alapján az idei díjazottak:
Berkes Gyula – Biarritz Étterem Budapest
Dudás testvérek: Dudás Szabolcs és Szilárd – Anyukám Mondta Étterem, Encs
Idén lesz ünnepélyes díjátadó?
A kitüntetés átadása a covid-járvány miatt halasztódik, majd a jövő évben megrendezendő MVI Gálaebéden kerül rá sor.
Forrás: MVI / Turizmus Online