Kihirdették Magyarország Tortáját és Magyarország Cukormentes Tortáját

A győztes tortákat a mai (keddi) napon az Országházban jelentették be az augusztus 20-i ünnepi programok ismertetésével együtt. A két győztes tortát a nagyközönség először augusztus 18-án, 19-én és 20-án, Budapesten, a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja meg.

12. alkalommal hirdették meg a Magyarország Tortája versenyt, melynek célja, hogy a cukrász szakma tisztelegjen augusztus huszadika, az ország születésnapja előtt. A versenynek van szakmai célja is, ami jelen esetben az, hogy termékfejlesztésre ösztönözze a cukrászokat - mondta Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének társelnöke, majd hozzátette, hogy a versenyre új recepteket várnak, hogy minden évben új magyar sütemények jelenhessenek meg a cukrászdák kínálatában. Az is fontos, hogy a torták ízvilágukban, alapanyag-felhasználásukban köthetőek legyenek Magyarországhoz.

Selmeczi László elmondta, hogy a tortákat szakmai zsűri választja ki 3 fordulós zsűrizési körben. Az első körben még anonim módon versenyeznek a készítők; a második kör, a döntőbe jutott torták kapcsán a zsűri javaslatokat tesz az esetleges további javításokra;a harmadik, utolsó körben derül ki az aktuális év nyertese. 

Az idei győztes nem más, mint a „Komáromi kisleány” lett, melyet a Jánoska Cukrászda cukrásza Sztaracsek Ádám alkotott meg. A cukrászda két tortájával is a döntőbe jutott. A nyertes torta mézes-diós tészta alapú, melyen citromos-gyömbéres körtekompót betétet és vilmoskörtelikőrös étcsokoládét és fahéjas-diós roppanós réteget ölel körbe egy vaníliás-fehércsokoládés mascarpone mousse.

A helyezettek az alábbiak lettek:

1. Jánoska Cukrászda cukrásza Sztaracsek Ádám által megálmodott „Komáromi kisleány”

2. Bergmann Nándor Aranyalma torta (Bergmann cukrászda)

3. Tóth Norbert Mokka torta (Tóth Cukrászda)

A második helyezettről érdemes tudni, hogy két tortával jutott döntőbe, a harmadik helyezett pedig az elmúlt években mindig döntős volt. 

Magyarország Cukormentes Tortája

Idén hetedik alkalommal írta ki az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, melyre az ország bármely cukrászdája és vendéglátó egysége nevezhetett. Bechmann György, a Magyarország cukormentes tortája verseny zsűrijének elnökef elmondta, hogy a 2012-ben azzal a céllal született a Magyarország Cukormentes Tortája verseny, hogy akik egészségi okokból vagy egyéb megfontolásból nem fogyasztanak cukrot, azok is fogyaszthassanak jó minőségű, magas színvonalon elkészített süteményt. A cukrászok a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistából válogathattak. 

Ez a tortaverseny időben és tematikusan párhuzamosan folyik a Magyarország tortája versennyel. A legfontosabb különbség az, hogy dietetikusok figyelik a szénhzidráttarlalmat és a kalóriaértéket. A zsűri 8 tagú: hárman a cukrász szakmát képviselik, ketten dietetikusok, és a zsűrizésbe bevonták a fogyasztóükat is: hárman képviselik őket. Márciusban 21 tortát kóstolt meg a zsűri, 5 tortát engedtek tovább, és ezt az ötöt három műhely készítette. Az áprilisi konzultáció után még lehetett kicsit javítani a recepteken, májusban volt a döntő.

A zsűri magas elvárásainak megfelelő, a Magyarország Cukormentes Tortája 2018-as verseny győztese végül a Budapest Nándori Cukrászda tortája lett, a "Három Kívánság". Ez a torta a zsűri 3 kívánságát már teljesítette: beltartalom tekintetében, magas élvezeti érték tekintetében és dietetikai szempontokat figyelembe véve is teljesültek a kívánságok.

A cukrászda közlése szerint ez egy mandulalisztből és dióból készült piskóta almalében áztatott chiamaggal, tejszínes főzött sárgakrém rögös túróval, citromos, darabos meggy betéttel, meggyes tojásfehérje habfelhőcske díszítéssel. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján egy szelet torta 12,9 g szénhidrátot és 242 kcal-t tartalmaz. A tortát Nándori László aranykoszorús cukrászmester álmodta meg.


A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Tojásválság az USA-ban

Tojásválság az USA-ban 

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának adatai alapján a tojás ára soha nem látott magasságokba emelkedett az elmúlt hónapokban.
Idén is megtartják a Budafoki Pincejárat borral, pezsgővel bélelt programjait

Idén is megtartják a Budafoki Pincejárat borral, pezsgővel bélelt programjait 

Idén bemutatják Budapest Bornegyedének gazdag hagyományait, művészeti értékeit és a pezsgő- és borkultúra új irányvonalait.
Leáldozóban a fine dining népszerűsége, feljövőben a cukrászdák rangja

Leáldozóban a fine dining népszerűsége, feljövőben a cukrászdák rangja 

Sok minden kiderült az egyik vendéglátással, rendezvényszervezéssel és hotelüzemeltetéssel foglalkozó cég megbízására  2024 őszén elkészült kutatásból.
Kávé, költészet, képzőművészet

Kávé, költészet, képzőművészet 

Rendhagyó italbemutató a pesti Dorottya utcai Edison & Jupiter speciality kávézóban.
Százféle fánk a Fánkfesztiválon

Százféle fánk a Fánkfesztiválon 

Karneváli programokkal várják idén is a résztvevőket.
Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón

Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón 

Több mint nyolcvan pincészet kétszáznál is több, furmintból készült borával találkozhat a közönség a 15. Furmint Február Nagy Kóstolón csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában.
Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe

Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe 

Egy 193 éves olasz malom, hagyományok, innováció és egy jó adag magyar szenvedély.
Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt

Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt 

Az a biztos, ami már a tárolókban van.
Valentin-nap a város felett

Valentin-nap a város felett 

Valentin-napi élmények a Matild Palotában.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.