Várnai Zsuzsanna, a Magyar Vendéglátó-ipari és Idegenforgalmi Szakszervezet elnöke hangsúlyozta, egészséges étkezés csak úgy biztosítható a közétkeztetésben, ha az ezzel foglalkozó vállalkozások átlátható és tiszta versenyhelyzetbe kerülnek. Ennek eléréséhez egyforma, átlátható követelményeket kell teremteni a közbeszerzésben. Ebben segíthet ez a kézikönyv, amely az egységes feltételeket hivatott biztosítani, bár bevezetéséhez további kormányzati egyeztetésekre van még szükség. Román Péter, az Ágazati Párbeszéd Bizottság munkatársa kifejtette, hogy szolgáltatói és befogadói oldalról is vannak még hiányosságok a közétkeztetés terén. Dér Zsuzsanna országgyűlési képviselő több javaslatot is tett a közösségi étkeztetés megreformálására, amelyek a szakbizottságok véleményezésére várnak. Az új kézikönyv eszköz is lehet a kiírások készítőinek, mivel sokszor ők sincsenek tisztában azzal, hogyan érhetik el azt, amit szeretnének. A kézikönyv letölthető a www.contract-catering-guide.org honlapon. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az ügynek szüksége lenne „hiteles szószólóra” is, mint amilyen például Jamie Oliver Angliában.
Közétkeztetési kézikönyv
Nemzetközi konferenciát tartott Budapesten az Európai Élelmiszer-ipari, Mezőgazdasági és Turisztikai Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége (EFFAT), az Európai Szerződéses Catering Szervezetek Szövetsége (FERCO) és a Turizmus – Vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottság közösségi étkeztetési szakbizottsága a korszerű közétkeztetés lehetőségeiről és problémáiról.
A Lidl német egységeiben alaposan megemelik a béreket
Megfejelik az óránként 5100 forintos minimálbért németországi üzleteikben.
Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható
A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny
2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében.
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként
Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem
A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben
2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon
Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól
Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat
A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten
Végleg bezár a kultikus étterem.
Interjú
Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.