Kóstoló a Sárrét ízeiből, megelevenítik a csökölyi komatálazást a Tájházak Napján

2013 óta minden év tavaszán megrendezik a Tájházak Napját, hogy a néprajzi, az építészeti, a viseleti örökséget őrzők bemutathassák kincseiket az érdeklődőknek - mondta a Turizmus Online-nak Hegedűsné Majnár Márta, a Magyarországi Tájházak Szövetségének ügyvezető elnöke. - Hozzátette: az a céljuk, hogy ilyenkor a tájházak  még inkább a kíváncsiak középpontjába kerüljenek, ezért színes programokkal, egyedi lehetőségekkel várják őket.

Az idei jeles eseményt a hét végén: április 22-én és 23-án tartják országszerte. A csatlakozó tájházak a legtöbb helyen ingyenesen kínálják rendezvényeiket. Meghatározott időpontokban szakmai vezetéssel mutatják be az egyes épületeket és azok berendezéseit. Sok helyen pedig hagyományőrző csoportok is fellépnek, továbbá kézműipari termékeket mutatnak be, vásárolhatnak és a vidám eszem-iszomhoz is csatlakozhatnak a vendégek.

Nagyrózsát sütnek és felölthetik a boldogi népviseletet

A Tájházak Napjának idei kiemelt helyszíne Heves megyében, a Hatvanhoz közeli Boldogon lesz, ahol a nemrég felújított tájház színes programokkal várja a látogatókat. A nyitáskor hagyományőrző műsor fogadja az érkezőket.

A helyszínen a kézműves mesterségek közül a kosárfonást és a korongozást próbálhatják ki az érdeklődők. Emellett a falu jellegzetes süteményét, a hagyományos boldogi nagyrózsát sütik a látogatóknak, amelyet meg is ízlelhetnek.

Akik pedig szeretnék magukra ölteni az országos hírű boldogi népviseletet, ezt is megtehetik, amelyet fotón örökíthetnek meg. A tervezett program szerint a tájházban kétóránként tartanak tárlatvezetést és az érdeklődők várakozás közben lovas kocsiról szemlélhetik meg a falut.

 A Zöldág-járástól a kvircedli készítésig

Hegedűsné Majnár Márta más rendezvényekről is ízelítőt adott. Így - többek között - Szegeden, az Alsóvárosi Tájházban az alföldi pásztorok életével ismerkedhetnek meg, ahol például pásztorbotot is faraghatnak, valamint bőrtarsolyokat is készíthetnek. Edelényben, a Borsodi Tájházban a Kemencés Baráti Kör frissen sült kenyérrel várja majd a vendégeket, amelyhez fokhagymás tejfölt is szolgálnak. Bátaszéken a nyitott tájház programját összekötik a Föld-napi Molyhos Ünnep rendezvényével. Ezt a 2016-os Európa Év Fájánál, a helyi molyhos tölgynél, piknikkel egybekötve tartják. 

Cigándon, Zöldág-járást tartanak a Bodrogközi Múzeumportán, ahol a tavaszt, a természet megújulását jelképező énekes játékot elevenítik fel. A Szent György-nap Nagyrábén a juhászati hagyományok felelevenítését szolgálja. De ekkor rendezik a Sárrét Íze Fesztivált is, amely a térség legnagyobb gasztronómiai parádéja.

Csökölyön hagyományőrző zenés, táncos műsor várja a látogatókat a múzeumkert udvarán. A nap attrakciójaként a helyi hagyományőrzők közreműködésével a valamikori csökölyi komatálazást elevenítik fel.

Móron, a Lamberg kastély Sváb Tájházában a német nemzetiségi hagyományok kerülnek a középpontba. A helyi asszonyok bemutatják az egykori paraszti élethez tartozott tevékenységeket, mint a kukorica morzsolást, vagy a kvircedli - borba mártogatós híres sváb sütemény - készítést. Ugyanakkor elmesélik az ezekkel kapcsolatos élményeiket is. Különböző fánkféleségek vására színesíti a tájházak napját Somogyszobon, ahol népi játékokkal játszhatnak népi játékokat a Vilma-ház portáján.

A további helyszínekről is információkat szerezhetnek az érdeklődők a szövetség honlapjáról, illetve a tájházszövetség Facebook oldalán is. A tájházak hétvégi napján a bemutatók mellett a helyi tavaszi és nyári programajánlatokra, eseményekre is felhívják majd a vendégek figyelmét. 

A világörökségi listára kerülhetnek

Az ügyvezető elnök lapunknak azt is elmondta, hogy napjainkban több mint négyszáz tájház működik hazánkban. Ezek mind az örökséget őrzik. Amióta a Leader-pályázatokat meghirdették, a tájházak száma is nőtt. Egyre több helyi közösség érzett indíttatást arra, hogy a még menthető értékeket megőrizzék és az adott településekre jellemző régi, felújított házakban be is mutassák az érdeklődőknek.

A magyarországi tájházak hálózata már közel két évtizede, hogy felkerült a világörökségi várományosi listára, amelyet nemrég meg is újítottak. Így a következő években minden esély meg van arra, hogy a hazai tájházi hálózat felkerülhessen a tényleges listára és ezzel a világörökségi helyszínek közé.

 


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.