Lélekemelő imázsfilm a magyar borkultúráról

A 19. és 20. században készült ritka felvételek animációjával kelti életre hazánk borkultúráját az Animatiqua és a Magyar Bor Személyesen együttműködésében készített új rövidfilm. „A magyar bor archív filmje" méltó módon állít emléket gazdag borkészítési hagyományainknak, látványos filmtechnikai bravúrokkal megelevenítve régmúlt idők életképeit.

Az „Eltűnt Budapest" videó-trilógiát is jegyző Animatiqua és a közösségi bormárkát gondozó Magyar Bor Személyesen csapata szőlészeti-borászati történelmünk fejezeteibe enged bepillantást a rövid videóval, ezzel is tisztelegve a mai magyar borászatot megalapozó elődeink előtt. A digitális illusztrációt és 3D technikát ötvöző, képi és hangeffektekkel élővé tett három perces film hazánkban készült, fekete-fehér archív felvételeket feldolgozva született meg.

"Több mint 700 fotó közül választottuk ki azt a harmincat, amelyek végül bekerültek a filmünkbe. Talán nem gondolnák az emberek, de egy ilyen feladat komoly kutatómunka is egyben. Ezzel az anyagunkkal vállaltan az érzelmekre kívánunk hatni, ezért különös gondossággal választottuk ki a képekből azokat, amelyek beleillettek ebbe a koncepcióba. Minden snittet aprólékosan dolgoztunk át. A fotók digitális változatait rétegekre bontottuk, hogy az egyes elemek önmagukban is mozgathatóak legyenek, illetve külön felvett effekteket is alkalmaztunk. Ezeknek köszönhetően láthatnak a nézők a képeken békésen úszó felhőket, présből, lopóból, kancsóból csordogáló bort, vagy éppen az édes illatra érkezett méheket" – részletezte Kondacs András, az Animatiqua alapító-cégvezetője.



A részben feliratozott, régi fotók segítenek az ismerős tájak és jelenetek beazonosításában, miközben a zenei aláfestés és a képekből sugárzó harmónia azt sugallja, hogy bár kemény munkával született meg a bor hosszú évtizedekkel, évszázadokkal ezelőtt is, mégis örömöt, büszkeséget jelentett a szőlőt gondozó és bort készítő embernek. Miközben az eszközök, a borkészítés mikéntje sokat változott, a bortermő tájak és a benne élő ember annál kevésbé: a bor nemcsak munkát, hivatást, megélhetést jelent, de örömöt, az alkotás folyamatának és az ízek felfedezésének élvezetét, a közösség és a természettel való együttélés érzését.

„A magyar bor archív filmje" magyar és angol nyelven készült el, ezek az Animatiqua és a Magyar Bor Személyesen Youtube csatornáján tekinthetők meg.

{youtube|id=T7O2HRNqf4U}


Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.