Kóstoló a Sárrét ízeiből, megelevenítik a csökölyi komatálazást a Tájházak Napján

2013 óta minden év tavaszán megrendezik a Tájházak Napját, hogy a néprajzi, az építészeti, a viseleti örökséget őrzők bemutathassák kincseiket az érdeklődőknek - mondta a Turizmus Online-nak Hegedűsné Majnár Márta, a Magyarországi Tájházak Szövetségének ügyvezető elnöke. - Hozzátette: az a céljuk, hogy ilyenkor a tájházak  még inkább a kíváncsiak középpontjába kerüljenek, ezért színes programokkal, egyedi lehetőségekkel várják őket.

Az idei jeles eseményt a hét végén: április 22-én és 23-án tartják országszerte. A csatlakozó tájházak a legtöbb helyen ingyenesen kínálják rendezvényeiket. Meghatározott időpontokban szakmai vezetéssel mutatják be az egyes épületeket és azok berendezéseit. Sok helyen pedig hagyományőrző csoportok is fellépnek, továbbá kézműipari termékeket mutatnak be, vásárolhatnak és a vidám eszem-iszomhoz is csatlakozhatnak a vendégek.

Nagyrózsát sütnek és felölthetik a boldogi népviseletet

A Tájházak Napjának idei kiemelt helyszíne Heves megyében, a Hatvanhoz közeli Boldogon lesz, ahol a nemrég felújított tájház színes programokkal várja a látogatókat. A nyitáskor hagyományőrző műsor fogadja az érkezőket.

A helyszínen a kézműves mesterségek közül a kosárfonást és a korongozást próbálhatják ki az érdeklődők. Emellett a falu jellegzetes süteményét, a hagyományos boldogi nagyrózsát sütik a látogatóknak, amelyet meg is ízlelhetnek.

Akik pedig szeretnék magukra ölteni az országos hírű boldogi népviseletet, ezt is megtehetik, amelyet fotón örökíthetnek meg. A tervezett program szerint a tájházban kétóránként tartanak tárlatvezetést és az érdeklődők várakozás közben lovas kocsiról szemlélhetik meg a falut.

 A Zöldág-járástól a kvircedli készítésig

Hegedűsné Majnár Márta más rendezvényekről is ízelítőt adott. Így - többek között - Szegeden, az Alsóvárosi Tájházban az alföldi pásztorok életével ismerkedhetnek meg, ahol például pásztorbotot is faraghatnak, valamint bőrtarsolyokat is készíthetnek. Edelényben, a Borsodi Tájházban a Kemencés Baráti Kör frissen sült kenyérrel várja majd a vendégeket, amelyhez fokhagymás tejfölt is szolgálnak. Bátaszéken a nyitott tájház programját összekötik a Föld-napi Molyhos Ünnep rendezvényével. Ezt a 2016-os Európa Év Fájánál, a helyi molyhos tölgynél, piknikkel egybekötve tartják. 

Cigándon, Zöldág-járást tartanak a Bodrogközi Múzeumportán, ahol a tavaszt, a természet megújulását jelképező énekes játékot elevenítik fel. A Szent György-nap Nagyrábén a juhászati hagyományok felelevenítését szolgálja. De ekkor rendezik a Sárrét Íze Fesztivált is, amely a térség legnagyobb gasztronómiai parádéja.

Csökölyön hagyományőrző zenés, táncos műsor várja a látogatókat a múzeumkert udvarán. A nap attrakciójaként a helyi hagyományőrzők közreműködésével a valamikori csökölyi komatálazást elevenítik fel.

Móron, a Lamberg kastély Sváb Tájházában a német nemzetiségi hagyományok kerülnek a középpontba. A helyi asszonyok bemutatják az egykori paraszti élethez tartozott tevékenységeket, mint a kukorica morzsolást, vagy a kvircedli - borba mártogatós híres sváb sütemény - készítést. Ugyanakkor elmesélik az ezekkel kapcsolatos élményeiket is. Különböző fánkféleségek vására színesíti a tájházak napját Somogyszobon, ahol népi játékokkal játszhatnak népi játékokat a Vilma-ház portáján.

A további helyszínekről is információkat szerezhetnek az érdeklődők a szövetség honlapjáról, illetve a tájházszövetség Facebook oldalán is. A tájházak hétvégi napján a bemutatók mellett a helyi tavaszi és nyári programajánlatokra, eseményekre is felhívják majd a vendégek figyelmét. 

A világörökségi listára kerülhetnek

Az ügyvezető elnök lapunknak azt is elmondta, hogy napjainkban több mint négyszáz tájház működik hazánkban. Ezek mind az örökséget őrzik. Amióta a Leader-pályázatokat meghirdették, a tájházak száma is nőtt. Egyre több helyi közösség érzett indíttatást arra, hogy a még menthető értékeket megőrizzék és az adott településekre jellemző régi, felújított házakban be is mutassák az érdeklődőknek.

A magyarországi tájházak hálózata már közel két évtizede, hogy felkerült a világörökségi várományosi listára, amelyet nemrég meg is újítottak. Így a következő években minden esély meg van arra, hogy a hazai tájházi hálózat felkerülhessen a tényleges listára és ezzel a világörökségi helyszínek közé.

 


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.