Kulináris híd lencséből, hegyi szénából

Ausztria és Magyarország történelme, kultúrája és gasztronómiája ezer szálon kötődik egymáshoz. Néha azért nem árt ezt a kapcsolatot megerősíteni. 

Így történt ez a minap a Kempinski Hotel Corvinus Budapestben, ahol egy fiatal burgenlandi séf és az ÉS Bisztró konyhafőnöke öt osztrák régiót mutatott be, néhány jellegzetes fogás révén, egy-egy magyar ételt párosítva melléjük.

Így került egy tányérra a Mölltahl-i ricset és a sebesvizi pisztráng hegyi szénában és a magyar lencsefőzelék, házi sertéskolbásszal, valamint a stájer kappan és a modern Hortobágyi-palacsinta, csirkehússal és fiatal zöldségekkel töltve.

A Kulináris híd Ausztria és Magyarország között elnevezésű rendezvényen a szervező Österreich Werbung képviselet-vezetője, Emanuel Lehner kiemelte, hogy idén az osztrák-magyar határnyitás 25. évfordulójára is emlékezünk. 1956-ban, a forradalom leverését követően ugyanis 200 ezer honfitársunk hagyta el az országot azon a fahídon, amely a Hanság mocsarán át vezet Andauba.

A most megnyitott kulináris hidat pedig az ÉS Bisztróban a fiatal, de már Michelin-csillagos séf, Max Stiegl és a budapesti Kempinski Hotel Corvinus séfje, Roland Holzer építi egy héten át. Ez idő alatt bárki megkóstolhatja az osztrák-magyar "páros" fogásokat.

Aki kíváncsi arra is, hogy Max Stiegl purbachi fogadójában mit kínál a vendégeknek, a www.gutpurbach.at oldalon megnézheti. Az biztos, hogy az unortodox regionalitás, a kompromisszumok nélküli „az orrától a farkáig” filozófia most nagy népszerűségnek örvend. A Leitha hegyen tenyésztett saját kecskéi húsát dolgozza fel, a sertéshús egy Sopron melletti kisüzemből származik, ahol az állatok szabadon legelnek. A halakat a Fertő tóban fogják, a szezonális friss fűszernövényeket, vadfokhagymát, gombát és bogyós gyümölcsöket pedig a környező erdőkben szedi.

A vacsora során, két fogás között öt osztrák régiót is megismerhettünk. Alsó-Ausztria a kultúra és az élvezetek hazájaként mutatkozott be, ahol a rengeteg gasztronómiai fesztivál mellett mákosrétestúrát (www.mohndorf.at) is szerveznek. Burgenland természeti értékeire hívta fel képviselőjük a figyelmet: madármegfigyelő túrák és kenuzás a Fertő-tónál, séta 20 méteres magasságban, kirándulás a mocsárvidéken, vagy egy bortúra a legendás Uhudler bor termővidékére – mind remek lehetőség Burgenland felfedezésére.

Karintiával kapcsolatban elhangzott, hogy ott még a kenyér is világörökség: talán már 10 000 éves is megvan a lesachtali kenyérsütés művészete. A nyers gabonamagot évszázadok óta változatlan módon dolgozzák fel ízletes kész kenyérré, sőt a módszer 2010-ben a szellemi kulturális örökség részeként az UNESCO védelme alá is került.

Salzburg képviselőjétől megtudhattuk, hogy május 17-én nyílik meg a város Dómnegyede. A Domquartier projekt több múzeum részvételével a barokk átütő erejét és pompáját tárja elénk 15 ezer négyzetméternyi területen megcsodálható 2 ezer műtárgyon keresztül. A látogatók most először kapnak lehetőséget mindazon pompás épületrészek bejárására, melyek az egyházi és a világi hatalomgyakorlás központját alkották a salzburgi hercegérsekek korában.

Stájerország viszont egy másfajta örökséget ünnepel az idén, arra büszkék, hogy 230 évesek a vidéki borozók. Az úgynevezett „Buschenschank”, vagyis a vidéki borozó az egyik legkedveltebb formája annak, hogy Stájerország 8 borútján megpihenjünk, beszélgessünk, helyi ízeket kóstoljunk és új energiával töltődjünk fel. A borászok azon joga, hogy saját készítésű borukat a saját házukban minden különösebb engedély nélkül értékesíthessék, egészen II. Jószef császár egy 1784-ben hozott rendeletéig nyúlik vissza. A rendelet eredetileg arra vonatkozott, hogy a borász bemutathassa aktuális újborát a település lakóinak. 230 évvel később a vidéki borozók kínálata a vegetáriánus és vegán uzsonnáknak köszönhetően aktuálisabb, mint valaha. Kortalanok ugyanakkor a fatányéros uzsonnák, az otthonos légkör és a környező szőlőskertekre nyíló csodás kilátás. Ausztria zöld szívében több mint 800 vidéki borozó várja vendégeit.

Augusztus 16-án immár negyedik alkalommal terítenek meg egy óriási asztalt Graz központjában, ahol a grazi szakácsok és éttermek 700 vendéget várnak kulináris csemegékkel.

Kelet-Stájerországban egy új, 4 napos e-bike körtúra keretén belül juthatunk el az Ausztria kertjének is titulált régió legszebb természeti látnivalóihoz és kulturális kincseihez, miközben különleges kulináris élményekben is részünk lehet a 160 kilométer hosszú körtúrán.


Jammertal: Olyan termékhez nem adjuk a nevünket, amelyet mi magunk nem vennénk meg

Jammertal: Olyan termékhez nem adjuk a nevünket, amelyet mi magunk nem vennénk meg 

A Jammertal Borbirtok nem csak magát helyezte fel az elit vörösborok világtérképére, hanem a Villányi borvidék terroirját is - erről is beszélgetünk Varjas Sarolta Judittal, a Borbirtok alapító-társtulajdonosával.
Teltház a Nivegy-völgyi Borpikniken

Teltház a Nivegy-völgyi Borpikniken 

A kétszáz főben maximalizált rendezvényre már elővételben elfogytak a belépőjegyek.
Eldőlhet a Vár-béli patinás cukrászdák sorsa

Eldőlhet a Vár-béli patinás cukrászdák sorsa 

 A Ruszwurm és a Korona Cukrászda helyzetének rendezése visszafordíthatatlan, azonban az új polgármester két lehetséges megoldást ajánlott.
Az erdő csirkéje lesz 2025-ben az év gombája

Az erdő csirkéje lesz 2025-ben az év gombája 

Az internetes szavazás eredményeként jövőre az Év Gombája a kevéssé ismert sárga gévagomba (Laetiporus sulphureus) lesz, amely sokféleképpen felhasználható.
Indul a magyar csapat a szingapúri világdöntőre

Indul a magyar csapat a szingapúri világdöntőre 

A versenyen a világ legjobb szakácsai találkoznak.
Hódít az új szupergabonából készült likőr

Hódít az új szupergabonából készült likőr 

Igazán különleges gabona a cirok, mert amellett, hogy tápláló, a termesztése rendkívül környezetbarát.
Összeállt a Gasztrohegy színes menüje

Összeállt a Gasztrohegy színes menüje 

Idén minden eddiginél több, 13 helyszín csatlakozott, így a fő helyszínek mellett még több kiegészítő helyszín és program biztosítja, hogy egy percre se unatkozzunk ezen a hétvégén.
Mikor érkezik Richard Gere a villányi Gere-birtokra?

Mikor érkezik Richard Gere a villányi Gere-birtokra? 

Richard Gere filmszínész, bár már 75 éves, de a visszavonulás nem szerepel a tervei közt, ma is aktív. A Gere-birtokot a család hetedik generációs tagjaként vezető Gere Andreával arról is beszélgetünk, hogy jó lenne egyszer meghívni hozzájuk a világsztárt.
Ezek a legnagyobb kávéfogyasztó országok az EU-ban

Ezek a legnagyobb kávéfogyasztó országok az EU-ban 

A teljes termelés meghaladta a 2 millió tonnát.
Szamár carpacciót és szarvasgerincet is kóstolhat a zarándoklaton

Szamár carpacciót és szarvasgerincet is kóstolhat a zarándoklaton 

Az év utolsó zarándoklatán az ősi erdők titkos ízei kerülnek az asztalra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.