Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség szakmai díjait

Öt kategóriában ítélte oda Par Excellence szakmai díjait a Magyar Sommelier Szövetség (Masosz), amely immár ötödik éve díjazza a legjobb magyarországi pincészetet, borkereskedőt, boros éttermet, szakírót, valamint oktatót.

Termelő kategóriában a tokaji Holdvölgy Pincészet nyerte el a Par Excellence díjat. Az indoklás emlékeztet: a birtok 1998-ban kezdte meg tevékenységét, szőlőt jelenleg 26 hektáron művelnek. Első boraikat 2006-ban készítették, termékpalettájuk azóta is a helyi hagyományokra építve, saját stílusjegyekkel jeleníti meg a borvidék egyediségét és gazdagságát. Boraik számos jó nevű külföldi étterem itallapját is gazdagítják, valamint jelentős nemzetközi versenyeken nyernek aranyérmeket.

Kereskedő kategóriában a díjazott a Radovin. A jelenleg négy fővárosi üzlettel működő borkereskedés 2001 óta részese a forgalmazásnak, amikor megnyitotta hűvösvölgyi egységét. Azóta választéka folyamatosan bővül, hazai és külföldi italok széles skáláját kínálva. Vevőik jelenleg tizenkilenc ország borai közül választhatnak, ezek mellé üzleteikben falatokat is kínálnak, valamint kávézni is lehet - áll a méltatásban.

Vendéglátó kategóriában a Márga részesült az elismerésben. A csopaki Szent Donát Birtok étterme több mint tíz éve kínál vendégeinek komplett gasztronómiai élményt, szép kilátással a Balatonra. Az ételválaszték kialakításakor a régiós alapanyagokat részesítik előnyben, úgy, hogy a fogások jól harmonizáljanak boraikkal. Több rendezvényt is tartanak azzal a céllal, hogy a környék kultúráját is népszerűsítsék - közölte a Masosz.

Szakíró kategóriában Dékány Tibor, a Bor és Piac magazin szerkesztője lett a díjazott. A zsűri indoklása szerint Dékány Tibor több évtizedes munkássága során elsősorban a szőlőhegyi táj szépségét és a bor varázsát, az ember ezekhez való viszonyát tartotta megjelenítésre fontosnak. Fotóművészként is tevékenykedik, képeivel sok szőlészeti és borászati témájú könyvet illusztrált. Egy felvétele elnyerte a Terroir d'Images nemzetközi verseny nagydíját. Számos szakmai szervezet is soraiba fogadta.

Oktató kategóriában Sárkány Péter nyerte a díjat. Hazai és franciaországi egyetemi végzettségekkel hosszú éveken át folytatott kutatói és szakértői munkát, többek között a BME első élelmiszerminősítő szakmérnökeként és a MÉTE szakosztályi titkáraként. A mai napig sokat zsűrizik nemzetközi borversenyeken. Tudását és gyakorlati tapasztalatait tanfolyamok oktatójaként is hasznosította, írásait rendszeresen közlik szaklapok - méltatták a díjazottat.

A Par Excellence díjban azok a hazai szakemberek részesülhetnek, akik folyamatos magas színvonalú tevékenységükkel eredményesen járulnak hozzá a magyar éttermi kultúra minőségének növeléséhez, különös tekintettel a bor- és italfogyasztás színvonalának javítására, valamint a vonatkozó elméleti és gyakorlati ismeretek széleskörű terjesztésére.

A jelöltekre első körben a szövetség tagjai szavaznak, majd az így összeálló lista alapján az elnökségi tagok hozzák meg az egyhangú döntést. A Par Excellence díj egy plakett, amelyet a díjazottak ünnepélyes keretek között a jövő évi Magyar Sommelier Bajnokság döntőjén vesznek át.


Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.