Kihirdették Magyarország Tortáját és Magyarország Cukormentes Tortáját

A győztes tortákat a mai (keddi) napon az Országházban jelentették be az augusztus 20-i ünnepi programok ismertetésével együtt. A két győztes tortát a nagyközönség először augusztus 18-án, 19-én és 20-án, Budapesten, a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja meg.

12. alkalommal hirdették meg a Magyarország Tortája versenyt, melynek célja, hogy a cukrász szakma tisztelegjen augusztus huszadika, az ország születésnapja előtt. A versenynek van szakmai célja is, ami jelen esetben az, hogy termékfejlesztésre ösztönözze a cukrászokat - mondta Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének társelnöke, majd hozzátette, hogy a versenyre új recepteket várnak, hogy minden évben új magyar sütemények jelenhessenek meg a cukrászdák kínálatában. Az is fontos, hogy a torták ízvilágukban, alapanyag-felhasználásukban köthetőek legyenek Magyarországhoz.

Selmeczi László elmondta, hogy a tortákat szakmai zsűri választja ki 3 fordulós zsűrizési körben. Az első körben még anonim módon versenyeznek a készítők; a második kör, a döntőbe jutott torták kapcsán a zsűri javaslatokat tesz az esetleges további javításokra;a harmadik, utolsó körben derül ki az aktuális év nyertese. 

Az idei győztes nem más, mint a „Komáromi kisleány” lett, melyet a Jánoska Cukrászda cukrásza Sztaracsek Ádám alkotott meg. A cukrászda két tortájával is a döntőbe jutott. A nyertes torta mézes-diós tészta alapú, melyen citromos-gyömbéres körtekompót betétet és vilmoskörtelikőrös étcsokoládét és fahéjas-diós roppanós réteget ölel körbe egy vaníliás-fehércsokoládés mascarpone mousse.

A helyezettek az alábbiak lettek:

1. Jánoska Cukrászda cukrásza Sztaracsek Ádám által megálmodott „Komáromi kisleány”

2. Bergmann Nándor Aranyalma torta (Bergmann cukrászda)

3. Tóth Norbert Mokka torta (Tóth Cukrászda)

A második helyezettről érdemes tudni, hogy két tortával jutott döntőbe, a harmadik helyezett pedig az elmúlt években mindig döntős volt. 

Magyarország Cukormentes Tortája

Idén hetedik alkalommal írta ki az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, melyre az ország bármely cukrászdája és vendéglátó egysége nevezhetett. Bechmann György, a Magyarország cukormentes tortája verseny zsűrijének elnökef elmondta, hogy a 2012-ben azzal a céllal született a Magyarország Cukormentes Tortája verseny, hogy akik egészségi okokból vagy egyéb megfontolásból nem fogyasztanak cukrot, azok is fogyaszthassanak jó minőségű, magas színvonalon elkészített süteményt. A cukrászok a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistából válogathattak. 

Ez a tortaverseny időben és tematikusan párhuzamosan folyik a Magyarország tortája versennyel. A legfontosabb különbség az, hogy dietetikusok figyelik a szénhzidráttarlalmat és a kalóriaértéket. A zsűri 8 tagú: hárman a cukrász szakmát képviselik, ketten dietetikusok, és a zsűrizésbe bevonták a fogyasztóükat is: hárman képviselik őket. Márciusban 21 tortát kóstolt meg a zsűri, 5 tortát engedtek tovább, és ezt az ötöt három műhely készítette. Az áprilisi konzultáció után még lehetett kicsit javítani a recepteken, májusban volt a döntő.

A zsűri magas elvárásainak megfelelő, a Magyarország Cukormentes Tortája 2018-as verseny győztese végül a Budapest Nándori Cukrászda tortája lett, a "Három Kívánság". Ez a torta a zsűri 3 kívánságát már teljesítette: beltartalom tekintetében, magas élvezeti érték tekintetében és dietetikai szempontokat figyelembe véve is teljesültek a kívánságok.

A cukrászda közlése szerint ez egy mandulalisztből és dióból készült piskóta almalében áztatott chiamaggal, tejszínes főzött sárgakrém rögös túróval, citromos, darabos meggy betéttel, meggyes tojásfehérje habfelhőcske díszítéssel. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján egy szelet torta 12,9 g szénhidrátot és 242 kcal-t tartalmaz. A tortát Nándori László aranykoszorús cukrászmester álmodta meg.


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.