Kóstoló a Sárrét ízeiből, megelevenítik a csökölyi komatálazást a Tájházak Napján

2013 óta minden év tavaszán megrendezik a Tájházak Napját, hogy a néprajzi, az építészeti, a viseleti örökséget őrzők bemutathassák kincseiket az érdeklődőknek - mondta a Turizmus Online-nak Hegedűsné Majnár Márta, a Magyarországi Tájházak Szövetségének ügyvezető elnöke. - Hozzátette: az a céljuk, hogy ilyenkor a tájházak  még inkább a kíváncsiak középpontjába kerüljenek, ezért színes programokkal, egyedi lehetőségekkel várják őket.

Az idei jeles eseményt a hét végén: április 22-én és 23-án tartják országszerte. A csatlakozó tájházak a legtöbb helyen ingyenesen kínálják rendezvényeiket. Meghatározott időpontokban szakmai vezetéssel mutatják be az egyes épületeket és azok berendezéseit. Sok helyen pedig hagyományőrző csoportok is fellépnek, továbbá kézműipari termékeket mutatnak be, vásárolhatnak és a vidám eszem-iszomhoz is csatlakozhatnak a vendégek.

Nagyrózsát sütnek és felölthetik a boldogi népviseletet

A Tájházak Napjának idei kiemelt helyszíne Heves megyében, a Hatvanhoz közeli Boldogon lesz, ahol a nemrég felújított tájház színes programokkal várja a látogatókat. A nyitáskor hagyományőrző műsor fogadja az érkezőket.

A helyszínen a kézműves mesterségek közül a kosárfonást és a korongozást próbálhatják ki az érdeklődők. Emellett a falu jellegzetes süteményét, a hagyományos boldogi nagyrózsát sütik a látogatóknak, amelyet meg is ízlelhetnek.

Akik pedig szeretnék magukra ölteni az országos hírű boldogi népviseletet, ezt is megtehetik, amelyet fotón örökíthetnek meg. A tervezett program szerint a tájházban kétóránként tartanak tárlatvezetést és az érdeklődők várakozás közben lovas kocsiról szemlélhetik meg a falut.

 A Zöldág-járástól a kvircedli készítésig

Hegedűsné Majnár Márta más rendezvényekről is ízelítőt adott. Így - többek között - Szegeden, az Alsóvárosi Tájházban az alföldi pásztorok életével ismerkedhetnek meg, ahol például pásztorbotot is faraghatnak, valamint bőrtarsolyokat is készíthetnek. Edelényben, a Borsodi Tájházban a Kemencés Baráti Kör frissen sült kenyérrel várja majd a vendégeket, amelyhez fokhagymás tejfölt is szolgálnak. Bátaszéken a nyitott tájház programját összekötik a Föld-napi Molyhos Ünnep rendezvényével. Ezt a 2016-os Európa Év Fájánál, a helyi molyhos tölgynél, piknikkel egybekötve tartják. 

Cigándon, Zöldág-járást tartanak a Bodrogközi Múzeumportán, ahol a tavaszt, a természet megújulását jelképező énekes játékot elevenítik fel. A Szent György-nap Nagyrábén a juhászati hagyományok felelevenítését szolgálja. De ekkor rendezik a Sárrét Íze Fesztivált is, amely a térség legnagyobb gasztronómiai parádéja.

Csökölyön hagyományőrző zenés, táncos műsor várja a látogatókat a múzeumkert udvarán. A nap attrakciójaként a helyi hagyományőrzők közreműködésével a valamikori csökölyi komatálazást elevenítik fel.

Móron, a Lamberg kastély Sváb Tájházában a német nemzetiségi hagyományok kerülnek a középpontba. A helyi asszonyok bemutatják az egykori paraszti élethez tartozott tevékenységeket, mint a kukorica morzsolást, vagy a kvircedli - borba mártogatós híres sváb sütemény - készítést. Ugyanakkor elmesélik az ezekkel kapcsolatos élményeiket is. Különböző fánkféleségek vására színesíti a tájházak napját Somogyszobon, ahol népi játékokkal játszhatnak népi játékokat a Vilma-ház portáján.

A további helyszínekről is információkat szerezhetnek az érdeklődők a szövetség honlapjáról, illetve a tájházszövetség Facebook oldalán is. A tájházak hétvégi napján a bemutatók mellett a helyi tavaszi és nyári programajánlatokra, eseményekre is felhívják majd a vendégek figyelmét. 

A világörökségi listára kerülhetnek

Az ügyvezető elnök lapunknak azt is elmondta, hogy napjainkban több mint négyszáz tájház működik hazánkban. Ezek mind az örökséget őrzik. Amióta a Leader-pályázatokat meghirdették, a tájházak száma is nőtt. Egyre több helyi közösség érzett indíttatást arra, hogy a még menthető értékeket megőrizzék és az adott településekre jellemző régi, felújított házakban be is mutassák az érdeklődőknek.

A magyarországi tájházak hálózata már közel két évtizede, hogy felkerült a világörökségi várományosi listára, amelyet nemrég meg is újítottak. Így a következő években minden esély meg van arra, hogy a hazai tájházi hálózat felkerülhessen a tényleges listára és ezzel a világörökségi helyszínek közé.

 


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.