Legalább 20, de akár 50 százalékos drágulás is jöhet az éttermekben

Az egyre súlyosabb munkaerőhiány, a nagyot emelkedő bérek, a durván emelkedő nyersanyag- és energiaköltségek egyaránt sújtják a vendéglátást. A Portfolio által megkérdezett vállalkozók abban egyetértenek, hogy a talpon maradt éttermek szempontjából kulcsfontosságú volt az a kormányzati döntés, hogy a koronavírus-járvány negyedik és ötödik hullámában nem kellett bezárniuk. Most az a kérdés, hogy az előttünk álló időszakban hogyan tudnak úgy működni, hogy ne legyenek veszteségesek. Egyes piaci szereplők szerint 15-20%-os áremelkedés várható, de van olyan várakozás is, amely szerint 30-50%-kal drágulhatnak a vendéglátóhelyek.

Az ötödik hullám tavaly november végén kezdődött el a szektor számára. A cégek szinte az összes évzáró rendezvényüket törölték, ezáltal jelentős bevételkiesést szenvedett el a szektor. A vírushelyzet előtti időszakban, ezek a rendezvények jelentették a tartalékot, az egyébként csekély forgalmú januárra és februárra, így több étterem enélkül a tartalék nélkül fordult rá 2022-re” – mondta a Portfolio-nak Gendur András, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének gasztronómiai társelnöke, aki egyben a La Perle Noire Restaurant and Lounge társtulajdonos-igazgatója is.

Semsei Rudolf, a VakVarjú Éttermek tulajdonos-ügyvezetője arról számolt be, hogy márciusra és áprilisra viszont a cégek egyre több ajánlatot kérnek be, és nyárra rengeteg esküvő várható” – ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy a SZÉP-kártya költések az ötödére estek vissza az ő étteremláncánál, mióta február elejétől már az élelmiszerboltokban is lehet ezzel a cafeteria-eszközzel fizetni.

„Nagyon fontos volt, hogy például Ausztriával vagy Hollandiával szemben idehaza nem volt járványügyi zárlat. Enélkül még többen tönkrementek volna. Sok étteremben most a törzsvendégek jelentik a forgalom jelentős részét, a vállalkozók jelentős része azonban nagyon várja a tavaszt” – fogalmazta meg a szektor jelenlegi helyzetét Kovács László. A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint sok cég él most a nyári nagyobb forgalomban felhalmozott tartalékaiból, vagy a korábban felvett hitelekből.      

A Portfolio által megkérdezettek arról is beszámoltak, hogy az évek óta égető gondot jelentő munkaerőhiányt súlyosbította a járvány miatt pályaelhagyás, az omikron variáns miatt pedig egyszerre sok munkatárs esik ki a munkából.



A teraszok kinyitása és a beinduló balatoni szezon szinte valamennyi szakember szerint nehéz pillanatokat hozhat majd el a vállalkozóknak, mert akár 30-40 ezer dolgozó is „útra kelhet”, hogy pár hónap alatt még többet keressen a nyári szezonban.

Abban szinte mindenki egyetértett, hogy idén nem a szezonban hullámzó vendégsereg, hanem az elszabaduló energia- és nyersanyagköltségek jelentik majd a legnagyobb gondot, amire a megugró bérek már csak a habot jelentik a tortán. Mivel a rezsicsökkentett vállalkozások kategóriájába az éttermek a legtöbb esetben nem férnek bele, ezért megjelentek a szektorban a minimum 3-szorosára, de valahol 6-szorosára emelkedő áramárak. Többszöröződnek számukra a földgázárak, és a nyersanyagköltségek pedig szintén elszálltak és várhatóan tovább emelkednek majd.

Pillanatnyi becslésem szerint a megemelkedett költségek 30-50 százalékos fogyasztói áremelkedést is eredményezhetnek – vázolta az éttermi árak jövőjét Gendur András, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének gasztronómiai társelnöke.

„Ha valaki életben akar maradni, kénytelen az árakat emelni, de lehet, hogy ezt csak félve teszik meg a vendéglátók, mert tartanak a vendégvesztéstől. Ennek ellenére minimum 15-20 százalékos drágulás várható. Fél és 1 év közötti időszak kell arra, amíg az emberek hozzászoknak az új árakhoz” – így látja a piacot Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. Semsei Rudolf pedig arra mutatott rá, hogy a fine dining piac csak a turisztikai szezon beindulásával éledhet újjá.


Forrás: Portfolio


Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.