A megnövekedett költségeket rengeteg szolgáltató nem tudja kifizetni, így fordulhat elő az is, hogy egy 130 éve nyitott cukrászda bezárja kapuit Budapesten, vette észre az ezzel kapcsolatos Facebook-bejegyzésüket az index.hu portál.
Ahol a következő pár sor olvasható: "A gazdasági környezet vendéglátóiparra gyakorolt hátrányos hatása miatt – megnövekedett energiaárak és alapanyagárak, csökkenő turizmus és vendégszám – kávéházunkat bezártuk!"
A cukrászdát Kazilek Nándor alapította 1890-ben, majd halála után özvegye, Guth Mária hozzáment Hauer Rezsőhöz, aki átvette a cég vezetését is, amit 1899-től már saját nevén üzemeltetett.
Az üzlet szépen fejlődött, és az eredetileg egy helyiségből álló belső tér hamar elérte jelenleg ismert nagyságát. Gerbeaud Emil halála után, 1920-ban Hauer Rezsőt a cukrász-ipartestület örökös díszelnökévé választotta. Termékei közül a Hauer-krémes volt a legsikeresebb, valamint az ananász és marcipán ízesítésű tejszínes sütemények. Az üzlet a második világháború után a Cukrászati Gyár tulajdonába került. 1956-tól a VIII. kerületi Vendéglátóipari Vállalat Erkel cukrászda, majd 1970-től a Kelet-pesti Vendéglátóipari Vállalat ismét régi nevén üzemeltette.
A rendszerváltás alatt privatizálták. A vásárló Orient Kft. 101 év folyamatos működést követően felújításra hivatkozva téglákig bontotta, és bezárta az üzletet. Budapest VIII. kerülete 1999-ben pályázatot hirdetett a cukrászda tulajdonjogára, amit a Friss Gyorsfagyasztott Pékárugyártó és Forgalmazó Kft. nyert meg. A cég felújította és 2002-ben újra megnyitotta az üzletet. A jelenleg üzemeltető cég ellen 2006 februárjában felszámolási eljárás indult.
Forrás: index.hu / Facebook