Kulináris híd lencséből, hegyi szénából

Ausztria és Magyarország történelme, kultúrája és gasztronómiája ezer szálon kötődik egymáshoz. Néha azért nem árt ezt a kapcsolatot megerősíteni. 

Így történt ez a minap a Kempinski Hotel Corvinus Budapestben, ahol egy fiatal burgenlandi séf és az ÉS Bisztró konyhafőnöke öt osztrák régiót mutatott be, néhány jellegzetes fogás révén, egy-egy magyar ételt párosítva melléjük.

Így került egy tányérra a Mölltahl-i ricset és a sebesvizi pisztráng hegyi szénában és a magyar lencsefőzelék, házi sertéskolbásszal, valamint a stájer kappan és a modern Hortobágyi-palacsinta, csirkehússal és fiatal zöldségekkel töltve.

A Kulináris híd Ausztria és Magyarország között elnevezésű rendezvényen a szervező Österreich Werbung képviselet-vezetője, Emanuel Lehner kiemelte, hogy idén az osztrák-magyar határnyitás 25. évfordulójára is emlékezünk. 1956-ban, a forradalom leverését követően ugyanis 200 ezer honfitársunk hagyta el az országot azon a fahídon, amely a Hanság mocsarán át vezet Andauba.

A most megnyitott kulináris hidat pedig az ÉS Bisztróban a fiatal, de már Michelin-csillagos séf, Max Stiegl és a budapesti Kempinski Hotel Corvinus séfje, Roland Holzer építi egy héten át. Ez idő alatt bárki megkóstolhatja az osztrák-magyar "páros" fogásokat.

Aki kíváncsi arra is, hogy Max Stiegl purbachi fogadójában mit kínál a vendégeknek, a www.gutpurbach.at oldalon megnézheti. Az biztos, hogy az unortodox regionalitás, a kompromisszumok nélküli „az orrától a farkáig” filozófia most nagy népszerűségnek örvend. A Leitha hegyen tenyésztett saját kecskéi húsát dolgozza fel, a sertéshús egy Sopron melletti kisüzemből származik, ahol az állatok szabadon legelnek. A halakat a Fertő tóban fogják, a szezonális friss fűszernövényeket, vadfokhagymát, gombát és bogyós gyümölcsöket pedig a környező erdőkben szedi.

A vacsora során, két fogás között öt osztrák régiót is megismerhettünk. Alsó-Ausztria a kultúra és az élvezetek hazájaként mutatkozott be, ahol a rengeteg gasztronómiai fesztivál mellett mákosrétestúrát (www.mohndorf.at) is szerveznek. Burgenland természeti értékeire hívta fel képviselőjük a figyelmet: madármegfigyelő túrák és kenuzás a Fertő-tónál, séta 20 méteres magasságban, kirándulás a mocsárvidéken, vagy egy bortúra a legendás Uhudler bor termővidékére – mind remek lehetőség Burgenland felfedezésére.

Karintiával kapcsolatban elhangzott, hogy ott még a kenyér is világörökség: talán már 10 000 éves is megvan a lesachtali kenyérsütés művészete. A nyers gabonamagot évszázadok óta változatlan módon dolgozzák fel ízletes kész kenyérré, sőt a módszer 2010-ben a szellemi kulturális örökség részeként az UNESCO védelme alá is került.

Salzburg képviselőjétől megtudhattuk, hogy május 17-én nyílik meg a város Dómnegyede. A Domquartier projekt több múzeum részvételével a barokk átütő erejét és pompáját tárja elénk 15 ezer négyzetméternyi területen megcsodálható 2 ezer műtárgyon keresztül. A látogatók most először kapnak lehetőséget mindazon pompás épületrészek bejárására, melyek az egyházi és a világi hatalomgyakorlás központját alkották a salzburgi hercegérsekek korában.

Stájerország viszont egy másfajta örökséget ünnepel az idén, arra büszkék, hogy 230 évesek a vidéki borozók. Az úgynevezett „Buschenschank”, vagyis a vidéki borozó az egyik legkedveltebb formája annak, hogy Stájerország 8 borútján megpihenjünk, beszélgessünk, helyi ízeket kóstoljunk és új energiával töltődjünk fel. A borászok azon joga, hogy saját készítésű borukat a saját házukban minden különösebb engedély nélkül értékesíthessék, egészen II. Jószef császár egy 1784-ben hozott rendeletéig nyúlik vissza. A rendelet eredetileg arra vonatkozott, hogy a borász bemutathassa aktuális újborát a település lakóinak. 230 évvel később a vidéki borozók kínálata a vegetáriánus és vegán uzsonnáknak köszönhetően aktuálisabb, mint valaha. Kortalanok ugyanakkor a fatányéros uzsonnák, az otthonos légkör és a környező szőlőskertekre nyíló csodás kilátás. Ausztria zöld szívében több mint 800 vidéki borozó várja vendégeit.

Augusztus 16-án immár negyedik alkalommal terítenek meg egy óriási asztalt Graz központjában, ahol a grazi szakácsok és éttermek 700 vendéget várnak kulináris csemegékkel.

Kelet-Stájerországban egy új, 4 napos e-bike körtúra keretén belül juthatunk el az Ausztria kertjének is titulált régió legszebb természeti látnivalóihoz és kulturális kincseihez, miközben különleges kulináris élményekben is részünk lehet a 160 kilométer hosszú körtúrán.


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.