12. alkalommal hirdették meg a Magyarország Tortája versenyt, melynek célja, hogy a cukrász szakma tisztelegjen augusztus huszadika, az ország születésnapja előtt. A versenynek van szakmai célja is, ami jelen esetben az, hogy termékfejlesztésre ösztönözze a cukrászokat - mondta Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének társelnöke, majd hozzátette, hogy a versenyre új recepteket várnak, hogy minden évben új magyar sütemények jelenhessenek meg a cukrászdák kínálatában. Az is fontos, hogy a torták ízvilágukban, alapanyag-felhasználásukban köthetőek legyenek Magyarországhoz.
Selmeczi László elmondta, hogy a tortákat szakmai zsűri választja ki 3 fordulós zsűrizési körben. Az első körben még anonim módon versenyeznek a készítők; a második kör, a döntőbe jutott torták kapcsán a zsűri javaslatokat tesz az esetleges további javításokra;a harmadik, utolsó körben derül ki az aktuális év nyertese.
Az idei győztes nem más, mint a „Komáromi kisleány” lett, melyet a Jánoska Cukrászda cukrásza Sztaracsek Ádám alkotott meg. A cukrászda két tortájával is a döntőbe jutott. A nyertes torta mézes-diós tészta alapú, melyen citromos-gyömbéres körtekompót betétet és vilmoskörtelikőrös étcsokoládét és fahéjas-diós roppanós réteget ölel körbe egy vaníliás-fehércsokoládés mascarpone mousse.
A helyezettek az alábbiak lettek:
1. Jánoska Cukrászda cukrásza Sztaracsek Ádám által megálmodott „Komáromi kisleány”
2. Bergmann Nándor Aranyalma torta (Bergmann cukrászda)
3. Tóth Norbert Mokka torta (Tóth Cukrászda)
A második helyezettről érdemes tudni, hogy két tortával jutott döntőbe, a harmadik helyezett pedig az elmúlt években mindig döntős volt.
Magyarország Cukormentes Tortája
Idén hetedik alkalommal írta ki az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, melyre az ország bármely cukrászdája és vendéglátó egysége nevezhetett. Bechmann György, a Magyarország cukormentes tortája verseny zsűrijének elnökef elmondta, hogy a 2012-ben azzal a céllal született a Magyarország Cukormentes Tortája verseny, hogy akik egészségi okokból vagy egyéb megfontolásból nem fogyasztanak cukrot, azok is fogyaszthassanak jó minőségű, magas színvonalon elkészített süteményt. A cukrászok a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistából válogathattak.
Ez a tortaverseny időben és tematikusan párhuzamosan folyik a Magyarország tortája versennyel. A legfontosabb különbség az, hogy dietetikusok figyelik a szénhzidráttarlalmat és a kalóriaértéket. A zsűri 8 tagú: hárman a cukrász szakmát képviselik, ketten dietetikusok, és a zsűrizésbe bevonták a fogyasztóükat is: hárman képviselik őket. Márciusban 21 tortát kóstolt meg a zsűri, 5 tortát engedtek tovább, és ezt az ötöt három műhely készítette. Az áprilisi konzultáció után még lehetett kicsit javítani a recepteken, májusban volt a döntő.
A zsűri magas elvárásainak megfelelő, a Magyarország Cukormentes Tortája 2018-as verseny győztese végül a Budapest Nándori Cukrászda tortája lett, a "Három Kívánság". Ez a torta a zsűri 3 kívánságát már teljesítette: beltartalom tekintetében, magas élvezeti érték tekintetében és dietetikai szempontokat figyelembe véve is teljesültek a kívánságok.
A cukrászda közlése szerint ez egy mandulalisztből és dióból készült piskóta almalében áztatott chiamaggal, tejszínes főzött sárgakrém rögös túróval, citromos, darabos meggy betéttel, meggyes tojásfehérje habfelhőcske díszítéssel. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján egy szelet torta 12,9 g szénhidrátot és 242 kcal-t tartalmaz. A tortát Nándori László aranykoszorús cukrászmester álmodta meg.