Rendhagyó, ám mostantól hagyományteremtő célzattal útnak indított programra invitálta a hazai, borhoz értő gasztrobloggereket Magyarország vezető borászata, a Hilltop Neszmély vezetősége és borászai. Pont olyan vakkótolásra szólt a meghívó, amelyet a neszmélyiek saját maguknak is tartanak többször is egy évben saját és más pincészetek borait együtt kóstolva.
Két felhősebb, esősebb időszak közti ablakban, verőfényes napsütéses Balaton köszöntötte a meghívott az újságírókat Keresztury Éva „Fészek” nevű hangulatos, kis, családi jellegű szállodájához tartozó zánkai, part menti éttermében, ahol a kóstolót 2018. október 1-én tartották.
A meghívottakat a vendéglátók nevében Kamocsay Ákos, a Hilltop főborásza köszöntötte, aki többek közt elmondta, egy az egyben megosztják saját kóstolási módjukat. Persze nem derülhet ki idő előtt, hogy melyik a saját boruk a hat kóstolt tétel közül, annyit azért elárult, hogy mindhárom fajta bor esetében ott szerepel közöttük.
A kóstolt fajták: Irsai Olivér, fehér cuvée, chardonnay. A különleges vakkóstoló programot Kamocsay Ákos vezette, és a jelenlévő vendéglátók megállapították, a meghívott gasztrobloggerek nagyon profin illatoltak, kóstoltak, köptek, visszakóstoltak, így állítva fel a maguk rangsorát.
Kóstolt tételek:
Irsai Dubicz Mátrai Irsai Olivér Száraz Fehérbor 12% 750 Ml 1250 Ft
Irsai Nyakas Budai Irsai Olivér Száraz Fehérbor 11,5% 750 ML 1250 Ft
Irsai Hilltop Neszmély Irsai Olivér 0,75L 1190 Ft
Irsai Frittmann Irsai Olivér 2017 1499 Ft
Irsai Szőke Irsai Olivér 2017 Mátra 0,75 L 1729 Ft
Irsai Veszprémi Irsai Olivér 2017 Balatonboglár 0,75 L 1420 Ft
Irsai Bujdosó Balatonboglári Kapitány 2017 1235 Ft
Cuvée Nyakas Aligvárom Száraz Fehérbor 12% 750 Ml 1250 Ft
Cuvée Kamocsay Prémium Ihlet 1490 Ft
Cuvée Kreinbacher Öreg Tőkék Bora 2016 Somló 0,75 2970 Ft
Cuvée Gilvesy Bohém Cuvée 2017 Balaton 0,75 1910 Ft
Cuvée Orsolya Abrakadabra Cuvée 2520 Ft
Cuvée Villa Tolnay Mozaik SB-CH 2016 Balaton 2890 Ft
Chardonnay Béla és Bandi Chardonnay 2017 Balatonfüred-Csopak 0,75 L 2280 Ft
Chardonnay Légli Chardonnay Száraz Fehérbor 14% 0,75 L 2550 Ft
Chardonnay Jásdi Chardonnay 2017 Balatonfüred-Csopak 0,75 L 1640 Ft
Chardonnay Kamocsay Prémium Chardonnay 1490 Ft
Chardonnay Nyakas Budai Chardonnay Száraz Fehérbor 12% 750 Ml 1250 Ft
Chardonnay Pátzay Prémium Chardonnay 2017 3490 Ft
A végeredmény a következő lett: az Irsai esetében az Év Borászának, Szőke Mátyás 2017-es tétele vitte el a pálmát, a Hilltop Irsaija lett a második. A kóstolt fehér házasítások közül a legtöbb szavazatot a neszmélyiek 2015-ben készült Ihlet Cuvée tétele kapta, második helyen Gilvesy Bohém Cuvée-je végzett. A chardonnay-k esetében az ötödiknek kóstolt és a VinAgora legjobb magyar fajtabor címét elhozó 2016-os Kamocsay Prémium Chardonnay került a dobogó tetejére, második pedig a 2017-es Nyakas Budai Chardonnay lett.
Ami még igazán érdekes volt a programban, hogy a vakon kóstolt tételek értékelése során nemcsak az derült ki, ki „lapul” a fekete posztóval letakart palack mögött, hanem a résztvevők megismerhették a kóstolt borok jelenlegi kiskereskedelmi árát is. E téren toronymagasan verte a Hilltop és Kamocsay Prémium a többit, vagyis ár-érték arányban – ami az egyik legfőbb meghatározó a fogyasztó számára a vásárlása során – kimagaslóan jó eredménnyel rendelkeznek a neszmélyiek.
„Nekünk különösen tanulságos volt ez a kóstolás, összegezte az eredményt a vendéglátók nevében Keresztury Éva, a program főszervezője. Hiszen, folytatta, nem saját magunk, a borral folyton foglalkozó szakemberként (és a saját boraink iránt kissé elfogultként) kóstoltunk, hanem az igazi fogyasztó tapasztalatát, döntését kísérhettük figyelemmel, ezért sokkal objektívebb így a kóstolás, mint nálunk, „házon belül”.
A Fészek éttermének séfje, Plangár Sándor és csapata által készített házias ízekben gazdag ebéd zárta a hangulatos, különleges, és a közeljövőben megismételésre váró, jó borokkal bélelt programot.
Előétel: Kacsamáj vörösboros zselével, lilahagyma lekvárral
Leves: Fácán erőleves, fácános betéttel és fürjtojással
Főétel: Kacsacomb lilakáposztával, szilvás krumplikrokettel és házi fügelekvárral
Desszertek: Túrós rétes borsodóval, Gesztenyepüré