Látogatócsúcs a XX. Egri Bikavér Ünnepen

Az Egri Bikavér Ünnep idén is megmutatta, hogy a borgasztronómiai fesztivál a hevesi megyeszékhely egyik legfontosabb idegenforgalmi rendezvénye. A várost ellepték a turisták, a hatalmas Érsekkert szinte mind a négy napon teltházas volt, a szervezők ismét látogatócsúcsnak örülhetnek. A hegyközség már készül a huszonegyedik borünnepre.

Már a tavalyi évben is látogatócsúcsról számolhattak be az Egri Bikavér Ünnep szervezői, de a poháreladásokból, a borászok és az éttermek forgalmából, illetve az Érsekkertben négy napon át hömpölygő tömegből arra lehet következtetni, hogy minden eddiginél többen voltak a jubileumi borünnepen. A becslések szerint július hetedike és tizedike között mintegy ötvenezer vendéget vonzott az idei Egri Bikavér Ünnep, amely mára már az ország egyik legjelentősebb borgasztronómiai rendezvényévé nőtte ki magát.

A borgasztronómia ünnepe

Az egyre nagyobb siker és érdeklődés elsősorban a több mint harminc borásznak és a tizenöt étteremnek köszönhető, a remek nedűk és az azokhoz készített kiváló ételek páratlan borgasztronómiai élményt nyújtottak. A sátrak előtt kígyózó sorok is azt mutatják, hogy a borvidék borászai és az egri bor egyre népszerűbb a helyi vendégek és a turisták körében. „Számunkra nincs fontosabb küldetés annál, minthogy a tudatos borfogyasztást és az egri borászokat egy országosan elismert rendezvénnyel is népszerűsítsük” – hangsúlyozta Tarsoly József főszervező. Eger Város Hegybírója szerint rengeteget dolgoznak azért, hogy az egri bor minél ismertebb legyen, és ennek a munkának az Egri Bikavér Ünnep az egyik kiemelkedő állomása. Tarsoly József külön kiemelte, hogy a borünnep népszerűsége azt is mutatja, hogy az Egri borvidék szőlészei és borászai kivételes munkát végeztek az elmúlt időszakban, ennek köszönhető a rengeteg hazai és külföldi elismerés is, amelyek szintén hozzájárulnak ahhoz, hogy az Egri Bikavér Ünnep nem hiányozhat a borkedvelők nyári programfüzeteiből.

„Nagyon fontos visszajelzés számunkra, hogy az Egri Bikavér Ünnep rengeteg turistát vonz a városba. A szállásadóktól és a helyi turisztikai szervezetektől kapott információk szerint nincs más olyan egri nagyrendezvény az évben, amelyre ennyire megtelnének a szálláshelyek. Büszkék vagyunk rá, hogy ilyen fontos szerepünk van az egri idegenforgalmi életben” – értékelt a főszervező, aki reméli: a városvezetők a továbbiakban mérlegelik majd annak a lehetőségét, hogy méretéhez és turisztikai súlyához mérten támogatják a jövőben a rendezvényt.

Díjak, elismerések, koncertek

Mint ahogy a korábbi években, idén is számos elismerést és díjat adtak át az Egri Bikavér Ünnepen, így a fesztiválon jelentették be, hogy Minárovics Gábor lett a 2015. Év Szőlőtermelője, Gromon Tamás az Év Bortermelője, míg Sándor Tamás az Év Borgasztronómusa.

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség által kijelölt zsűri- Barabás Zoltán, Kőrössy Kálmán, Bobák József - egy két éve kötött hosszabb távú megállapodás értelmében – most is kiválasztotta a fesztivál legjobb bor és étel párosítását. Az első helyezett Thummerer Vilmos Egri Bikavér Grand Superior 2012 bora és a hozzá kínált étel lett (grillezett borjúcsülök szelet, frissensült rakott krumplival), amelyet Juhász Attila, a Balneo Hotel Zsóri főszakácsa készített. Második helyen a Grand Tokaj Zrt. Grand Tokaji Furmint 2015 nedűje végzett és az ehhez párosított füstöltlazacos tortilla póréhagymakrémmel, amelyet a „Béterv Lakásétterem” alkotott meg. Harmadik lett a Besenyei Borház 2012-es Egri Bikavére és a hozzá párosított malac oldalas omlós húsa, friss salátával, titkos fűszeres öntetekkel ciabatta-ban; az ételt a HBH Étterem és Sörözőnek köszönhetjük.

A XX. Egri Bikavér Ünnep legjobb Egri Bikavére a St. Andrea Szőlőbirtok Merengő Egri Bikavér Superior 2012 bora lett.

A gasztrokalandozásokon túl ebben az évben is két színpadon, számos koncerttel, továbbá az egész fesztivál területén kísérőprogramok várták a vendégeket. A zenei kínálat összeállításánál a minőségen túl a sokszínűség volt a fő szempont, hogy a Borünnep közönségéből mindenki megtalálja a saját ízlése szerinti koncertet. Az Egri Bikavér Színpad előtt a főbb fellépőkre minden nap megtelt a tánctér, csakúgy mint az Egri Csillag Színpadnak otthont adó Zenepavilonnál.

XXI. Egri Bikavér Ünnep – Érsekkert, 2017. július 6-9.

A XX. Egri Bikavér Ünnep ismét bebizonyította, hogy a rendezvény ideális helyszíne az Érsekkert, amely egyedi környezetében méltó helyet biztosít az egri borok legnagyobb ünnepének. Ha szeretnék, sem tudnák máshová vinni a rendezvényt a szervezők, ugyanis a városban nincs még egy olyan hely, ahol ennyi látogatóval kényelmesen elférne a Borünnep. Így már most bejelenthetjük, hogy Eger zöld szívében rendezik meg a XXI. Egri Bikavér Ünnepet 2017. július hatodika és kilencedike között, amelyen továbbra is a borvidék legjobb nedűi és a környék legjobb éttermeinek ételei jelenthetik majd a garantált borgasztronómiai élményt.

„Reméljük, hogy jövőre is sikerül egy olyan borgasztronómiai fesztivált rendeznünk, amelyre tízezrek érkeznek Egerbe, és továbbra is népszerűsíthetjük az egri bort, a helyi termelőket és a várost” – hangsúlyozta Tarsoly József főszervező, aki külön köszöntet mondott az idei rendezvényre kilátogatóknak, a fesztivál összes támogatójának, a borászoknak illetve az éttermeknek, a borünnep megvalósításában segédkezőknek és a városlakóknak, akik türelmesen viselték a forgataggal járó hanghatásokat is.

Forrás: Vendég&Hotel Online


Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.
Bazalt Napok Badacsonytördemicen

Bazalt Napok Badacsonytördemicen  

A július 4-től 6-ig zajló Bazalt Napok eseménysorozat három napra megtölti a falut zenével, irodalommal, gasztronómiával és művészettel.
Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.