Kóstolj, lazulj, és nem mellesleg itt a Balaton!

Vakkóstolás gasztrobloggerekkel, újságírókkal a zánkai Fészekben.

Rendhagyó, ám mostantól hagyományteremtő célzattal útnak indított programra invitálta a hazai, borhoz értő gasztrobloggereket Magyarország vezető borászata, a Hilltop Neszmély vezetősége és borászai. Pont olyan vakkótolásra szólt a meghívó, amelyet a neszmélyiek saját maguknak is tartanak többször is egy évben saját és más pincészetek borait együtt kóstolva.

Két felhősebb, esősebb időszak közti ablakban, verőfényes napsütéses Balaton köszöntötte a meghívott az újságírókat Keresztury Éva „Fészek” nevű hangulatos, kis, családi jellegű szállodájához tartozó zánkai, part menti éttermében, ahol a kóstolót 2018. október 1-én tartották.

A meghívottakat a vendéglátók nevében Kamocsay Ákos, a Hilltop főborásza köszöntötte, aki többek közt elmondta, egy az egyben megosztják saját kóstolási módjukat. Persze nem derülhet ki idő előtt, hogy melyik a saját boruk a hat kóstolt tétel közül, annyit azért elárult, hogy mindhárom fajta bor esetében ott szerepel közöttük.

A kóstolt fajták: Irsai Olivér, fehér cuvée, chardonnay. A különleges vakkóstoló programot Kamocsay Ákos vezette, és a jelenlévő vendéglátók megállapították, a meghívott gasztrobloggerek nagyon profin illatoltak, kóstoltak, köptek, visszakóstoltak, így állítva fel a maguk rangsorát.

Kóstolt tételek:

Irsai Dubicz Mátrai Irsai Olivér Száraz Fehérbor 12% 750 Ml 1250 Ft

Irsai Nyakas Budai Irsai Olivér Száraz Fehérbor 11,5% 750 ML 1250 Ft

Irsai Hilltop Neszmély Irsai Olivér 0,75L 1190 Ft

Irsai Frittmann Irsai Olivér 2017 1499 Ft

Irsai Szőke Irsai Olivér 2017 Mátra 0,75 L 1729 Ft

Irsai Veszprémi Irsai Olivér 2017 Balatonboglár 0,75 L 1420 Ft

Irsai Bujdosó Balatonboglári Kapitány 2017 1235 Ft

Cuvée Nyakas Aligvárom Száraz Fehérbor 12% 750 Ml 1250 Ft

Cuvée Kamocsay Prémium Ihlet 1490 Ft

Cuvée Kreinbacher Öreg Tőkék Bora 2016 Somló 0,75 2970 Ft

Cuvée Gilvesy Bohém Cuvée 2017 Balaton 0,75 1910 Ft

Cuvée Orsolya Abrakadabra Cuvée 2520 Ft

Cuvée Villa Tolnay Mozaik SB-CH 2016 Balaton 2890 Ft

Chardonnay Béla és Bandi Chardonnay 2017 Balatonfüred-Csopak 0,75 L 2280 Ft

Chardonnay Légli Chardonnay Száraz Fehérbor 14% 0,75 L 2550 Ft

Chardonnay Jásdi Chardonnay 2017 Balatonfüred-Csopak 0,75 L 1640 Ft

Chardonnay Kamocsay Prémium Chardonnay 1490 Ft

Chardonnay Nyakas Budai Chardonnay Száraz Fehérbor 12% 750 Ml 1250 Ft

Chardonnay Pátzay Prémium Chardonnay 2017 3490 Ft

A végeredmény a következő lett: az Irsai esetében az Év Borászának, Szőke Mátyás 2017-es tétele vitte el a pálmát, a Hilltop Irsaija lett a második. A kóstolt fehér házasítások közül a legtöbb szavazatot a neszmélyiek 2015-ben készült Ihlet Cuvée tétele kapta, második helyen Gilvesy Bohém Cuvée-je végzett. A chardonnay-k esetében az ötödiknek kóstolt és a VinAgora legjobb magyar fajtabor címét elhozó 2016-os Kamocsay Prémium Chardonnay került a dobogó tetejére, második pedig a 2017-es Nyakas Budai Chardonnay lett.

Ami még igazán érdekes volt a programban, hogy a vakon kóstolt tételek értékelése során nemcsak az derült ki, ki „lapul” a fekete posztóval letakart palack mögött, hanem a résztvevők megismerhették a kóstolt borok jelenlegi kiskereskedelmi árát is. E téren toronymagasan verte a Hilltop és Kamocsay Prémium a többit, vagyis ár-érték arányban – ami az egyik legfőbb meghatározó a fogyasztó számára a vásárlása során – kimagaslóan jó eredménnyel rendelkeznek a neszmélyiek.

„Nekünk különösen tanulságos volt ez a kóstolás, összegezte az eredményt a vendéglátók nevében Keresztury Éva, a program főszervezője. Hiszen, folytatta, nem saját magunk, a borral folyton foglalkozó szakemberként (és a saját boraink iránt kissé elfogultként) kóstoltunk, hanem az igazi fogyasztó tapasztalatát, döntését kísérhettük figyelemmel, ezért sokkal objektívebb így a kóstolás, mint nálunk, „házon belül”.

A Fészek éttermének séfje, Plangár Sándor és csapata által készített házias ízekben gazdag ebéd zárta a hangulatos, különleges, és a közeljövőben megismételésre váró, jó borokkal bélelt programot.

Előétel: Kacsamáj vörösboros zselével, lilahagyma lekvárral

Leves: Fácán erőleves, fácános betéttel és fürjtojással

Főétel: Kacsacomb lilakáposztával, szilvás krumplikrokettel és házi fügelekvárral

Desszertek: Túrós rétes borsodóval, Gesztenyepüré

 

 


Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni!

Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni! 

40 különleges balatoni ételt kóstolt körbe a Balatoni Kör szakmai előzsűrije, és választotta ki azt a tíz nevezőt, akik bekerültek az Év strandétele verseny döntőjébe.
Tevetej-nagyhatalom lennénk?

Tevetej-nagyhatalom lennénk? 

Ugyanis a magyarországi tevetej feldolgozását tanulmányozás céljából a távoli Csádból egy komplett delegáció érkezett hazánkba.
Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni

Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni 

A Mátra gyönyörű bortermelő vidékén található Ludányi Pincészet tulajdonosával, Ludányi Józseffel beszélgettünk a borászat történetéről és persze borokról.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik

A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik 

2024-ben a Dining Guide Év Fenntartható Étterme a Natura Hill Zebegény.
Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka

Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka 

Egy tanulmány több mint húszezer Google véleményt vizsgált meg, hogy felmérje, mely borászatok találhatók a legfestőibb helyeken.
MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, így tettek 2023-mal kapcsolatban is.
A Top 10  legmenőbb koktélbár

A Top 10 legmenőbb koktélbár 

Mutatjuk az ország legmenőbb koktélbárjait!
Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot

Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot 

Extra hűtési megoldásokra van szükség, hogy az élelmiszerek a megfelelő hőmérsékleten érkezzenek meg a kiszolgáló egységekbe.
A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre

A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre 

Készül az első, balatoni településről elnevezett sör, amely Zamárdiban, a Balaton Beer Weekenden debütál.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.