Látogatócsúcs a XX. Egri Bikavér Ünnepen

Az Egri Bikavér Ünnep idén is megmutatta, hogy a borgasztronómiai fesztivál a hevesi megyeszékhely egyik legfontosabb idegenforgalmi rendezvénye. A várost ellepték a turisták, a hatalmas Érsekkert szinte mind a négy napon teltházas volt, a szervezők ismét látogatócsúcsnak örülhetnek. A hegyközség már készül a huszonegyedik borünnepre.

Már a tavalyi évben is látogatócsúcsról számolhattak be az Egri Bikavér Ünnep szervezői, de a poháreladásokból, a borászok és az éttermek forgalmából, illetve az Érsekkertben négy napon át hömpölygő tömegből arra lehet következtetni, hogy minden eddiginél többen voltak a jubileumi borünnepen. A becslések szerint július hetedike és tizedike között mintegy ötvenezer vendéget vonzott az idei Egri Bikavér Ünnep, amely mára már az ország egyik legjelentősebb borgasztronómiai rendezvényévé nőtte ki magát.

A borgasztronómia ünnepe

Az egyre nagyobb siker és érdeklődés elsősorban a több mint harminc borásznak és a tizenöt étteremnek köszönhető, a remek nedűk és az azokhoz készített kiváló ételek páratlan borgasztronómiai élményt nyújtottak. A sátrak előtt kígyózó sorok is azt mutatják, hogy a borvidék borászai és az egri bor egyre népszerűbb a helyi vendégek és a turisták körében. „Számunkra nincs fontosabb küldetés annál, minthogy a tudatos borfogyasztást és az egri borászokat egy országosan elismert rendezvénnyel is népszerűsítsük” – hangsúlyozta Tarsoly József főszervező. Eger Város Hegybírója szerint rengeteget dolgoznak azért, hogy az egri bor minél ismertebb legyen, és ennek a munkának az Egri Bikavér Ünnep az egyik kiemelkedő állomása. Tarsoly József külön kiemelte, hogy a borünnep népszerűsége azt is mutatja, hogy az Egri borvidék szőlészei és borászai kivételes munkát végeztek az elmúlt időszakban, ennek köszönhető a rengeteg hazai és külföldi elismerés is, amelyek szintén hozzájárulnak ahhoz, hogy az Egri Bikavér Ünnep nem hiányozhat a borkedvelők nyári programfüzeteiből.

„Nagyon fontos visszajelzés számunkra, hogy az Egri Bikavér Ünnep rengeteg turistát vonz a városba. A szállásadóktól és a helyi turisztikai szervezetektől kapott információk szerint nincs más olyan egri nagyrendezvény az évben, amelyre ennyire megtelnének a szálláshelyek. Büszkék vagyunk rá, hogy ilyen fontos szerepünk van az egri idegenforgalmi életben” – értékelt a főszervező, aki reméli: a városvezetők a továbbiakban mérlegelik majd annak a lehetőségét, hogy méretéhez és turisztikai súlyához mérten támogatják a jövőben a rendezvényt.

Díjak, elismerések, koncertek

Mint ahogy a korábbi években, idén is számos elismerést és díjat adtak át az Egri Bikavér Ünnepen, így a fesztiválon jelentették be, hogy Minárovics Gábor lett a 2015. Év Szőlőtermelője, Gromon Tamás az Év Bortermelője, míg Sándor Tamás az Év Borgasztronómusa.

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség által kijelölt zsűri- Barabás Zoltán, Kőrössy Kálmán, Bobák József - egy két éve kötött hosszabb távú megállapodás értelmében – most is kiválasztotta a fesztivál legjobb bor és étel párosítását. Az első helyezett Thummerer Vilmos Egri Bikavér Grand Superior 2012 bora és a hozzá kínált étel lett (grillezett borjúcsülök szelet, frissensült rakott krumplival), amelyet Juhász Attila, a Balneo Hotel Zsóri főszakácsa készített. Második helyen a Grand Tokaj Zrt. Grand Tokaji Furmint 2015 nedűje végzett és az ehhez párosított füstöltlazacos tortilla póréhagymakrémmel, amelyet a „Béterv Lakásétterem” alkotott meg. Harmadik lett a Besenyei Borház 2012-es Egri Bikavére és a hozzá párosított malac oldalas omlós húsa, friss salátával, titkos fűszeres öntetekkel ciabatta-ban; az ételt a HBH Étterem és Sörözőnek köszönhetjük.

A XX. Egri Bikavér Ünnep legjobb Egri Bikavére a St. Andrea Szőlőbirtok Merengő Egri Bikavér Superior 2012 bora lett.

A gasztrokalandozásokon túl ebben az évben is két színpadon, számos koncerttel, továbbá az egész fesztivál területén kísérőprogramok várták a vendégeket. A zenei kínálat összeállításánál a minőségen túl a sokszínűség volt a fő szempont, hogy a Borünnep közönségéből mindenki megtalálja a saját ízlése szerinti koncertet. Az Egri Bikavér Színpad előtt a főbb fellépőkre minden nap megtelt a tánctér, csakúgy mint az Egri Csillag Színpadnak otthont adó Zenepavilonnál.

XXI. Egri Bikavér Ünnep – Érsekkert, 2017. július 6-9.

A XX. Egri Bikavér Ünnep ismét bebizonyította, hogy a rendezvény ideális helyszíne az Érsekkert, amely egyedi környezetében méltó helyet biztosít az egri borok legnagyobb ünnepének. Ha szeretnék, sem tudnák máshová vinni a rendezvényt a szervezők, ugyanis a városban nincs még egy olyan hely, ahol ennyi látogatóval kényelmesen elférne a Borünnep. Így már most bejelenthetjük, hogy Eger zöld szívében rendezik meg a XXI. Egri Bikavér Ünnepet 2017. július hatodika és kilencedike között, amelyen továbbra is a borvidék legjobb nedűi és a környék legjobb éttermeinek ételei jelenthetik majd a garantált borgasztronómiai élményt.

„Reméljük, hogy jövőre is sikerül egy olyan borgasztronómiai fesztivált rendeznünk, amelyre tízezrek érkeznek Egerbe, és továbbra is népszerűsíthetjük az egri bort, a helyi termelőket és a várost” – hangsúlyozta Tarsoly József főszervező, aki külön köszöntet mondott az idei rendezvényre kilátogatóknak, a fesztivál összes támogatójának, a borászoknak illetve az éttermeknek, a borünnep megvalósításában segédkezőknek és a városlakóknak, akik türelmesen viselték a forgataggal járó hanghatásokat is.

Forrás: Vendég&Hotel Online


Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.