Kihirdették Magyarország Tortáját és Magyarország Cukormentes Tortáját

A győztes tortákat a mai (keddi) napon az Országházban jelentették be az augusztus 20-i ünnepi programok ismertetésével együtt. A két győztes tortát a nagyközönség először augusztus 18-án, 19-én és 20-án, Budapesten, a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja meg.

12. alkalommal hirdették meg a Magyarország Tortája versenyt, melynek célja, hogy a cukrász szakma tisztelegjen augusztus huszadika, az ország születésnapja előtt. A versenynek van szakmai célja is, ami jelen esetben az, hogy termékfejlesztésre ösztönözze a cukrászokat - mondta Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének társelnöke, majd hozzátette, hogy a versenyre új recepteket várnak, hogy minden évben új magyar sütemények jelenhessenek meg a cukrászdák kínálatában. Az is fontos, hogy a torták ízvilágukban, alapanyag-felhasználásukban köthetőek legyenek Magyarországhoz.

Selmeczi László elmondta, hogy a tortákat szakmai zsűri választja ki 3 fordulós zsűrizési körben. Az első körben még anonim módon versenyeznek a készítők; a második kör, a döntőbe jutott torták kapcsán a zsűri javaslatokat tesz az esetleges további javításokra;a harmadik, utolsó körben derül ki az aktuális év nyertese. 

Az idei győztes nem más, mint a „Komáromi kisleány” lett, melyet a Jánoska Cukrászda cukrásza Sztaracsek Ádám alkotott meg. A cukrászda két tortájával is a döntőbe jutott. A nyertes torta mézes-diós tészta alapú, melyen citromos-gyömbéres körtekompót betétet és vilmoskörtelikőrös étcsokoládét és fahéjas-diós roppanós réteget ölel körbe egy vaníliás-fehércsokoládés mascarpone mousse.

A helyezettek az alábbiak lettek:

1. Jánoska Cukrászda cukrásza Sztaracsek Ádám által megálmodott „Komáromi kisleány”

2. Bergmann Nándor Aranyalma torta (Bergmann cukrászda)

3. Tóth Norbert Mokka torta (Tóth Cukrászda)

A második helyezettről érdemes tudni, hogy két tortával jutott döntőbe, a harmadik helyezett pedig az elmúlt években mindig döntős volt. 

Magyarország Cukormentes Tortája

Idén hetedik alkalommal írta ki az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, melyre az ország bármely cukrászdája és vendéglátó egysége nevezhetett. Bechmann György, a Magyarország cukormentes tortája verseny zsűrijének elnökef elmondta, hogy a 2012-ben azzal a céllal született a Magyarország Cukormentes Tortája verseny, hogy akik egészségi okokból vagy egyéb megfontolásból nem fogyasztanak cukrot, azok is fogyaszthassanak jó minőségű, magas színvonalon elkészített süteményt. A cukrászok a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistából válogathattak. 

Ez a tortaverseny időben és tematikusan párhuzamosan folyik a Magyarország tortája versennyel. A legfontosabb különbség az, hogy dietetikusok figyelik a szénhzidráttarlalmat és a kalóriaértéket. A zsűri 8 tagú: hárman a cukrász szakmát képviselik, ketten dietetikusok, és a zsűrizésbe bevonták a fogyasztóükat is: hárman képviselik őket. Márciusban 21 tortát kóstolt meg a zsűri, 5 tortát engedtek tovább, és ezt az ötöt három műhely készítette. Az áprilisi konzultáció után még lehetett kicsit javítani a recepteken, májusban volt a döntő.

A zsűri magas elvárásainak megfelelő, a Magyarország Cukormentes Tortája 2018-as verseny győztese végül a Budapest Nándori Cukrászda tortája lett, a "Három Kívánság". Ez a torta a zsűri 3 kívánságát már teljesítette: beltartalom tekintetében, magas élvezeti érték tekintetében és dietetikai szempontokat figyelembe véve is teljesültek a kívánságok.

A cukrászda közlése szerint ez egy mandulalisztből és dióból készült piskóta almalében áztatott chiamaggal, tejszínes főzött sárgakrém rögös túróval, citromos, darabos meggy betéttel, meggyes tojásfehérje habfelhőcske díszítéssel. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján egy szelet torta 12,9 g szénhidrátot és 242 kcal-t tartalmaz. A tortát Nándori László aranykoszorús cukrászmester álmodta meg.


Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.